Re: Търся информация за фирма
Прецени добре, преди да се регистрираш като ЕТ. Вярно е, че процедурата е най-лесна, но после има ред неприятни моменти (това, с което вероятно ще се сблъскаш най-напред е, че ще трябва да плащаш осигурителни вноски върху положителния финансов резултат от фирмената дейност). Консултирай се със специалист, преди да вземеш решение.
абе, хора, човекът разпитва от любопитство... какво се хванахте да му давате конкретни съвети, като той надали знае разликата между ЕТ, ООД, ЕООД, АД, СД и т.н.
както казах по-горе: запиши се, учи, като му дойде времето и нуждата ще знаеш всичко...
Хайде пък и сега - да учи, че да чака и да му дойде времето... Тя много сложна стана. То ще му мине меракът на човека "някой ден да си има фирма" :016:
Не знам възрастта ти, но ще ти кажа от личен опит нещо:
Вече съм 4-та година студентка в икономически университет и уча мениджмънт.
По въпроса са изписани милиарди тонове литература и ще се изпишат още два пъти по толкова. Мисълта ми е, че аз уча от 4 години и още не съм на ясно, а ти искаш някой да ти даде информация по въпроса. Университета не е достатъчен, напротив обърква много, защото там всичко е теория. Когато започнах да работя, тогава осъзнах, че уча утопии.
Успех от мен в начинанието!
Цитат:
Първоначално публикувано от deveca
Здравейте, искам да започна първо с това, че смятам някой ден да си направя фирма. Бизнесът с който ще се занимавам не е от значение в момента, тъй като аз нямам дори основни познания за това какво трябва да направя за да си отворя фирма и как да я контролирам на един по късен етап. Ако имате информация* и съвети относно това как да си направя фирма, какви фирми има, всичко което може да намерите по въпроса и е на достъпен език ще ми е от полза.
Благодаря ви предварително!
На първо място фирмите се делят на две групи: печелещи и губещи...Ако можеш да печелиш пари като ЕТ ще го правиш също толкова успешно и като ООД,ЕООД и т.н. Ако смяташ да се ебаваш с клиентите си, ЕТ не ти върши работа защото отговаряш с цялото си имущество. Обикновенно управителя си мисли че управлява фирмата, но дефакто фирмата се управлява от държавата, която ти казва: това прави, онова не, тук сега това ще платиш, там ти трябва онова разрешение, тук, там горе долу....няма край...Понастоящем нещата са такива, че ако не можеш да си осигуриш средномесечно 5-6к брутна печалба по добре не се захващай, защото цената на една съществуваща фирма и разходите "за да е жива" са големи и винаги са над-предполагаемото...в противен случай с изненада установяваш себе си като "придатък на данъчните и инструмент за пълнене на хазната"...забaвлението е тотално и периодично се разнообразява с данъчни проверки, проверки от инспекцията по труда, ХЕИ и т.н. Всеки месец всичко се променя и незнанието не те оправдава пред никой и нищо...за всеки пропуск или грешка те чака обикновенно глоба от няколкостотин до няколко хиляди лева...От неприятностите те спасяват скъпоплатени консултанти и счетоводители, но никой и нищо не може да те спаси от гаврата на държавните органи, които виждат в теб само и единствено "средство да оправдаят съществуването и заплатите си"...Та...успех ти пожелавам и много късмет защото ще ти трябва, believe me :)
Цитат:
Първоначално публикувано от skynet
На първо място фирмите се делят на две групи: печелещи и губещи...Ако можеш да печелиш пари като ЕТ ще го правиш също толкова успешно и като ООД,ЕООД и т.н. Ако смяташ да се ебаваш с клиентите си, ЕТ не ти върши работа защото отговаряш с цялото си имущество. Обикновенно управителя си мисли че управлява фирмата, но дефакто фирмата се управлява от държавата, която ти казва: това прави, онова не, тук сега това ще платиш, там ти трябва онова разрешение, тук, там горе долу....няма край...Понастоящем нещата са такива, че ако не можеш да си осигуриш средномесечно 5-6к брутна печалба по добре не се захващай, защото цената на една съществуваща фирма и разходите "за да е жива" са големи и винаги са над-предполагаемото...в противен случай с изненада установяваш себе си като "придатък на данъчните и инструмент за пълнене на хазната"...забaвлението е тотално и периодично се разнообразява с данъчни проверки, проверки от инспекцията по труда, ХЕИ и т.н. Всеки месец всичко се променя и незнанието не те оправдава пред никой и нищо...за всеки пропуск или грешка те чака обикновенно глоба от няколкостотин до няколко хиляди лева...От неприятностите те спасяват скъпоплатени консултанти и счетоводители, но никой и нищо не може да те спаси от гаврата на държавните органи, които виждат в теб само и единствено "средство да оправдаят съществуването и заплатите си"...Та...успех ти пожелавам и много късмет защото ще ти трябва, believe me :)
Напълно подкрепям казаното. Само да допълня, че ако имаш добър счетоводител може да постигнеш много повече в неравната борбата за "баницата" със държавата.
@skynet
поздравления. много точно написано.