Внимавайте като ходите под козирки във Варна . Вече втори случай за една седмица. Явно снега ви е в повече.
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1144861
Внимавайте като ходите под козирки във Варна . Вече втори случай за една седмица. Явно снега ви е в повече.
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1144861
Много си прав , само че проблема е в хората - тук във Варна като падне сняг , само може да чуеш оплаквания и никой не излиза да чисти - не им пука на хората , как да го кажа.
Чистя аз с баща ми паркинга за да се излиза- никой не дойде да помогне , ама като го изчистихме пътя - 90% излязоха в рамките на 20 мин.
Аха , сега чух , че този път от общината казали "този път сме сигурни - няма загинали".
Тя са е..ти пичовете , направо ме радват.
мене много ме изкефи коментара на един варненец преди малко в бТВ Новините "цялата държата е една козирка ,която пада"
100% гарнция, че тази козирка на Пикадили не е била пресметната правилно.
Днес видях два паднали големи билборда, счупени през средата. Като знам тези съоръжения какви пари изкарват и пак са им спестили материала, какво да говорим за козирките!
Ами така е, като се търси най-евтинкото, т.е - най-изтъненото.
А който е учил физика, знае, че дека е най-тънко, там се къса
Барем да заделяха от спестените пари по некой лев за свещи в църквата, кога се молят да не вали, духа и пече
Един кубичен метър сняг тежи някъде от порядъка на 200-300кг в зависимост от условията - температура, влажност и т.н. ( по памет )
Една козирка като визираната от порядъка на 3х20м със собствено тегло 1 тон при наваляване 50см понася от 6 до 9 тона натоварване.
Ако приемем, че от гледна точка на безопасността и за застраховка тя трябва да издържи 2 пъти тоест 20 тона.
Не е трудно и без специални симулиращи програми да се прецени, че никакви болтове към стена не биха могли да удържат подобна тежест още повече изнесена напред, без необходимото количество подпори към земята ( които на снимката не се виждат да са съществували ), спестени защото вероятно са загрозявали фасадата.
Та въпроса е: кой е виновния за това - този който я е построил, или този които е разрешил построяването или пък този който можеше просто да зачиства наваляването със съответните приспособления за това и хора и да не позволи натрупване. Май е справедливо отговорността трябва да се "шарне" между всичките тези: проектант, изпълнител, регулационен орган, собственик...общото между всички тези е класическо затваряне на очи подобаващо подкрепено със финикийски знаци.

Както и да до бистрим . едно момиче на 22 години няма да види никога повече бял свят. И най-вероятно ще стане като случая с двете девойки в колата в центъра на София , т.е нищо. Виновни както винаги нема  . Естествено далеч съм от мисълта , че някой нарочно е искал по този начин да убие , но има един термин , който се споменава в НПК (наказателно процесуален кодекс) и се казва "престъпна небрежност".
С влизането ни в ЕС беше ясно , че откъм цени ще ядем голямото дърво. Аз обаче си мислих , че си струва да издържиш всички незгоди от присъединяването (първоначално де , за после казват , че всичко ще е почти безгрижно) , само и само в съдебната система да има генерални промени. Иначе казано , всеки да си получава заслуженото според закона.
А така , какво става - "извинявайте , ние не знаехме че така ще се случи , обаче ако знехме ... " и т.н.
Я нека ходят да се извинят на близките на жертвите . Ма те и това не правят , не задруго ми щото никой не е виновен.
FearMe не е от "младост", колкото и голям младеж да еПървоначално публикувано от fanta orange
FearМе си стои с гипсирано дясно краче сега, че дядо мраз му донесе подарък по време на новогодишното беснеене - счупена костица в стъпалото
При пресмятането на козирката се слага натоварване от сняг, което се взема от таблица, също се слага и натоварване от вятъра. Пак по таблица в зависимост в кой район на България се намира сградата. Ако козирката е проектирана от правоспособен проектант, той си носи отговорност. Снега не е бил прекалено много за да се твърди, че не е предвидена за такова натоварване. Вчера гледах е козирката на "Пцарела" в сградатат на ДНФ(кино Мустанг). Също беще провиснала и с изкривени греди. Нямаще много сняг върху нея. Поредната козирка която не е сметната на мнатоварване, даже може и да няма разрешитено да се направи.
Мдаа, ясно как са изчислявали натовареността http://www.vsekiden.com/?p=20302
Да живее ФотошопаКметът уточни, че в момента за издаване на разрешително за поставяне на пана в районните кметства, е необходимо само представяне на фотоколаж.
Мисля, че е добре тази напредничава практика да премине и в строителството. Защо да се дават пари на архитекти, като може да се мине с един фотоколаж на сградата.
Абе, хора, опомнете се, случилото се е трагедия, а вие го избивате на майтап и закачки!Първоначално публикувано от fanta orange
И докато реакцията ни е такава или подобна и продължаваме да живеем в безхаберие - такива трагедии ще продължават да се случват! Я си представете, че това се случи с детето ви, просто си представете... как ли ще се чувствате..., а?
Като мина 10-ти ноември, всички бяха съгласни, че 45 години сме живели в безвремие..., песни се писаха...
И какво? Как започнахме да живеем?
Всички изведнъж станаха "демократи", всички тия дето ни осигуряваха безвремието 45 години "изчезнаха",измряха ли, някой ги трансформира в божи кравички ли?
И май всички започнахме да живеем ... в безхаберие! - На принципа - аз съм независим, щото от мене нищо не зависи. И спряхме да гласуваме - викаме си - какво ме интересува, аз гледам аз да съм добре, да оцелея,... и близките ми също, пък другите кучета ги яли...
Ама виждате какво става - затъваме все повече и повече.... в безотговорност, която ни е насаждана години... и която само времето може да изкорени, и хора, които са отговорни и имат волята да накарат останалите да поемат своята си отговорност..., ама май такива водачи нямаме - затова се влачим така... със стария си манталитет.
А то манталитет - най-трудно се променя - поколения трябват... и отговорност от тези, които да възпитат тези поколения!
Погледнете най-пресния случай - наваля един дебел сняг, една нормална зима за България бих казал - и какво стана - на някои места - пълен блокаж на обществото ни! И защо? - Ами много просто - защото последните петнайсетина години свикнахме да живеем безхаберно!
Погледнете ни управляващите- водачите на нацията за момента , дето сме си ги избрали на последните избори всичките - какво направиха?
Ами изпокриха се всичките!!! И Станишев, и Петков, и Емел Етем, "десните", за Доган да не говорим..., а Първанов????
Чух за него чак на Йордановден, че се е появил, че и разкритикувал кабинета като бащица на нацията... А къде беше на 2-ри, 3-ти, 4-ти януари? Къде бяха другите, за които пиша по-горе???? Ами отговорът е прост - гледаха си кефа по време на "коледната си ваканция", т.е. отпуск и не им пукаше!!!
А само 10 -15 дни по-рано къде бяха ??? Ами в центъра на вниманието - Българската Коледа!!!! Под патронажа на президента на България Георги Първанов!!! Един месец го слушах по десет и повече пъти на ден по радиото през час по всички национални медии и ми беше дошло... да не казвам докъде...То бива PR бива, ама...
И накрая на годината всички медии рапортуваха - събрани са 6 милиона и незнам колко си лева... Браво! Урааа!!! Може и малко повече да е, не знам.
И какво? Ами СМЕХ!!! При бюджетен излишък от почти 2 милиарда лева, това са стотинки!!! Защо не дадат от излишъка за болните деца? Че нали този излишък пак от нас е взет?! А се организират кампании - дайте да дадем за.... И българинът дава - нали е милостив... Ама защо така, нали сме дали вече. И те са ни го взели! Да....
А какво е станало с тези пари от излишъка???? Някой да ни дава подробен отчет???
Ама... на кой му пука... всеки си вика - от мене не зависи...
И пак опираме до безхаберието и отговорността.... до морал и съвест, които май вече са ни премахнати чрез операция ли, смяна на чипа ли, не знам...
И след всички ежедневни локални трагедии, които се случват у нас, на другия ден какво - ами нищо... вече е забравено, започват поредните оплювания наляво и надясно, поредните клюки, правим си майтап с трагедиите... И така...
Животът си тече... И ние сме се отпуснали по течението...
Ама хайде да спирам вече, че ще си потроша клавиатурата...
Добавено: Ето ви и една илюстрация:
офф//Първоначално публикувано от stekyman
@steki -
На този етап се знае, че събраните над разчетените в бюджета за 2007 г. средства са около 3,3 млрд. лв. или 6,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Тази сума бе обявена почти три месеца преди края на годината. Не е изключено до 31 декември излишъкът да достигне 4 млрд. лв.
По данни на финансовото министерство фискалният резерв на правителството към 31 октомври 2007 г. е 8,905 млрд. лв. Той се състои от наличност в левове и чуда валута. Като депозити в левове в БНБ са скътани 7,672 млрд. лв. Като валута - равностойността на 2,191 млрд. лв. Тук влизат парите от "всички банкови бюджетни сметки и депозити в страната и чужбина, в т.ч. централният бюджет, министерства и ведомства, НОИ, НЗОК и извънбюджетните фондове на централно други високоликвидни външни активи на централното правителство".
Това обаче не е всичко. В резерва на валутния борд има близо 11 млрд. лв. Така националното богатство наближава 20 млрд. лв.
Според Нобеловия лауреат проф. Милтън Фридман бюджетният излишък трябва да се върне обратно на данъкоплатците. Прекрасно, но знаеш ли какво ще стане ако да кажем всеки българин получи по 3000лв обратно? За миг си го представи. Аз мога да ти кажа как средностатистическия българин ще разпредели парите. За около 2000лв ще си купи плазма или lcd, а за останалите климатик по съветите на setcom.
Сега сериозно - правилно е да си възмутен, но...какво от това? Във всеки се активира самозащитна реакция срещу заобикалящата абсурдност и простотия. И действа на принципа на по-малкото съпротивление - не може да оправи държавата, но може да оправи себе си и близките си.И се затваря в себе си и гледа той и близките му да са добре, на другото майната му. Иначе може да откачи и да се побърка. Да ама и това да откачиш вече е лукс защото всеки е натоварен с цяла камара отговорности - семейство, деца, близки...
tomorrow, събираш несъбираеми величини
държавни пари + влогове на граждани + сметки на бюджетни предприятия + гарантиращата валутния борд парична маса.... няма как да събереш круши + тухли и да кажеш "ей с това ще се отопляваме през зимата"
разбирам каква е идеята на критиката в последните няколко поста, но ако искаме да избегнем некомпетентното политиканстване трябва да привеждаме аргументи, а не да цитираме журналисти....