Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 45

Обща култура - що е то?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Sep 2005

Обща култура - що е то?

Здравейте,
    понеже все се намира някой около мен които да ми каже че еди какво си е трябвало да знам от обща култура (а аз например не знам), реших да ви попитам какво разбирате вие под обща култура? Лично за мен понятието обща култура е толкова общо и абстрактно, че е трудно да да се отнесе нещо кам графата : ето това например всеки трябва да знае...Може за да стане по-интересно всеки да каже по някой интересен факт като така попълни общата култура на всички останали.

Нека започна аз:
    Знаете ли че всички планети от Слънчевата система се въртят по посока обратна на аасовниковата стрелка. Иключение прави единствено Венера...

(Не претендирам че този факт трябва да се знае от всеки, но току виж се е паднал в Стани Богат например: а в регламента на предаването се твърди, че всички въпроси са от обща култура).

Mod. edit orpamarosa: Транслацията извърших аз.

2.  

3. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003

Re: Obshta kultura : shto e to?

Ами под обща култура се разбира доста неща наистина, които ги пише по книгите. Също така означва, че е желателно и да се четът правиалта ан форума преди да се пише вътре, в случая кирилицата е извън правилата. Споредмен общатата култура много зависи и от средата в която попадаш.

4. Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от glarus
    Ами под обща култура се разбира доста неща наистина, които ги пише по книгите. Също така означва, че е желателно и да се четът правиалта ан форума преди да се пише вътре, в случая кирилицата е извън правилата. Споредмен общатата култура много зависи и от средата в която попадаш.
    Zdravei,Glarus,
    ne 4e se zaiajdam : moje bi iskash da kajesh 4e latinicata e izvan pravilata a ne kirilicata? s risk da ne zvu4i mnogo kato opravdanie ne sam edinstvenata koiato izpolzva latinica v setcom foruma i oshte sviknala sam da rabotia s latinski bukvi : taka pisha dosta po barzo i efektivno. Toest niama nishto obshto s obshtata mi kultura v slu4aia i s tova 4e ne sam pro4ela pravilata na foruma. Prosto taka se 4uvstvam po komfortno i mislia 4e vsashtnost tova e celta na foruma : da se zabavliavash da nau4ish neshto pove4e i da si sebe si. Ne misleh 4e pisanate mi na latinica vav foruma shte izdrazni niakogo no iavno sam sgreshila.

Здравей Гларус,
    не че се заяждам : може би искаш да кажеш, че латиницата е изван правилата, а не кирилицата? С риск да не звучи много като оправдание не сам единствената която използва латиница в SetCom форума и още свикнала сам да работя с латински букви : така пиша доста по-бързо и ефективно. Тоест няма нищо общо с общата ми култура в случая и с това че не сам прочела правилата на форума. Просто така се чувствам по комфортно и мисля че всъщност това е целта на форума : да се забавляваш да научиш нещо повече и да си себе си. Не мислех че писането ми на латиница във форума ще издразни някого но явно съм сгрешила.

Mod. edit orpamarosa: Пак аз...

5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Обща култура е, когато... например, при групов секс, през една "врата" влизат един по един, а не двама едновременно, като през това време другите кимат разбиращо и се правят, че гледат встрани.

:coolsmiley:

6. Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Обща култура е, когато... например, при групов секс, през една "врата" влизат един по един, а не двама едновременно, като през това време другите кимат разбиращо и се правят, че гледат встрани.

:coolsmiley:

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от limonka
    Prosto taka se 4uvstvam po komfortno i mislia 4e vsashtnost tova e celta na foruma : da se zabavliavash da nau4ish neshto pove4e i da si sebe si. Ne misleh 4e pisanate mi na latinica vav foruma shte izdrazni niakogo no iavno sam sgreshila.
    Да - форумът ти дава комфорт и свобода, но той освен че дава - и изисква, а едно от изискванията е именно писането на кирилица.
    Лично мен ме дразнят мненията, написани изцяло на латиница (а не само където е необходимо) и в огромна част от случаите въобще не ги чета.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

След като научихме за планетите, предлагам да се обогатим с още няколко факта. В случай, че се паднат в Стани Богат....
    1. Ако викаш в продължение на 8 години, 7 месеца и 6 дни ще произведеш достатъчно звукова енергия за да се загрее чаша кафе. (Май не си струва.)
    2. Ако пърдиш в продължение на 6 години и 9 месеца, е достатъчно за да се получи енергията на атомна бомба. (Е това сега е по-добре!)
    3. Човешкото сърце дава достатъчно налягане, когато изпомпва за да качи кръвта на 30
    фута. (Оле, Майко !!!)
    4. Оргазмът при прасетата трае 30 минути. (В следващия си живот искам да съм прасе.)
    5. Хлебарка може да живее 9 дни без глава преди да умре от глад. (Зловещо! Все още не съм се отказал от прасето).
    6. Блъскането на главата в стената изгаря по 150 калории на час. (Не правете това у вас ..... но може би на работа... )
    7. Мъжката богомолка не може да се съвкуплява докато главата и е на тялото. Женската започва секс като изтръгва главата на мъжката. ("Скъпа, прибрах се. Какво по ..?!")
    8. Бълхата може да скочи 350 пъти от дължината на тялото си. Това е като човек да прескочи футболно игрище. (30 минути .. прасе късметлия .. можете ли да си представите ???)
    9. Морската котка има повече от 27 000 вкусови рецептора. (Какво ли има толкова вкусно на дъното на океана ?)
    10. Някои лъвове го правят повече от 50 пъти дневно. (Все още предпочитам прасето за следващия си живот .. качеството пред количеството!)
    11. Пеперудите вкусват с краката си. (Нещо, което винаги съм искал да знам.)
    12. Най-силният мускул в тялото е езикът. (Хмммммммм........)
    13. Десняците живеят, средно, девет години повече от левичарите. (Ако си еднакво добър и с двете, трябва ли да разполовиш разликата?)
    14. Слоновете са единствените животни, които не могат да скачат. (ОК, така, че би било добре..)
    15. Урината на котката свети при черна светлина. (Чудя се кой е платил за да установи това?)
    16. Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му. (Познавам такива хора.)
    17. Морските звезди нямат мозък. (И такива хора познавам.)
    18. Полярните мечки са левичари. (Ако се сменят, ще живеят много повече.)
    19. Хората и делфините са единствените видове, които правят секс за удоволствие. (А с прасето какво става ??)

Някои от вас може би знаят всичко това, но за други ще е полезно :coolsmiley:

10. Тук е от
    Sep 2005

Бе май темата не се възприе много насериозно...
    Ето пиша и на кирилица

11. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Цитат Първоначално публикувано от BerkStock
    ... и в огромна част от случаите въобще не ги чета.
    И аз, въпреки, че осъзнавам колко много рискувам да пропусна да обогатя общата си култура по този начин...

Е-е, @limonka, :Super:

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Бе май темата не се възприе много насериозно...
    Ето пиша и на кирилица*
    Ето сега вече - Добре дошла във форума!
    А колкото до въпроса ти - трудно е да се даде точно определение за понятието "Обща култура". То е събирателно и включва в себе си всички факти, знания и умения, които човек придобива през съзнателния си живот. Не бива обаче да се бърка с така наречения - "житейски опит". Не бива да се свързва и със знанията и уменията, които човек целенасочено трупа за усвояване на дадена професия или специализация. Най-общо ние трупаме общата си култура от всичко - от образованието, особено средното, което е насочено именно натам, от книгите, от изкуството, от езиците които владеем, от средата в която живеем, от средствата за масова информация, та даже и от интонационната среда около нас. Най-общо казано общата ни култура формира кръгозора ни и способността ни да се ориентираме и оценяваме нещата около нас. От там се поражда и философския парадокс, че колкото повече знаем, толкова повече не знаем!

13. Member
    Тук е от
    Dec 2004

...
    Neka zapo4na az:
    Znaete li 4e vsi4ki planeti ot sla4evata sistema se vartiat po posoka obratnata na 4asovnikovata strelka. Iklu4enie pravi edintsveno Venera...

(Ne pretendiram 4e tozi fakt triabva da se znae ot vseki no toku vij se e padnal v Stani Bogat naprimer: a v reglamenta na predaveneto se tvardi 4e vsi4ki vaprosi sa ot obshta kultura).
    Не знам къде си прочела това, но не е вярно. Всички планети, освен Венера, Уран и Плутон се въртят около оста си по посока на часовниковата стрелка гледано от северния им полюс. Трите планети се въртят "ретроградно", т.е. обратно на часовниковата стрелка, като за Уран е малко спорен въпросът - наклонът на оста му на въртене е почти 90 градуса. т.е. няма единно мнение за това кой е северен и кой южен полюс.

ПС: Много мразя шльокавицата! Добре, че влезе в час с кирилицата

14.  

15. Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit
    Не знам къде си прочела това, но не е вярно.
    Aми ето тук:
    http://www.sanpedroadventist.org/print.asp?id=10847

Найстина не може да се вярва на всичко написано в web пространството. А ти предполагам имаш това впредвид:
    от wikipedia.org

Венера има бавно ретроградно въртене (обратно на часовниковата стелка), което означава, че тя се върти от изток на запад вместо от запад на изток (както повечето други основни планети) (Плутон и Уран също имат ретроградно въртене, въпреки че оста на въртене на Уран има наклон 97,68 градуса и почти лежи на неговата орбитална равнина). Не е известно със сигурност защо Венера се върти обратно на часовниковата стрелка, въпреки че се предполага, че в миналото се е сблъскала с много голям астероид.

16. Тук е от
    Sep 2005

Поразрових се още малко и пак във wikipedia :

Ако условно разделим Слънчевата система на „горна“ и „долна“ част, от които съответно са видими земният Северен или Южен полюс, и следим движението на Земята по нейната орбита „отгоре“, то движението на Земята и всички останали планети, както и въртенето на всички планети включително Слънцето но без Венера, е по посока обратна на часовниковата стрелка.

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Поразрових се още малко и пак във wikipedia :

Ако условно разделим Слънчевата система на „горна“ и „долна“ част, от които съответно са видими земният Северен или Южен полюс, и следим движението на Земята по нейната орбита „отгоре“, то движението на Земята и всички останали планети, както и въртенето на всички планети включително Слънцето но без Венера, е по посока обратна на часовниковата стрелка.
    Браво.Това ли било то общата култура-да можеш да провериш в интернет истинността на казаното от теб преди това!Ми то тогаска и язе сам бил културен!?!

18. Тук е от
    Sep 2005

Бе що все на заяждане го избивате?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 8
    Последно: 25-02-11, 12:11
  2. Отговори: 19
    Последно: 30-07-10, 12:00
  3. Отговори: 39
    Последно: 16-04-10, 16:37
  4. обща информация за видеоформати
    От Emoo1 във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 0
    Последно: 11-12-07, 13:22
  5. Интернет култура
    От mitsy във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 21-06-04, 00:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе