Благодаря на всички за просветлението!
Днес ще сънувам развивки, по които Крис се опитва да си стигне до къщата :)
Преглед за печат
Благодаря на всички за просветлението!
Днес ще сънувам развивки, по които Крис се опитва да си стигне до къщата :)
Я преди да си легнеш да те питам нещо - това на твоята картинка снимка на целия екран ли е, или само на една малка част от екрана ?
Една немалка част от екрана е. Що-годе симетрична спрямо центъра.
Всичко, което се хвана в Корела, като се изключат разните му тулбарове.
На целия екран в момента са видими 16 броя "пръчки".
Не мога току-така да те оставя в ръцете на тия коварни инджинери. :)
Та нарисувах три картинки, като съм убеден, че точно теб няма да те затруднят, но пък биха поизпотили доста от самите инжинери.
Нямам претенции за абсолютно съответствие с действителността, но пък имам претенции, че много добре обясняват твоята картинка и съответно лесно се забелязва къде е проблема (къде е дефекта в графиката), на който се дължат наклонените раздалечаващи се пръчки.
Няколко уговорки към картинките:
1. Първите две са за здрав монитор
2. Предполагам, че на твоя CRT-монитор редовете не се рисуват последователно отгоре надолу, а екрана е разделен на 16 хоризонтални ивици всяка състояща се от k на брой редове. И когато монитора е здрав, първо се рисува първия ред от първата ивица, после първия ред от втората ивица, ... после първия ред от 16-тата ивица, после втория ред от първата ивица, после втория ред от втората ивица и т.н.
А в момента както е развален, всяка от ивиците се е "свила" до една пръчка.
На първата картинка, горе е графиката за хоризонталната част, а долу за вертикалната.
[img width=800 height=563]http://free.hit.bg/dimiters-kv/crt1.jpg[/img]
На втората картинка е показано предположението, че вертикалното напрежение се "сглобява" чрез сумиране на две напрежения.
[img width=800 height=579]http://free.hit.bg/dimiters-kv/crt2.jpg[/img]
На третата картинка е показано текущото състояние - с червеното са дефектите, като най-долната графика (Y) би трябвало цялата да е червена, но ме домързя да го прерисувам в червено. Основния дефект е във втората част (Y2) - по някаква причина това Y2 не се изменя във времето (както е редно), а остава постоянно - съответно, всяка от ивиците се деформира в пръчка. Има още дефекти - кривите стъпала, което прави пръчките наклонени, а не хоризонтални. А самите стъпала, както вече е отбелязал КрИс още в първия си пост, по някаква причина се уголемяват в рамките на един цикъл (стават по-високи) и съответно пръчките на екрана се раздалечават.
http://free.hit.bg/dimiters-kv/crt3.jpg
Благодаря! Обичам такива картинки.
Конкретния монитор е някакъв легендарен Тринитрон на DELL. Довечера ще потърся из нета дали има особености в развивката на точно тоя модел.
Като се изключи това, дето обсъждаме както и фактът, че черното му беше тотално изчезнало още когато ми го дадоха, та се наложи да го набримча на ненормални стойности за яркост/контраст, картина си има. Достатъчна, за да мога да работя с него.
И добре че е толкова сдухан, та стана причина да ми дойде мерак да науча поне малко за технологията.
Като го изхвърля, може да предизвика и социален ефект! :)
Ако попадне в някой от четящите клошари, за които Wise разказа.
Човекът ще се подразни от образа, ще почете кое как е и ще си хареса професия...
Аааа, некво недоразумение се е получило.Цитат:
Първоначално публикувано от Bibi
Това което съм рисувал в предишния пост, е за случая когато "картина си няма - има единствено пръчките"