Резултати от 1 до 9 от общо 9

Don't give in without a fight

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Don't give in without a fight

"Hey you, dont help them to bury the light.
    Don't give in without a fight."
    "Hey You" , The Wall , Pink Floyd

Ние сме направили много за българската култура! - каза Мара Отварачката в едно горещо предаване. Госпожо, един чифт копринени чорапи не е СКОК в ПРОСТРАНСТВОТО, но вие не познавате сюр-манифеста на Бретон. Няма друга музика освен чалгата - констатация на една зъбата певица във футболно-манекенското предаване "Сблъсък". Вярно е. И заради този факт трябва нацията ни да си засмуче палците на краката, толкова ниско е паднала. Болна от остър гастрит. Сред всичкия този духовен глад. Боли ли ви? Ако не ви боли, бегайте да се търкаляте по ГОЛЕМИ срамни устни. Има правила: първо те ебат, после те внедряват, закачат ти цици, създават ти скандал. И през цялото време те дават по "тиливизура".

Културата у нас е изгубена. И е изгубена по възмутителен начин! Тази нация, принизена до състоянието: нужно - ненужно, един ден опасно късно ще разбере, че чалгата не е просто културен проблем. Тя е средство за общуване, тип общество. Чалгата е разгърнат гинекологичен преглед. С елементи на натривка и намазка. Разбирайте, дълбока криза на ума. На социалния ум.

Най-голямата ценност на съвременното демократично общество е свободата. Но у нас има демократична НЕсвобода. Защото политическата свобода е протестът на индивида срещу политиката, върху която той няма ефективен контрол. Rule again, my friend? All you have to do is follow the worms. "Искаш ли да си пак на власт, трябва само да тръгнеш с червеите" - Pink Floyd. Истерията на чалгата се развива по естествен път и отлива, отклонява критичното мислене. Чалгата като състояние. Като натюрел. Има огромна вещна, материална зависимост, която е граница на мисленето изобщо. Хората разпознават себе си в своите вещи. Докато скандалният Eminem пее: See I'm a nice man but money turned me to Satan. Азис проповядва: всеки ден нови коли, всеки ден броиш банкноти. Това е натрапената измамна свобода на чалгата. Превръщането на българина в малоумник е в пълен ход. Нали разбирате? Никой не се пита как става партийното финансиране, докато Мара пее: "Мой, мой каубой, ти от сой си и си мой! Ти мустанга в мен познай и с любов го оседлай!? Що за текст, Боже Господи! Като в списание за душевни болести. Човек така е устроен, че харесва голите жени и лукса. Прекрасно. Но дори в разгара на световната вълна от антиамериканизъм, обърнете внимание на музиката на гетото. Тупак: "Изглежда толкова сложно да избягаш от съдбата. Господи, грижи се за моето неродено дете!". Песента завършва така: "Работи здраво, учи, подреди си ума! Мое неродено дете." Това е прословутата улична гангста-музика. Текст, който възпитава. You and I are master of our destiny - този е на "Юрая Хийп". А ето го на чалгата: "Ако искаш да си с мене, трябва да си на колене. Че голям е всички знаят, много, много е голям. Дръж го здраво, дръж го. Запомни, че ще боли, ще боли до зори." Драги български поети, напуснете собствената си еугленна култура и непременно спрете да пишете! Не надписвайте дори коледни картички. Глупостта е социално зло, а не музикално, литературно или друго. От това, че се пее или съблича, глупостта не престава да бъде глупост. Когато обаче пожелае да вземе връх над всичко, тогава е страшно. Когато се превърне в депутатщина, телевизия или книга, тогава вече е МНОГО страшно. Като създърма от 20-годишно кучешко. Като салмонелени пуйки. Толкова страшно като казуса "сестрите Белнейски". И животът в комунистическата мимикрия. Обидно е, разбирате ли! Обидно е да се живее в тази държава! В която "Камънити пад-а-а-а-т, падат от нибето-у". Държава, в която кралят на гъските, травеститите и циганите е обявен за певец номер 1. И в носа да си бръкнеш, и от там ще изпадне Азис: "Напипай го-о-о... със задни части бий ме". Много печален е фактът, че България дори не подозира кой е нейният най-добър музикант. Както не знае кой е нейният най-добър управник. И писател. Чалга-репресията въвежда невежество. Стадионите се пълнят с хора, чели за последно в осми клас. Бюлетинопускачи, за които хай-фи културата е друслив кючек с много гъз и малко ум. Защо бе, хора, не ни владее европейският латинизъм?! Онзи шизоиден de-cadence. Арт-рок, фюжън и Джералд Скарф. Джералд Скарф, гениално непознат за чалгаджийския Олимп. Човекът, който направи анимацията във филма на Алън Паркър "Стената". Един филм на Флойд с огромна степен на съпротива. Срещу тясната човешка граница. Чалгата, чийто печатен вариант е жълтата преса, дори не е "суб". Вуду. Някакъв цигански out of the mainstream. Тя не е алтернативното изкуство на гетото. Болка от съдбата. Просто е нападението на простащината. На несвободата. Защото интелектуалната свобода означава индивидуална мисъл. "Знам, че имам лице в себе си, което ми показва всичките ми грешки. Ти също имаш лице в себе си." - Linkin Park. Но чуйте пак: "във десета глуха, как ще те издухам, как ще те извозя / зная аз един ловджия, тарикат и мераклия, пушката му е голяма". Духът, образуван от чалгата. Просташкият анадолски турцизъм на чалгата срещу "knock, knock, knockin' on heaven's door..." заплашва да помете огризките от националния ни смисъл. Големите, великите неща не са паркинги и гаражи. А състояния на ума. Етапи. И няма еврофондове за запълване пространствата в главата. Както няма презервативи с лика на папата. Знаете ли, писна ми от чалга! На фланелката ми пише: аз не искам да участвам.

Калина Андролова 2006
    http://www.novinar.net/?act=search&a...r=Калина Андролова

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Re:Don't give in without a fight

Хубаво. Напомня ми малко на младия Карбовски, ама без фината простащина.
    Между другото, като стана въпрос за "Стената" - аз съм там - http://tour.rogerwaters.com/tour/

4. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

stfn , благородно ти завиждам. Имам DVD-то на концерта му в Берлин и съм очарован, пък и музиката на Флойд ме е изгледала хихиххи.
    Колкото до чалгата и посланието което носи ..... нямам думи. Лошото е , че и интелигентни и образовани хора са се оплели в нея и няма измъкване.

5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

с риск да бъда неразбран (и заподозрян като слушащ чалгии) ще си позволя следните забележки:

1. нека не изпадаме в положението да критикуваме нещо, което не харесваме/разбираме. по този път са минали и Бах, и Бийтълс, и Ролинг Стоунс, и Металика, и Бурзум

2. не поставяйте каруцата пред коня. човекът избира музиката, а не музиката прави човека. след като има толкова хора, които слушат малоумна музика, означава, не че музиката ги е направила такива, а че техните малоумни нужди биват удовлетворявани от този продукт. ако не са анадолски мазни маанета, ще е сръбски вой, ако не - ще е маорско плезене...

3. не се прехласвайте по голи думи. никой не познава въпросната дама, за да свидетелства, че нейните възвишени потребности биват удовлетворявани посредством слушане на моцарт по залез с чаша вино в ръка. статията денем си е статия, а хвърлянето на гьобеци вечерта - друго. за статията си взимаш парите, след което се качваш в колата и половин час по пътя към къщи се червисваш пред огледалото за обратно виждане под звуците на ex-con Кондьо

4. аз, като представител на екстремалните простаци не мога да понасям пинк флойд. изпълнителите на музиката, която слушам, са по-непознати на средния европеец, отколкото азис на австралийските аборигени. процентно повече ИЗОБЩО хора не харесват "моята" музика, отколкото измежду интелектуалците не харесват азис. ерго, аз съм по-долен и от чалгарите

6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Цитат Първоначално публикувано от freelander
    FearMe този пост е безсмислен, ако се сетим за наличието на метафора
    с което искаш да кажеш какво?!

7. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Не си по-долен от чалгарите бре @FearМе Поне докато това извратеното дето го слушаш си го слушаш сам или в ограничена компания. Вероятно то е в противовес на подредения ти живот и нумерологична професия. Предполагам, че жалиш близките си и всички онези които не споделят този хаос от ноти за музика. Разбира се не музиката определя човека, но ако се огледаме добре ще видим, че това твърдение не се отнася за чалгарите. За болшинството от тях този вид музика допълва елементарния им характер и манталитет. Питал ли си се защо чалгата в най-бруталната и форма избуя в първите години на бясното натрупване на капитал? Защото не малка част от народа започна да прави лесни пари - измами, делавери, обири, изнудване.....онази част от народа - наглата, с ниския морал и огромно безочие....и почти никакво образование. Те правеха годишната заплата на родителите ти например, за седмица. Можеха да си купят всичко и си купуваха, но това не им стигаше. Имаха нужда от нещо друго. Трябваше някой да ги възпее. Да възпее пачките им, мачките им, стотачките, милионите им, делаверите им, живота им. И си купиха....пластмасови певици. И си купиха - музика, по точно - откраднаха я....по малко от всяка една балканска нация.. Нарекоха я - поп фолк. Натрапиха я...навсякъде. Просто защото искаха да бъдат възхвалявани всеки миг. Тази музика обслужваше тях, а те обслужваха нея - с пачките...със стотачките. И понеже я бълваха....безспир и навсякъде - дори куцата кокошка в двора срещу нас започна да си тактува с крила и клюн. Просто защото и да искаше не можеше да слуша друго. Тя беше в маршрутката, в кафето, на спирката, по радиото, в барчето, в "диското", по сватби и кръщенета...в приятели. Тогава я нарекоха - музиката на народа. И ако не я харчиш и не тресеш дебел гъз под зурните значи не си куул, не си фешън ами си смотан задръстеняк. Еми, не става.

8.  

9. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Не си по-долен от чалгарите бре @FearМе Поне докато това извратеното дето го слушаш си го слушаш сам или в ограничена компания.
    Подкрепям!

Иначе Tommorow си абсолютно прав отностно заменената ценностна система. Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор добре са го казали:

WISH YOU WERE HERE

So, so you think you can tell
    Heaven from Hell
    Blue skies from Pain
    Can you tell a green field
    From a cold steel rail?
    A smile from a veil?
    Do you think you can tell?

And did they get you to trade
    Your heroes for ghosts?
    Hot ashes for trees?
    Hot air for a cool breeze?
    Cold comfort for change?
    And did you exchange
    A walk on part in the war
    For a lead role in a cage

How I wish, how I wish you were here
    We're just two lost souls
    Swimming in a fish bowl
    Year after year
    Running over the same old ground
    What have we found?
    The same old fears
    Wish you were here

10. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Tommorow, теб скоро да не те е преследвал някой бял мерцедес бре

11. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

tommorow, прав си - никога не съм си позволявал да слушам силно музиката си по 2 причини - не намирам гърмящата музика за по-хубава от нормалната и съм възпитан в уважение към околните

именно това ми възпитание дава право на тъпанарите да са си тъпанари (>95% от хората, не говоря за чалгарите, говоря за всички хора), стига да не ми пречат на мен

проблемът, който остава под повърхността на статията е именно този, който ти така добре описваш - агресивността. всеки иска да ме покръства, поислямчва, поевангелства, почалгарва, пооблича, да ми продаде паста за зъби, от която ще ми окапят мъдреците, но пък резците ми ще светят в тъмното....

лицемерието (и неграмотността) на журналистите е извън спор. просто не искам да ставам такъв, каквато е с'пожата от статията - да бъда неразбран и в същото време да клепам другите неразбрани.

бъди уверен, всеки чалгар е убеден, че е неразбран от другите, защото чалгата е най-възвишения стил със своите социално заредени текстове, описващи бруталността на живота и ясно декларираща невъзможността за социална реализация без финансова подплатеност. колко богата е нейната мелодичност, съчетала в себе си изконни фолклорни мотиви от няколко нации (по този начин прехвърляща мост над враждебността между балканските народи), амалгамирала ги в творчески композиции, които всички участници на някоя балканиада биха слушали еднакво щастливи... и така нататъка.....

и за финал - не знам какво е решението и дали трябва изобщо да бъде търсено решение. простотията под една форма ще бъде заменена от простотия под друга форма - природата не търпи вакуум. освен в главите на хората

както айнщайн е казал: "безкрайни са само вселената и човешката глупост. за вселената обаче не съм съвсем сигурен"

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе