Re: Обща култура - що е то?
Цитат:
Първоначално публикувано от emos
Обща култура според мен е и да знаеш, че -273 е под -270!* :coolsmiley:
...
Все факти, които в някакъв момент са полезни и практични. И ни помагат по-бързо да се справяме със ситуациите.
Всички правим грешки.* :stupid: Най-вече като не си преглеждаме мненията преди да ги засилим към форума. :)
Иначе пак да кажа - знаенето на даден полезен факт не е общо-културно за мен. Би следвало да имаме малко по-дълбоки познания и да си обясняваме нещата в тяхната цялост по дадена тема. В този смисъл "общата ми култура" в музикално отношение е... ъ-ъ-ъ... доста мижава.
Честно казано не го обичам това понятие "обща култура". Горе-долу същото е като "компютърна грамотност". Не знам дали в други езици има подобно (изключвам руския - сигурно сме го copy-paste от там).
Ей, ама вие направо един през друг, бе...
Честно казано и аз не разбрах какво е "Обща култура". ;)
Мисля, че това е доста разтегливо понятие за различните националности.
Но лично според мен, под понятието "Обща култура", може да се дефинират онези общоприети истини, с които се "съобразява" обществото ни, като цяло. Например, че 2+2=4, или че Слънцето изгрява от Изток, или че Земята е повече кръгла, отколкото ръбеста, или че блондинките са руси, портокалите са оранжеви, а сливата на кака Сийка пак е станала за цепене... такива ми ти неща...
:coolsmiley:
Цитат:
Първоначално публикувано от IvO™
... Например, че 2+2=4...
:offtopic:
... и че скапаният Excel греши когато смята 2+2*2! Като го смяташ с добрия стар калкулатор (а.к.а. ЕЛКА) си показва правилното 8, а тъпото творение на Сър Гейтс го издокарва на 6! Скапан, лош Микрософт! :tongue:
Цитат:
Първоначално публикувано от pimpirlit
... и че скапаният Excel греши когато смята 2+2*2! Като го смяташ с добрия стар калкулатор (а.к.а. ЕЛКА) си показва правилното 8, а тъпото творение на Сър Гейтс го издокарва на 6! Скапан, лош Микрософт! :tongue:
2+2*2 е ни повече, ни по-малко, а точно* 6
първо са операциите умножение и деление, а после събиране и изваждане
Ако искаш да получиш 8, задачката трябва да има следния вид:
(2+2)*2 = 8
Цитат:
... и че скапаният Excel греши когато смята 2+2*2!
Е, то романи се изписаха за това... :grin: :coolsmiley:
P.S. Pimpirlit, пак бързаш, батка! Какво си се разбързал днес?! Никакъв секс довечера!!! ;)
На "някои" писти не ти трябва да си Шумахер... :tongue: :coolsmiley:
Тази тема е самата Обща култура...В 34 мнения са събрани физика, математика, астрономия, компютърни програми, откровени глупости и малко пълнеж. А като обобщиш всичко казано получаваш едно голямо завършено нищо :coolsmiley:
Цитат:
Първоначално публикувано от IvO™
Честно казано и аз не разбрах какво е "Обща култура". ;)
Мисля, че това е доста разтегливо понятие за различните националности.
Но лично според мен, под понятието "Обща култура", може да се дефинират онези общоприети истини, с които се "съобразява" обществото ни, като цяло. Например, че 2+2=4, или че Слънцето изгрява от Изток, или че Земята е повече кръгла, отколкото ръбеста, или че блондинките са руси, портокалите са оранжеви, а сливата на кака Сийка пак е станала за цепене... такива ми ти неща...
:coolsmiley:
@ Ivo,
Това не мога да го приема. Общоизвестните истини са едно, общата култура - съвсем друго. Опитах се в първия си пост да дам нещо като дефиниция, но тя се удави в последващите постове с опити да се изреждат всеизвестни факти (като че ли във форума могат да се изброят всичките :016:). Тази тема наистина има някакъв смисъл само, ако се опитаме да видим кой какво разбира под това понятие. Другото е "чесане на езици".
