Re: Варна явно е с картонени козирки !!!
@Skynet - ако при теб в Пловдив се срути козирка, кой ще е виновен тогава - козирката , собственика ,наемателя или общината.
По последни данни от вътрешен човек от PIB - на кметството са представени всички разрешителни издадени от датата на влизането в сградата.
От стана на ПИБ няма нарушения - сега се търсят собственика и проектанта .
@Mr.Techno - козирката е виновна разбира се, нали тя е падналата :)
В по предния си пост съм казал какво мисля - споделена отговорност между всички. Проектант, Изпълнител, Регулационен орган, Собственик и ...Наемател ако има такъв. Всеки от тях си е затворил очите за по нещо. Процентното съотношение на отговорността обаче трябва да се осмисли и е въпрос на следствие и присъда.
Какво имам предвид - Проектанта може да си е свършил работата добре, например за тази козирка е определил материалите от които е трябвало да се изгради, дал е там начините за закрепване, изчислил е натоварването и издръжливостта на конструкцията и всичко на хартия е точно и би било точно ако обаче...обаче изпълнителя решил да замени даден тип винкел или стомана с друг, качество на бетона или друг строителен материал, спестил от арматурата защото тя не се вижда търсейки по-голяма изгода за себе си. Регулационния орган пък узаконил всичко често дори без да е посетил обекта, само по представените му документи и фактури, често и само на честната дума на някои. Знаеш в какво се състои строителния надзор към днешна дата ( сутрин подпис тук и там и толкова ). Собственикът пък от своя страна заинтересуван единствено и само обекта му да бъде експлоатационен във възможно най-кратки срокове се намесва непрекъснато в отношенията на горните три ( които регулярно зациклят ) "подпомагайки" семействата на този или онзи персонално, без изобщо да му дреме за последствията. 90% от строителството се осъществява с цел продажба или отдаване под наем така че какво му дреме дали това или онова изискване е спазено - важното е да има съответния АКТ, продажба и ...друг да му мисли...след мен и потоп. Наемателят? Наемателят, да....нека разгледаме едно такова положение. Магазинче, климатик капещ в дясно от входа правещ пързалка на тротоара, точно там където минават всичките клиенти и други граждани, баба се подхлъзва и си троши двата крака...вина? Следващ пример: магазинче, над него реклама на магазинчето, светеща и готина, монтирана преди 5-8 години, от вятъра разнебитена, държаща се на 1-2 болта ( всеки ден се забелязва от наемателя и персонала, с забележката: абе...е...б...л съм му майката, собственика минава всеки месец за наема от там, но и на него не му пука, важното е да си прибере пачката, хора с отговорни постове в общината минават също от там, полицаи...т.н. , но не им пука - чакат някой да ги сезира ) минава майка с дете и тя под порива на вятъра се изсипва върху им...вина? Изоставените сгради в София след случай от близкото минало всички някакси изведнъж прогледнаха и забелязаха, сякаш до този момент държащите се на косъм мазилки бяха невидими...безхаберието...за безхаберието говорим.
Цитат:
Първоначално публикувано от Tommorow
...
В по предния си пост съм казал какво мисля - споделена отговорност между всички. ... Всеки ... си е затворил очите за по нещо. Процентното съотношение на отговорността обаче трябва да се осмисли и е въпрос на следствие и присъда. ...
...
...безхаберието...за безхаберието говорим.
Много хубаво си го казал, Tommorow. Споделена отговорност между всички, която на практика води до колективна безотговорност. :taz
Май че само ти имаш смелостта да подчертаеш идеята на написаното от мен по-горе, всички други изказали се тук май бягат от "горещия картоф". :)
И точно за безхаберието ми беше мисълта в първия ми пост по тази тема: Цитат:
Първоначално публикувано от stekyman
Абе, хора, опомнете се, случилото се е трагедия, а вие го избивате на майтап и закачки! :taz
И докато реакцията ни е такава или подобна и продължаваме да живеем в безхаберие - такива трагедии ще продължават да се случват! ...
И май всички започнахме да живеем ... в безхаберие! ...
Ама виждате какво става - затъваме все повече и повече.... в безотговорност, която ни е насаждана години... и която само времето може да изкорени, и хора, които са отговорни и имат волята да накарат останалите да поемат своята си отговорност...
...
Ама... на кой му пука... всеки си вика - от мене не зависи...
И пак опираме до безхаберието и отговорността.... до морал и съвест, които май вече са ни премахнати чрез операция ли, смяна на чипа ли, не знам... :help
И след всички ежедневни локални трагедии, които се случват у нас, на другия ден какво - ами нищо... вече е забравено, започват поредните оплювания наляво и надясно, поредните клюки, правим си майтап с трагедиите... И така...
Животът си тече... И ние сме се отпуснали по течението...:rockon:
...
Въпросът, който виси като дамоклев меч над обществото ни е: Докога ще живеем така?!!!
Безхаберно и безотговорно ... :081:
Във всеки случай е кристално ясно, че кмета не носи никаква вина за случващото се. Той няма нищо общо с лошите неща, които стават в нашия град. Обратно - за всичко хубаво той има лична заслуга. Затова си получи третия мандат от първия тур.
Не си мислете, че е само той - Емел Етем(министърката на бедствията и авариите) пък няма никаква вина за блокираната държава. От нея нищо не зависело.
един въпрос:
правите ли разлика между термините "вина" и "отговорност" ?
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
един въпрос:
За доказана вина трябва да следва административна или наказателна отговорност!
В друг план погледнато, отговорността най-добре се размива с бели и червени вина, сервирани с подходящи мезета на кьорсофра. :))
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
един въпрос:
В какъв смисъл? В правен, личностен, граждански, държавен, ...общочовешки аспект...???
в смисъл, че вината е отношението на даден субект към определено събитие, като действието или бездействието на субекта е в пряка причинно-следствена връзка с настъпването на въпросното събитие
собственикът на сградата НЕ Е ВИНОВЕН за срутването на козирката й, но е ОТГОВОРЕН за недопускането на това събитие
освен това всеки средноинтелигентен понаучил нещо икономист и юрист ще признае онази кризисна ситуация за форс мажор, като настъпването на форс мажор напълно и безусловно освобождава страните от всякаква отговорност. за исландия онази буричка може да не е форс мажор, но за нас е.
така че дайде да не стихоплетстваме повече и да търсим под вола теле, защото този наш разговор веднага ми изскочи пред погледа докато гледах снощи новините
влезли някакви мангали да крадат желязо, подкопали земята и тя им се свлякла на тъпите глави, после ръководството на мвр, пожарната, представители на мин. на аварийте и бурите, св.бойко и не знам си кой направиха от това общонационална трагедия! после къде отивали парите от здравното осигуряване - за операции на мръсните мангали, дето 1 лев не са дали на държавата, крадат, пък после мрънкат, че сигурно охраната им била виновна, че не ги спряла да влязат да крадат
ай' ш'е им и на мангалите, и на тъпите журналя, и на популистките политици....!
Ей глобиха ги. 5К за един човешки живот. Кефя се.
Пре..ха ги. Взеха им половин наем. Все си мисля , че ако е в "бяла" държава , роднините щяха да станат собствници на сградата (което не е утешение за тях) и даже предишните собственици щяха да са доволни , че са минали тънко.
Абе Америка не е баш най-бялата държава, и се радвай че не си там.
Не виждам защо от един нещастен случай се прави огромен въпрос.
Безхаберието цари на много по-опасни места, например - пътищата.