Отговор: От какво се правят прясното и киселото мляко?
Аз винаги съм харесвал истински киселото мляко.Останалото не е кисело.
Истинско кисело мляко е "Родопчанка".
Не вкисването на млякото е основно по 2 причини:
1. слага се бифидус ала-бала в съотношение + 60% , вместо лактобацилус булгарикус.
За да е кисело лактобацилуса трябва да е поне едно 55% от бактерията в млякото.
Лактобацилуса точно произвежда киселият вкус и млечната киселина.
Останалите превръщат прясното мляко в скорбяла/нишесте.
2. има изкуствено създадени щамове бактерии които се "програмират" да умират до 12, съответно 24 часа от влагането им в прясното мляко.
Как развалиха българското кисело мляко. Кое е истинско?
Защо не приемете факта, че няма как да се произвежда която и да е хранителна стока както баба ви го е правила в домашни условия.
Когато трябва да задоволиш нуждите на милиарди гърла този лукс е непостижим.
Да не мислите, че не могат производителите да сложат баби във цеха, които да правят истинско домашно кисело мляко и да ви го продават?
То в момента при тези високи срокове на трайност се изхвърля около 50% от готовата продукция по веригата производство-доставка-магазин-потребител. Какво ще стане ако се прави по домашни методи?
Излишно драматизирате.
Аз лично имам възможност и за кратко ползвах услугите на едно семейство от село близо до София. 2 пъти седмично носеха прясно мляко със жълт каймак и заквасено мляко пълно със каймаци вътре.
Като знам колко труд им е на хората да го правят направо ми беше жал да го хвърлям развалено след 1-2 дни. В момента ги ползвам само за яйца и по някоя заклана кокошка от време на време.
Гледам да купувам възможно най-скъпото в магазина и се надявам да е що годе читаво - Олимпус, Маджаров...
Слагат сухо мляко. В сухото мляко пък слагат меламин. Кой каквото произвежда да си го произвежда, но да не се заменя значението на думите. Доматено пюре..и четеш, съдържа домати, нишесте/скорбяла и т.н.
А ти правил ли си някога доматено пюре?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Pat
Аз съм виждал как се прави:) . Преди 30 години във консервна фабрика - истинско, от домати:thumbsup:
Цитат:
milanov
Слагат сухо мляко. В сухото мляко пък слагат меламин. Кой каквото произвежда да си го произвежда, но да не се заменя значението на думите. Доматено пюре..и четеш, съдържа домати, нишесте/скорбяла и т.н.
В италианското пюре което продаваха в Пени Маркет нямаше скорбяла или нишесте.Сега има подобно италианско в ЛИДЛ и в БИЛА.Без скорбяла/нишесте.
За Кауфландското не съм сигурен.
Цитат:
espace
Аз съм виждал как се прави:) . Преди 30 години във консервна фабрика - истинско, от домати:thumbsup:
Цитат:
Pat
От 5кг. домати - малко бурканче. :)
Нека си слагат каквото преценят, но да се казва по друг начин... доматена подправка.....пюре за готвене...
- - - - - - - - - -
И забелязали ли сте, че на някои кисели млека пише "Произведено за ....име на фирма/марка" Но не пише кой го е произвел.
А шоколадите Милка, пак няма кой/къде го е произвел...
Все нещо за сгъстяване има. Защото ако решиш да правиш пюре само от домати (което по принцип си е много добре), ще ти излезе "златно". Майка ми всяка година прави както лютеница така и пюре. Ама от около 3 кофи домати излиза един буркан (омния) . Колко трябва да струва тогава един буркан на пазара и колко хора биха дали такива пари?
В Бг лилави крави има само около Своге.;)
http://www.capital.bg/biznes/kompani...uds_bulgariia/
Майка ми прави доматено пюре. От домашни домати.
Общо взето висят в мазето, а купувам италиански консерви.
Не съм и чел какво пише, че съдържат, но за паста и пица нямат равни. Струват по 2,50 - 3,00 лева за малка консерва с цели белени домати, но изобщо не се замислям.
Няма значение. Важното е ,че са етикетирани коректно.
Сигурно заради този препарат цената на маслото за 3 месеца вече е двойна!
Тия пък са ми толкова противни! Изследователи разни.
Последните им обвинения бяха за лютеницата и какво - пак нищо.
Като си казал А, кажи и Б - демек кои са марките и разфасовките.
Пазарът сам ще отсее фалшификатите.