Резултати от 1 до 13 от общо 13

Влияе ли радиоактивността на електрониката?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2005

Влияе ли радиоактивността на електрониката?

наскоро гледах някакво филмче, за това дали американците са стъпили или не са на луната. един от доводите беше, че на луната иало висока радиация, която за тогавашните технологий трябвало да бъде обезопасена с 1 метрови оловени костюми. та се замислих, при положение, че е толкова силна радияцията, дали не би трябвало да повлияе и на вседеходите, за които никой не оспорва, че са кацали на луната...

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jun 2001

Re: Влияе ли радиоактивността на електрониката?

влияе,в чернобил руснаците са се мъчили да разчистват с роботи,но издържали часове,затова се наложило да пуснат хора да чистят,по еФтинко било

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2005

да и аз го знам тоя случай, ама научно обяснение има ли?

5. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Ако няколко метра преграда олово може да те предпази от радиация - същата работа може да свърши и няколко САНТИМЕТРА преграда от титаний .

друг е вече въпроса - Колко ли струва ?

6. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Научното обяснение е, че под понятието "радиоактивност" се има впредвид поток от високоенергийни α, γ (гама, мислех, че ще е по-ясно изписването, но М$ за пореден път ме учудиха), както и други елементарни частици. Та тези високоенергийни частици, γ най-вече, бомбандирайки силициевия кристал (намиращ се на пътя им), променят (нагоре) енергията на електроните. И електроните не правят това, което се очаква от тях. Отиват на друго място, защото с по-голямата си енергия прескачат предварително подготвеното им потенциално местенце... И вместо 0 имаме 1 или обратно и така сраМацавкаца!
    Затова технологията на на феромагнитните памети все още не е изхвърлена - тя не се влияе от такова лъчение.

По същата причина γ-лъчението е опасно за човека - електроните не си стоят при атомите, изхвръкват на майната си, заряда на атома се променя и ДНК не може да се рекомбинира, защото правилните й елементарни "елементчета" вече ги няма. И вече се пръква "мутирала", т.е. видоизменена клетка.

А определени материали, като оловото, в различна степен поглъщат енергията на γ-частиците и така неутрализират действието им. И се използват за екрани.

Та поради тези причини в условията на радиация една Жигула ще работи, докато едно Picasso, с неговите 7 бордови компютъра - няма. Е, стига да има кой да ги кара, де!

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2005

т.е. може да се приеме, че съществува робот изпратен на луната преди 40 години, който е бил с "жигулови" технологии и е нямал грам "пикасови" по него? щото аз иначе не си го обяснявам...

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2002

напълно е възможно да е изпратен робот на луната преди 40 години - ако въпроса е само за радиацията . Защото за да излезе от орбита около Земята трябва да премине през радиационните пояси на Земята тук

10. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Не мога да кажа малко или много е напрегнатостта на радиационните пояси на Земята от гледна точка работоспособността на апаратурата, преминаваща през тях.
    Просто исках да си кажа това, което не успях преди.
    Първото е, че по принцип "радиация" означава излъчване. Така, че "радиационно излъчване" е като "народна република" или "розовата пантера Пинко"...
    Както и да е. Уики дава много информация за "radiation". И само като разгледах частта за гама-радиацията, се отказах! Сигурно преди 15-на години, като напърчен студент би ми било интересно, но сега вече - не!
    По отношение за количеството радиация, което може да понесе човек: А. Азимов в сборника си разказаи "Аз, Роботът" използва факта, че човек е способен да понесе по-добре "ударно" количество радиация за минимално време, отколкото малко количество, но за продължително време. Не съм с медицинско образование, не съм се консултирал и със специалист, в Уики има това за лъчевата болест... А определено нямам и представа за космическата технология на СССР по онова време в този аспект!

11. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Леонардо , Жул Верн и Азимов

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

това, което наричаме "радиация" по подразбиране са алфа, бета и гама лъченията. и всяко едно от тях се спира по различен начин. докато гамата (което е лъчение) се спира най-добре с олово, алфата и бетата (които са частици - ускорен одороден атом и ускорен електрон) изобщо не им пука от оловото. алфата се спира с найлон (мда, най-обикновен найлон. полимерът е напълно непрозрачен за тях)

13. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    това, което наричаме "радиация" по подразбиране са алфа, бета и гама лъченията. и всяко едно от тях се спира по различен начин. докато гамата (което е лъчение) се спира най-добре с олово, алфата и бетата (които са частици - ускорен одороден атом и ускорен електрон) изобщо не им пука от оловото. алфата се спира с найлон (мда, най-обикновен найлон. полимерът е напълно непрозрачен за тях)
    Едва ли е толкова важно, но да уточня.
    Алфа-частиците не са водородни атоми, а хелиеви ядра.

14.  

15. Тук е от
    Feb 2003

Някой замисли ли се, как си работят безпроблемно хилядите спътници в околоземна орбита, наблъскани с всякаква електроника? В условията на същата тази радиация, която е и на Луната. И хора излизат редовно в открития космос, без 1-метрови оловни костюми.

16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

cvetanov, гепи файв

зачудих се, докато го пишех, защото един гол протон хич не ми се връзваше, и наистина хелият се опита да помаха с ръка иззад годините, изминали от последния ми урок по физика, но в бързината не тръгнах да си спомням (още повече, че акцентът ми беше върху разликата в лъченията, а не върху същността им)

както и да е, благодаря за корекцията

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Схема на електрониката на ОSAKA ....?
    От flexobg във форум Климатици Osaka
    Отговори: 4
    Последно: 21-07-12, 15:32
  2. Търся HDD Seagate Barracuda ST3500620AS за електрониката
    От dan51547794 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 25-05-12, 19:10
  3. Пералня Samsung P1053 - блокаж на електрониката
    От kirilbb във форум Бяла техника
    Отговори: 0
    Последно: 10-07-08, 08:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе