За да не се слепва чипса задължително трябва добре да се измият НАРЯЗАНИТЕ картофи ,докато спрат да пускат бяло във водата. А относно пърженето най-лесно във фритюрник и с фритюрна мазнина.Цитат:
Първоначално публикувано от eror
Преглед за печат
За да не се слепва чипса задължително трябва добре да се измият НАРЯЗАНИТЕ картофи ,докато спрат да пускат бяло във водата. А относно пърженето най-лесно във фритюрник и с фритюрна мазнина.Цитат:
Абсолютно вярно. Свинската мас придава хрупкавост и специфичен, приятен вкус.Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Ако под фритюрна мазнина визираш палмовото масло, забрави за вкус на каквото и да било, пържено с нея. Единствените й предимства , за които я използват са икономичността й и дълготрайността й.Цитат:
Първоначално публикувано от Usera
@Lupus пробвай само със свинска мас и няколко цели скилиди чесън не обелени. Стават много хубави на вкус, но трябва да се консумират бързо(не за мезе на бирата) защото като истинат маста се залоява.Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Голямо значение има нарязването на картофките. В къщи задължително аз ги нарязвам. Не на кубчета или кръгчета, а на триъгълничета с много ниска височина. По този начин нарязани, в краищата стават като чипс, а към средата месести.
Има и малко тънкост при пърженето. Аз винаги ги купувам на гаца защото различните картофи имат и различен вкус. Някои са по месести, други по тричави. Пържа ги в дълбок тиган с много олио. Тъй като мощноста на котлона е константна величина и ако сложиш по-голяма "партида" в него ще се изпържи по-бавно и обратно, то при първо пържене от нова гаца преценям по колко големи партиди да ги пържа. Ако са по тричави ги пържа на по-големи партиди за да поемат повечко мазнина, а ако са по месести на по-малки за да се изпържат по-бързо и да поемат по-малко мазнина.
Нарязването съчетано с пърженето, какъвто и картов да купя го правя с еднакъв вкус който на мен поне, ми харесва повече от всякакви други по заведенията.
То всъщност, това и яйца на очи са единствените ястия които не позволявам на жената да ги прави.
а как се сушат след като съм ги омил ?
Със сешоара на майка ти пробвайЦитат:
Можеш и в разтвор на лимонена киселина да ги натопиш да не покафенеят ;-)Цитат:
Специално за eror!!!
Непременно виж това https://www.youtube.com/watch?v=pCfHA7AdjIY
ако искаш такива картофки да си направиш, честно не мога да ти помогна :))
:yikes тези "картофки" не ги опитват нито микробите, бацилите, гъбичките, мухалите, плесените.... а ги дават на хора...
Да не е някакъв съвременен метод за мумуфициране? Ако видеото е истинско тези хора от МакДоналдс са за съд... и децата само се подмамват от играчките-буклуци дето пробутват...
Edit: Ако искаш ВКУСНИ картофки опитай някоя от многото рецепти дето прочетох тук (50 на 50 олио и мас е добра)
А ако искаш такива като от филмчето, трябва да търсиш "рецепти" от древния Египет... те знаят как се мумифицира (консервира) :)
Именно. Като се има предвид,че плесените са изключително устойчиви и се развиват там където другите микроорганизми изобщо не успяват и това 10 седмици!!! Направо си мисля , че тия от макдоналдс могат да получат нобелова награда за консервиране на храни :RTFM:
Както е тръгнало ще откажем човека да си направи такива картофки вкъщи :-memnon