Имам един раздрънкан CRT-монитор, на който се вижда черга от наклонени линийки.
Любопитно ми е защо колкото по-надолу отиват, толкова по раздалечени и стръмни стават?
(петъчна тема)
http://bibi.li/crt_lines.gif
Имам един раздрънкан CRT-монитор, на който се вижда черга от наклонени линийки.
Любопитно ми е защо колкото по-надолу отиват, толкова по раздалечени и стръмни стават?
(петъчна тема)
http://bibi.li/crt_lines.gif
Искаш ли (?):
- да оставим настрана факта че става въпрос за раздрънкан CRT-монитор, а да си представяме, че имаме идеализирана Електронно-Лъчева Тръба
- да си представим още, че тя има един-единствен цвят
- и да си представим още, че "отзад" в тръбата се излъчва лъч с постоянна стойност
И сега, въпроса е какви са графиките на напреженията за хоризонтално и вертикално отклонение, така че да се получи твоята картинка.
И втори въпрос, как трябваше да изглеждат тези графики, ако монитора беше здрав.
Доколкото те познавам, тия въпроси ще са далеч по-интересни за теб, отколкото "сухата спойка" вътре в монитора (ако е "суха спойка" де, а не нещо друго). Освен това, си напълно подготвена да си ги нарисуваш сама тия графики.
Така.
Не знам принципа на действие на ЕЛТ.
И понеже нещо не ми харесва идеята, че понеже по-долните "пръчки" са по-близо до Земята, и гравитацията им действа по-силно, та това ги раздалечава. То значи сигурно става дума за проблем с вертикалното отклонение. А самият обратен ход на лъча е видим, защото се принудих да надуя настройките за яркост и контраст до максимум.
Всичко това го научих от Wise.
И да, не ми е интересно на какво се дължи. По-скоро геометрията на процеса ми убягва.
Интересно съвпадение, но колкото повече бири изпия в петък вечер, толкова по-стръмни и раздалечени ми се струват стъпалата до нас.
Предполагам, че принципа е обратен на този, който си научила от Wise и алогично, всяко по-долно стъпало се намира по-близко до Земята поради атмосферното налягане се сбива и е по-доближено до съседното.
Даммм, за всичко си има логично обяснение, въпросът е в броя на поетите бири![]()
Предполагам, че има нелинейно изкривяване, вероятно - "трапец". В този сайт има интересни неща по темата, описани са например растерните изкривявания.Любопитно ми е защо колкото по-надолу отиват, толкова по раздалечени и стръмни стават?
Доколкото виждам няма трапец.
Много си играх с това и видимата част ми изглежда правоъгълна.
Поне става ясно, че при здрав монитор чергата е успоредна и равномерна, ако изобщо има как да се покаже.
Правилно ли разбирам?
Сега ще видя и сайта, който даваш.
Мдам, тоя Wise пак ме е изпреварил и пак тайно ... като в оная задача де.
Обаче, тъкмо сега удачен случай да му покажа, че съм по-интересен - в смисъл, че ще ти предложа по-интересен подход към въпроса.
1. Да си представим една правоъгълна фуния(пирамида с правоъгълна основа) и отзад сме включили постоянно едно фенерче с идеално тънък лъч - тънък колкото една видима точка (лъча тръгва от върха на пирамидата и попада върху центъра на основата).
2. Сега тая пирамида заедно с лъча сме я поставили да полегне, така че ние да виждаме само основата и точката от лъча в центъра.
3. Сега, отляво и отдясно на основата, поставяме "някакви електроди" и подаваме някакво напрежение на тях и забелязваме, че лъча се отклонява хоризонтално наляво/надясно според големината на напрежението. За да не се объркваме излишно с "положително/отрицателно" напрежение, предлагам да считаме, че при напрежение с големина XL, лъча (точката) се отклонява крайно вляво в основата, а при напрежение с големина XR, лъча (точката) се отклонява крайно вдясно. Съответно, като изменяме плавно напрежението от XL до XR и обратно, точката се движи по (описва) една хоризонтална отсечка в средата на основата на пирамидата ... няма повече да споменавам "основа на пирамида", а ще използвам думата "екран". Също така, за нашия идеализиран пример, ще разчитаме на линейност и пропорционалност - в смисъл, че ако при напрежение X точката се е отклонила (от центъра) на разстояние D, то при напрежение C*X точката се отклонява задължително на разстояние C*D.
4. По-същия начин, поставяме "някакви електроди" отгоре и отдолу. И съответно при напрежение (на тия електроди) с големина YU, точката се отклонява на екрана крайно нагоре, а при напрежение с големина YD, точката се отклонява крайно надолу.
И сега въпросите от предишния ми пост изглеждат така:
- Какви са графиките (във времето) на напреженията X и Y така че да се получи твоята картинка ?
- А какви трябваше да бъдат, ако монитора беше здрав ?
ПОДСКАЗКА:
1. Нека Y е константа. Нека X e синусоида. Какво виждаме на екрана ? Ввиждаме как точката се движи по хоризонтална отсечка ... а ако честотата на синусоидата е голяма - повече от 25Hz - то виждаме отсечка заради закъснението в човешкото око ... доколкото знам, и 10Hz са достатъчни.
2. Нека Y е константа. Нека X e начупена линия свързваща поредните минимуми и максимуми на синусоида. Какво виждаме на екрана ?
ПП. Докато го напиша и тамън три нови поста
Не мога да съобразя каква ще е видимата разлика между синусоида и начупена линия, ако Y е константа.
Би трябвало лъчът да обходи хоризонтална линия, но в единия случай това ще става с постоянна скорост, а в другия центъра ще го минава по бързо. Май.
Обаче аз защо си мисля, че при мен Y не е константа?
Е, при синусоидата не е по-бързо отколкото при начупената линия - просто в средата на отсечката се движи по-бързо, но пък в краищата е по-бавно.
А иначе, съобразила си съвсем всичко доколкото виждам.
А Y=const беше само за подсказката.
ПП.
За да определим еднозначно графиките, трябва да направим допълнителни уточнения - например, лъча се "движи" по пръчките отляво надясно и ги обхожда последователно отгоре надолу.
За да "приземя" колегите ще кажа само, че проблема е в някой и друг изсъхнал електролит във веригата за гасене на лъча в обратния ход в хоризонталната развивка. Колкото и прозаично да звучи.
Ние с Bibi, вече уточнихме че "електролит" и "суха спойка" са мръсни думи.
А защо не се виждат всички обратни ходове, а само десетина?
Нали след всеки ред има по един.
Доста е сложно за обяснение, но приеми, че с времето ще се увеличават и ще стават все по-нагъсто.Първоначално публикувано от Bibi
А на Митко му кажи че няма "сухи" а "студени" спойки!![]()
Ми сигурноПървоначално публикувано от Bibi
"е в някой и друг изсъхнал електролит във веригата за гасене на лъча в обратния ход в хоризонталната развивка".
Бе мани ги тия инджинери, нищо не разбират от изящно изкуство.![]()
При здрав монитор/телевизор "чергата" не би трябвало да се вижда, независимо от настройките на яркост/контраст.Поне става ясно, че при здрав монитор чергата е успоредна и равномерна, ако изобщо има как да се покаже.
Константа е според мен; в противен случай линиите на "чергата" щяха да се движат.Обаче аз защо си мисля, че при мен Y не е константа?
Просто част от модула, генериращ тази "черга", създава определена честота, която определя движението на лъча. С течение на времето някои компоненти (обикновено транзистори и електролитни кондензатори) си променят характеристиките, което води и до промяна на честотата - с всеки следващ ход на лъча отклонението е по-голямо.
Ако генерирането на лъча беше от центъра на екрана в посока краищата му, това явление вероятно нямаше да ти направи такова впечатление; понеже лъча "обхожда" екрана отгоре надолу, това изкривяване ти се струва странно.
Защото не е дефектирал достатъчно, за да се видят всичките.А защо не се виждат всички обратни ходове, а само десетина?![]()