българската граница ддс мито ?
искам да попитам ще ми пратят колет които ще съдържа ипод и документ за закопуването му цена и такива работи от ибей и мисълта ми е каква е границата смисал като стоиност за да не се обложи с мито ? и ддс-то задължително ли се начислява .. аипода ще е на стоиност 11 британски лири но ме интересува тук какво ще стане с колета ?
Re: българската граница ддс мито ?
Би трябвало да мине без проблем, обявено ли е какво съдържа колета?!? Обикновено в такива случаи се пише подаръци или играчки и се застрахова за 10-15 евро и никой не го бара.
Когато пратката е за физическо лице и стойността на пратката заедно с транспорта и застраховката не надвишава 100 евро (или еквивалента в др. валута), не се облага с ДДС и мита.
Ако пратката е от физическо лице за физическо лице и е до 1500 евро, се плащат 5% мита и 20% ДДС. При този случай може и пратката да е от юридическо лице за физическо лице, но трябва да се обяснява (обикновено в молба), че стоката е с нетърговски характер, за да "се направи компромис" ;)
пратката е с обща стоиност 65 евро тук влиза транспорт застраховка и самия аипод и се праща от физическо лице към физическо лице ? в колет
значи би трябвало да няма проблем ?
Би трябвало да няма проблем...
Да приемем, че пратката ти е пратена чрез EMS. Процедурата е следната:
1. Получаваш известие по пощата
2. Отиваш на съответната митница (за София е Разменна Пощенска Станция при Митница София на ул. Веслец)
3. Викат митничар да направи ФК (физически контрол) на пратката
4. Прибираш си и си я ползваш със здраве
При проблем търсиш началник смяната на митницата
Ако е пратена с DHL, TNT, UPS и т.н., би трябвало да ти се обадят кога и къде да отидеш да си я вземеш (всички формалности трябва да са уредени).
* В горния пост съм пропуснал, че 5% мита са за стоки с произход извън ЕС
мерси много ще ми я пращат от хонг конг и нямам представа маи по какъв начин с самолетче ще полети най вероятно :) мерси пак за бързата и пълна информация и приятна вечер
:offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic:
а как трябва да ми изглежда адреса ? на латински например mlados 3 blok 234 vhod 2 etaj 10 apartament 68 ? а преди това bulgaria sofia 1000 ??
и имената lachezar genov todorov ?
мерси и сори за офтопика но ми трябва спешно
Често пращам писма и пратки към и от Бг, за това - важно е да стигне праткатата ти до България, т.е. важно е да се чете България, София, после тук ще се оправят с адреса. Но за всеки случай - напиши всичко на латиница. Подреждането по принцип е следното:
Име
Държава и евентуално съкращение (в случая БГ).
Успех и да кажеш дали си го получил после, и аз искам да си вземам разни неща от eBay :Drinks:
P.S. Някой купувал ли си е преди продукти от eBay? Всичко нормално ли е било?
е няма да ги пиша аз ... а човек от хонг конг иначе ако бях аз щях да си ги напиша ма български но според мен тои няма да схване нищо.. за това питах правилно ли мисля..
@ Edin_Lud днес получих поща от пича пратил е пратката :item have been dispatched thru registered airmail with priority. should arrived within 1-3 weeks.
това ще рече с самолетче но защо чак пак от 1 до 3 седмици не е ли много полет ? (вярно че чак то хонг конг ама ..) и каква е процедурата каде ще ме викат и такива да се подготвя от сега :)
поздрави,
Лъчезар
По принцип от пощата трябва да получиш известие. А може и направо в колетното в кварталната пощенска станция да те викнат да си прибереш колетчето (а, дано!). Може и от някоя куриерска фирма...от де да ги знаем в Хонг Конг на какво викат поща.
Това EMS, за което ти бях писал, е Express Mail Service - международна поща...но дали твоята пратка ще е при тях...няма как да знаем.
"registered airmail" случайно няма ли си някакво номерче (не че е задължително, но би помогнало). Ако ще му пишеш на продавача, питай го за shipment number или airway bill или tracking number...малко вероятно е, но може и да има. И да си я гледаш пратката в нета къде е.
пратката ми има tracking code каде да проверя с него каде се намира ? :)))))
ние се оправихме :)