Ако някой ползва или е купувал, интересува ме магазин, за предпочитане онлайн за титаниева бижутерия.
Интересуват ме не гривни, такива има достатъчно, а обеци. Въобще пиърсинг изделия.
И подчертавам, титаниева или ниобиева, стоманена от 316L има на повечето места.
Титаниева [Ti6A4V ELI или ASTM F-136 ] или ниобиева.
В краен случай, ако има какво да се види, стоманена, но с марка 316LVM [CrNMo] или ASTM F-138
Пообиколих местните он-лайн продавачи, но явно поради по ниската цена се предпочита предлагането само на 316L.
316LVM няма, да не говорим за ниобий или титан.
Има някакви гривни [титаниеви], но те са вероятно останали от някой, който преди време се назобил с такива и сега ги предлага навсякъде.
Гривни обаче не ме интересуват, особено "аграрен" модел, като тези които има навсякъде.
Единствените класове неръждаема стомана, които са приемливи за използване при пиърсинг бижутерия, са 316L и 316LVM.
316L е хирургическа стомана, която се използва за импланти.
316LVM е същата като 316L, но има допълнителното предимство, че е била топена във вакуум.
Това означава, че тя на практика има бездефектно покритие и по-малък шанс от малки надрасквания, които да "събират" бактерии.
И двете имат известно количество никел в себе си и е възможно, макар и рядко, някои организми да имат ограничена поносимост към този вид стомана.
За предпочитане е използването на ниобий или титан. В същия ред. Втория е по добър и по скъп респективно.
Последният е като че ли най-твърдият метал с практически почти никакво наличие на никел (по-малко от 0,05%).
Здравината на метала го прави неуязвим за надрасквания, респективно места за концетрация на гадории.
Титата не толкова твърд колко си мислят повечето хора. Волфрама е най-твърдият метал. Титана даже е мек, но титановите сплави са с много висока износоустойчивост. А щом казвам, 316L е хирургическа стонама значи 100$ гаранция, че е със V и Мо.
Титана е достатъчно твърд метал, ама стратегическото му приложение се дължи по-скоро на ниската му плътност. Колкото до никела, алергията към него не е толкова рядко срещана, колкото си мислите.
@Julian
Нямах за цел да споря на тема "Металознание".
Говорим за бижутерия, която предполага изключването на волфрама, като алтернатива, въпреки, че съществуват такива украшения. В него има кобалт, което го прави и не особено подходящ за допир с кожата и окислим, като окисляването на практика не може да се полира или не е изгодно икономически.
Това съм искал да кажа, титанът е най твърдият метал от тези, приложими за медицински, респективно пиърсинг цели.
Може би трябваше да поясня.
Волфрамът по същите причини [кобалт] не се използва в медицината за импланти.
И титана не е мек. Лек е, но не и мек, тук грешиш.
Крехък и твърд са различни свойства и мисля, че разбирам достатъчно от това, достатъчно време съм отделил за учене, докато си завърша образованията.
Диаманта например е твърд и крехък. Издържа огромен разпределен натиск, но е чуплив при концетриран удар, дано така става по ясно.
И си противоречиш.
Що се отнася до метал, износоустойчивост предполага твърдост.
Както и пластичните метали в известен смисъл не са износоустойчиви, а еластичните в същия смисъл, са.
Относно стоманата 316L.
Молибден да [мин. 2% - макс. 3%], Ванадий не