PVC дограма - довършителни работи
:029:
Може ли някой да ми препоръча фирма или майстор, който да прави така нареченото "обръщане" след монтиране на PVC дограма? Ако се смята за реклама, може и на лични. Коментари относно цените и условията на такива услуги също ще са добре дошли.
Предварително благодаря на отзовалите се.
Re: PVC дограма - довършителни работи
И аз съм пред почти същия прблем в момента, един майстор ми каза 4лв/лин.метър, не несъм проверил никой друг...Съвети са добре дошли.
на мен един тъпанар ми каза 75лв за стандартен прозорец 1.4х2.1м и го напсувах, после викнах един позант и го направи
Цитат:
Първоначално публикувано от Avis
:029:
Може ли някой да ми препоръча фирма или майстор, който да прави така нареченото "обръщане" след монтиране на PVC дограма?
На мен това понятие не ми е известно. Можеш ли да ми го поясниш?
Ако е за оформянето на мазилката - дрелка регулируеми обороти , бъркалка за теракол. Купуваш си "Цемкол" объркваш в 1 голяма кофа прибавяш цимент за по-бързо стягне Приготвяш и едни летви според размерите на прозореца , широки 5-6 см с прави ръбове и страни , закрепваш ги към стените и нанасяш разствора с 1 маламашка . като постегне го напръсква леко с помпа пръскалка за стъкла и с 1 стиропор с прави страни заглаждаш . Става гладко като шпатловка. През 2004 г тази процедура сам си я правих. Гадното е само от външната страна , ако няма балкон, че ставаш акробат.
Тази година ще сменям дограмата на родителите ми и ме чака същата процедура.
Понеже съм в къща с много дебели стени изнесох дограмата навън и отвътре се образува полица широка около 35 см. Там сложих плочи врачански камък.
@kris11
Всъщност не съм съвсем наясно с обръщането - накратко трябва да е закриване на пяната и изолиране и оформяне на пространството около дограмата; ще знам много повече, когато го направя. Изглежда е нещо като това, което описваш - предполагам за какво става въпрос и даже тръгнах да го рисувам, но се отказах по обясними причини.
Поразтърсих се и намерих някаква информация в един друг форум: например това и това.
Определено не искам сам да си го правя - уважавам професионализма по принцип и предпочитам да си платя на човек, който знае и може, а не да сътворя нещо и някак; достатъчно съм наясно вече с възможностите и с ресурсите си. А иначе всякаква информация относно технологията ще ми е полезна, доколкото ще мога да я обсъдя с въпросния хипотетичен майстор.
Има много фирми, които предлагат тази услуга, но вероятно качеството и цените силно варира, затова ми трябват препоръки и споделен опит.
Добавено:
Забравих да спомена, а има значение - става въпрос за София.
Да,така се нарича:обръщане
Но повчрвай ми,никой не може да ти каже цени,много зависи от структурата на стената,ама много
Ако става въпрос за панелно жилище то там е лесно,и цените са малки:дупките които зейват след махането на дограмата са малки
При мен обаче,понеже съм в къща и бащата навремето строил като за световно зидовете са къмто 55см :tongue:...старата дограма ги обхващаше изцяло и след като се махна зейнаха ями по 25 см от всички страни
Абсолютно същото се отнася ако си във стар тухлен апартамент:с няколко думи:за 6 прозореца ми взеха 600 лева!..на всичкото отгоре отидоха и 16 торби гипс,смятай,320 кг разтвор!
Но пък го направиха перфектно:тия турките майстори пипат!може буквално са се порежеш по ръбовете,а и са 100% прави
Точни начин има недостатък:ако дупките са по големи побират доста разтвор,който съхне СУПЕР бавно:майстора ми каза СМ на месец!Въпреки че изчаках цели 3 месеца пак ми се появиха петна по латекса
Има и друг начин:първо ги закриват със гипс-картон,обаче според мен така си е мизерия :(...остават кухни вътре и се пълнят с буби