И защо очакваш в компютърно ориентиран форум да намериш отговор на въпрос, който не е за форума? Тук в една от темите се питаше става ли климатик за бебешка стая. Отговор разбира се не се даде, но я върви в бгмама.ком, да видиш какво става... Ти и още някои от участниците показвате наистина широк кръг от познания и тълкувания, с чиято правота рядко се спори. Та на практика вие сте представителите на тези люде, дето покриват понятието "с добра обща култура".
Мисля, че съм го казвал: мой приятел, ерудит и купонджия, е имал късмета да бъде една цяла вечер с втория в света по IQ. Препитава се от консултации за НАСА и пр. агенции. "Е по-скучен човек не съм и предполагал, че мога да срещна!" - това му бяха думите. За мен не подлежи на съмнение, че този образ знае много повече от нас. Но да има по-добра обща култура от вас - това не го вярвам! То не че не може да се сметне, че компанията му е била тъпа и безинтересна, но пък и да не можеш да намериш тема за разговор пак е обяснение на такава ситуация.
Абе не, че казах нещо баш по темата, но поне не беше само цитиране на факти (както по-горе)!
Айде, :Drinks:
Кво се възмущавате само на тоя термометър в дир.бг. Някой пробва ли го при -400 градуса дали работи или не? Защо тогава да не може да ги отчете?
Цитат:
Идеята на limonka за понятието "обща култура" от първото й мнение по темата (вече го прочетох изцяло :) ) по-скоро бих определил като вид "енциклопедичност". Сбор от отделни, може би интересни факти, но несвързани. Това наистина е атрактивно в предавания от типа на "Стани богат" и "Минута е много". Впрочем руското "Что, где, когда?" и подобните му са на много по-високо ниво и са чудесен пример в това отношение.
:yahoo:
Цитат:
Първоначално публикувано от emos
както и че светлинната година е мярка за разстояние (а не за време, защото скоростта на светлината е константа) - тe за мен са част от общата култура.
Което ми напомня за Star Wars Episode IV - сцената в бара, където Хан Соло казва на Оби-Уан че корабът му стигал до не помня точно къде за 12.5 парсека...*
Все едно да кажа че от София до Бургас колата ми стига за 430км* *:huh:
Цитат:
Не мога да определя какво е обща култура, но това със сигурност е липса на такава.
Рimpirlit не се сърди, но тези правила в елементарната алгебра се учат твърде рано, а ти явно си ги пропуснал и с подобни заключения ставаш смешен. Дори пред невръстната ми дъщеря.
Разбира се, поднасям ти искрените си извинения, ако по математика още не сте стигнали до там дете.
Сър Гейтс нееднократно е доказал, че операционната му система и въобще продуктите на MS изискват определено ниво на интелигентност и очевидно нещо като "обща култура".
@Malone, Eddie, това е стар анекдот, който се върти из нета поне от 5 години. Убеден съм, че pimpirlit знае много добре колко е 2+2*2 ;)
Ето ТУК може да го прочетете
Мда, възможно е и да не съм го разбрал правилно, да не съм схванал шегата.
Извинения в такъв случай. :033:
Цитат:
Първоначално публикувано от Malone
...
Разбира се, поднасям ти искрените си извинения, ако по математика още не сте стигнали до там дете.
...
Много, ама наистина много* :Drinks: за това предположение!
За съжаление (мое в случая), както писах в едно от мненията си по-горе, всички правим грешки. Хубавото е, че обогати "общата си култура" с един позабравен виц. И ме развесели* ;)
По темата - не виждам какво още мога да кажа. С Lupus почти ни се покриват вижданията. Почти, защото смятам, че уменията са част от житейския опит, а културата, вкл. общата се формира от знания, възгледи, възпитание, интереси, наклонности и т.н. ирационални понятия. С другото съм напълно съгласен.