1
Като човек с историчен поглед би трябвало да знаеш, че религиите не са сбор от исторически факти и личности, а системи от морални и етични норми. Те се налагат не с мислене, а с вяра. Някой да е виждал "на живо" написани десетте божи заповеди? И запомни един безспорен факт: ако интелектуалеца възприема етичните норми с разума си, масите ги възприемат с вярата и страха от бога. А никоя човешка общност не може да съществува без тях!Първоначално публикувано от hristoslav2
не ми е приятно да порицавам модератори, но не се стърпях.
След като не ти харесва ,недей да разваляш празника и вярата на хората тук.
това че си невярваш не означава че трябва в публичен форум да си налагаш вярванията и мненията.
Поведението ти тук насочва към налагане на нещо което ти вярваш.
Ще помоля колега да заключи темата- нямам права тук , иначе досега да е сторено а на колегата мненията му да бъдат затрити.
Моля, изяснете се на лични и не попълвайте хубавата тема със дребни дрязги и закачки.
Значи все още не виждаш къде е грешиш? Прочети отново поста на Лупус. Това относно религиите, вярата, празниците и традициите.Първоначално публикувано от hristoslav2
Ще ти дам един пример, за да разбереш къде е разликата между факти и история, от една страна, и между вяра и религия от друга - ти би ли търпял страдания или би ли умрял, защитавайки фактът, че Георги е държал кръст в къщи точно за да опъва кожи на него и за нищо друго? Не би. А много хора по света са го правили, защитавайки религиозните си убеждения. (Не коментирам колко рационално е това, просто го казвам като ФАКТ).
Що се отнася до "фактите", които изнасяш, уважавам труда, който си положил, но пак като историк, смятам знаеш, че няма нито едно историческо събитие, за което да не съществуват поне две различни версии и тълкувания. А когато това събитие се е случило преди повече от 2000 години и когато междувременно е повлияло дълбоко на живота на милиарди хора (за добро или за лошо), тълкуванията са безброй и истината е вече така изопачена, че НИКОЙ не може да твърди, че знае "факти".
Уважаеми hristoslav2,
в началото на темата не ставаше въпрос за религия!
Просто уважение на някакви традиции. Това е като "добро утро"...!
Какво се разпенихте тук? Това не е религиозен форум!
Не се съмнявам, че Вие знаете със сигурност фактите около Раждането и Възкресението
на Христа - явно имате свидетели.....ако сам не сте присъствали....
Ами - аз изобщо не съм религиозен - и все-пак няма нищо лошо в посланието!
Нека уважаваме традициите, независимо дали сме вярващи!
С уважение, Wise.
Все повече започвам да си мисля, че си сравнително млад, може би не повече от 25 или поне мисленето ти е такова. Нищо лошо, между другото. Казвам го, защото аз самият на тази възраст разсъждавах по подобен начин относно религиите, лъжите и заблужденията и си въобразявах, че моето призвание е да "оттърва" хората от тях. Но сега, само 10-15 годинки по-късно, съм на друго мнение. Сега, тук внимавай - не съм си променил мнението относно религиите. Все още имам същото мнение за тях, което между другото съвпада в голяма степен с твоето. Разликата между нас, обаче, е, че аз вече признавам правото и нуждата на хората да вярват и живеят според техните разбирания и традиции. Това е, което аз, Лупус и Мр.Текно се опитваме да ти кажем.Първоначално публикувано от hristoslav2
Така и не разбрах за какво спорите, три пъти прочетох темата.