Петровден! Честит Имен Ден!
Честит имен ден на всички именници!
Именници: Петър, Павлина, Петрана, Петя, Пoлина, Камен, още Румен, Асен, Ася, Апостол, Крум, Чавдар
Обредна трапеза: пиле, ябълки петровки, “бял мъж”, тиквеник
В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.
В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки * петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца.
Според християнския календар Петровден се свързва със св. апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. В представите на българския народ те се възприемат като братя, от които Петър е по-младият.
Някъде се смятат и за близнаци. Петър е разпънат на кръст през 67 г. от имп. Нерон. Заедно с него на същия ден е осъден и Павел, но на него е отредено неканонично честване на следващия ден 30 юни (Павльовден). В иконографията св. Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на Райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.
Не познавам много хора от форума, но сега се сещам за FearMe и kamef, помогнете да попълним списъка :)
// видях, че има още един камен
peshos и Pesho25 вероятно също празнуват днес
...и... нали знаете - на имен ден не се кани ;)
Re: Петровден! Честит Имен Ден!
цял живот винаги съм знаел, и никой не ми е казвал, че има имен ден и на моето име, ама какво взеха че го измислиха напоследък.... добре, че не съм в града довечера :coolsmiley:
а иначе - покорно благодаря за пожеланията. всички знаят, че интелекта и красотата ми са надминати само от скромността ми, но няколко допълнителни добродетели никому не са излишни ;)
Честито да е името на всички именяци! :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
цял живот винаги съм знаел, и никой не ми е казвал, че има имен ден и на моето име, ама какво взеха че го измислиха напоследък.... добре, че не съм в града довечера :coolsmiley:
а иначе - покорно благодаря за пожеланията. всички знаят, че интелекта и красотата ми са надминати само от скромността ми, но няколко допълнителни добродетели никому не са излишни ;)
Да ти е честито и за прекрасното чувство за хумор имаш едно + от мен. :)
Честито на всички именници и от мен!* :)* :080:
Пожелавам ви най-вече здраве, всичко друго се постига с много труд и желание! :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
цял живот винаги съм знаел, и никой не ми е казвал, че има имен ден и на моето име, ама какво взеха че го измислиха напоследък....
ПЕТЪР - скала (от гръцкото petros (πέτρος) - скала). Pеtros e гръцкия превод на прякора на един от учениците на Христос, Симеон, използван, за да го различават от другия Симеон, известен oще като Фанатика. Апостол Петър е един от основателите на xристиянската религия. Според народните вярвания той държи ключовете за Райските порти и определя коя душа е праведна и коя - грешна. Тези му заслуги, заедно с думите на самия Исус: "Върху тази скала ще построя църквата си" превръщат някогашния прякор в едно от най-популярните имена в християнския свят.
КАМЕН - каменен (славянски). Името е създадено като превод на гръцкото Petros и е давано с пожелание детето да има твърд характер и да е здраво.
silviya, аз си знам, че "камен" е превод на "петър", но никога нито аз, нито околните са го смятали за достатъчно основание да имам имен ден. освен това, именните дни, бидейки с религиозен произход, никога не са били за мен пък основание да ги чувствам празнични, та затова.....
но пък е приятно да има хора, които те чувстват достатъчно приятен/близък/приятел, за да искат да ти дадат тази доза внимание и уважение
покорно благодаря за което!
Честито на всички именници и от мен!
Цитат:
Първоначално публикувано от Silviya
Честит имен ден на всички именници!
[i]Именници:Петър, Павлина, Петрана, Петя, Пoлина, Камен, още Румен, Асен, Ася, Апостол, Крум, Чавдар
Абе Silviya, батьовото, ти мъ преби!!! :shocked:
Да доживея до тези години и да разбера, че съм имал имен ден?!?!?!?
Това е като да разбера, че имам братче и/или сестриче и да не съм знаел .... :undecided:
Много ме разстрои, как ще работя сега ... и в тая жега .... :(
Цитат:
Първоначално публикувано от ru-boy
...Това е като да разбера, че имам братче и/или сестриче и да не съм знаел .... :undecided:...
Или може би чедо незаконно? ;)
А иначе честито и от мен на именниците. Е, аз също имам именник в къщи, тъй че подпирам наравно :dock: :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от ru-boy
Абе Silviya, батьовото, ти мъ преби!!! :shocked:
Да доживея до тези години и да разбера, че съм имал имен ден?!?!?!?
Това е като да разбера, че имам братче и/или сестриче и да не съм знаел .... :undecided:
Много ме разстрои, как ще работя сега ... и в тая жега .... :(
ами честито да ти е и на тебе! :)
http://www.plovdivcityguide.com/trad...ng_id=2&alpha=