Резултати от 1 до 11 от общо 11

Петровден! Честит Имен Ден!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Петровден! Честит Имен Ден!

Честит имен ден на всички именници!

Именници: Петър, Павлина, Петрана, Петя, Пoлина, Камен, още Румен, Асен, Ася, Апостол, Крум, Чавдар

Обредна трапеза: пиле, ябълки петровки, “бял мъж”, тиквеник

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.
    В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки * петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца.
    Според християнския календар Петровден се свързва със св. апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. В представите на българския народ те се възприемат като братя, от които Петър е по-младият.
    Някъде се смятат и за близнаци. Петър е разпънат на кръст през 67 г. от имп. Нерон. Заедно с него на същия ден е осъден и Павел, но на него е отредено неканонично честване на следващия ден 30 юни (Павльовден). В иконографията св. Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на Райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

Не познавам много хора от форума, но сега се сещам за FearMe и kamef, помогнете да попълним списъка

// видях, че има още един камен

peshos и Pesho25 вероятно също празнуват днес

...и... нали знаете - на имен ден не се кани

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re: Петровден! Честит Имен Ден!

цял живот винаги съм знаел, и никой не ми е казвал, че има имен ден и на моето име, ама какво взеха че го измислиха напоследък.... добре, че не съм в града довечера :coolsmiley:

а иначе - покорно благодаря за пожеланията. всички знаят, че интелекта и красотата ми са надминати само от скромността ми, но няколко допълнителни добродетели никому не са излишни

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Честито да е името на всички именяци!

5. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    цял живот винаги съм знаел, и никой не ми е казвал, че има имен ден и на моето име, ама какво взеха че го измислиха напоследък.... добре, че не съм в града довечера :coolsmiley:

а иначе - покорно благодаря за пожеланията. всички знаят, че интелекта и красотата ми са надминати само от скромността ми, но няколко допълнителни добродетели никому не са излишни
    Да ти е честито и за прекрасното чувство за хумор имаш едно + от мен.

6. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Честито на всички именници и от мен!* *
    Пожелавам ви най-вече здраве, всичко друго се постига с много труд и желание!

7. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    цял живот винаги съм знаел, и никой не ми е казвал, че има имен ден и на моето име, ама какво взеха че го измислиха напоследък....
    ПЕТЪР - скала (от гръцкото petros (πέτρος) - скала). Pеtros e гръцкия превод на прякора на един от учениците на Христос, Симеон, използван, за да го различават от другия Симеон, известен oще като Фанатика. Апостол Петър е един от основателите на xристиянската религия. Според народните вярвания той държи ключовете за Райските порти и определя коя душа е праведна и коя - грешна. Тези му заслуги, заедно с думите на самия Исус: "Върху тази скала ще построя църквата си" превръщат някогашния прякор в едно от най-популярните имена в християнския свят.

КАМЕН - каменен (славянски). Името е създадено като превод на гръцкото Petros и е давано с пожелание детето да има твърд характер и да е здраво.

8.  

9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

silviya, аз си знам, че "камен" е превод на "петър", но никога нито аз, нито околните са го смятали за достатъчно основание да имам имен ден. освен това, именните дни, бидейки с религиозен произход, никога не са били за мен пък основание да ги чувствам празнични, та затова.....

но пък е приятно да има хора, които те чувстват достатъчно приятен/близък/приятел, за да искат да ти дадат тази доза внимание и уважение

покорно благодаря за което!

10. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Честито на всички именници и от мен!

11. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Цитат Първоначално публикувано от Silviya
    Честит имен ден на всички именници!

[i]Именници:Петър, Павлина, Петрана, Петя, Пoлина, Камен, още Румен, Асен, Ася, Апостол, Крум, Чавдар
    Абе Silviya, батьовото, ти мъ преби!!!
    Да доживея до тези години и да разбера, че съм имал имен ден?!?!?!?
    Това е като да разбера, че имам братче и/или сестриче и да не съм знаел ....
    Много ме разстрои, как ще работя сега ... и в тая жега ....

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от ru-boy
    ...Това е като да разбера, че имам братче и/или сестриче и да не съм знаел .... ...
    Или може би чедо незаконно?
    А иначе честито и от мен на именниците. Е, аз също имам именник в къщи, тъй че подпирам наравно :dock:

13. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Цитат Първоначално публикувано от ru-boy
    Абе Silviya, батьовото, ти мъ преби!!!
    Да доживея до тези години и да разбера, че съм имал имен ден?!?!?!?
    Това е като да разбера, че имам братче и/или сестриче и да не съм знаел ....
    Много ме разстрои, как ще работя сега ... и в тая жега ....
    ами честито да ти е и на тебе!

http://www.plovdivcityguide.com/trad...ng_id=2&alpha=

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Честит имен ден
    От profyt във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 8
    Последно: 30-08-17, 17:56
  2. Честит имен ден на Lazar
    От Cko във форум Дъра-Бъра
    Последно: 09-04-17, 08:56
  3. Честит имен ден на Георги, Гергана!
    От NO CARRIER във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 9
    Последно: 06-05-07, 16:38
  4. Честит имен ден
    От profyt във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 01-01-06, 18:01
  5. Честит имен ден на FearMe!
    От Profita във форум Дъра-Бъра
    Последно: 30-06-05, 10:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе