... Легионерската болест нападна Варна
  Ето статията тук:

http://www.bnews.bg/article-18099

От няколко години се наблюдават нови болести у нас, разказаха ексклузивно за BNews специалисти. Причината е микроорганизми, които живеят и се размножават в климатиците Легионерската болест (Легионелната пневмония) вече е във Варна.

Това казаха ексклузивно за BNews лекари, според които до началото на т.нар. ера на климатиците, това заболяване е било неизвестно у нас.

Изследователите са открили 8 различни форми на болестотворни организми - микоплазми, хламидии, гъбички, термомицети, във филтрите и въздухопроводите на климатиците. Тези уреди събират в себе си микроорганизми, които могат да доведат до сериозни белодробни заболявания.

Има микроорганизми, които се размножават в климатиците - например бактерията Legionella pneumoniae, която може да причини сериозни заболявания - като Понтиак-треската, и по-тежката форма - вече споменатата Легионела пневмония.

Паралелно с това нарушената аеронизация и изсушаването на въздуха в затворено помещение, където постоянно работи климатик, води допълнително до увеличаване на дихателните заболявания, дерматологични проблеми и суха, чуплива коса.

Това допълнително причинява алергични заболявания - астма, спастичен бронхит, алергична хрема към домашния прах и много други.

Спасението е постоянно почистване на филтрите.

Re:... Легионерската болест нападна Варна
  Също така човек може да се зарази от СПИН и от болницата в следствие на лоша болнична хигиена....
Въпроса е колко хора са се разболяли от тази болест през последната година? Нещо което май никой не казва...
  ... Само цитирам.

При 4-5 години лежах във Военна болница, лекарите там ми казаха, че единствените случай не легионела са от туристи върнали се предимно от Турция и още 1-2 страни. Сега може да е друго положението.

И аз се чудя,защо доста съфорумци от Варна не са активни,а то каква била работата-минали са към легиона на племонясалите.Лошо Седларов,лошо... :)
  На тея от БИ НЮС не може се има доверие.Тази "медия"всъщност е един клюкарник :066: и когато няма новини, те сами си ги измислят(по техни думи създават).Ето описание на болесттаhttp://dariknews.bg/view_article.php?article_id=167298.

За да НЕ СЪЩЕСТВУВА ОПАСНОСТ обаче от легионерска болест е добре да се използват климатици с плазма филтър-имам 2 от подписа и съм много доволен.Озона и отрицателно заредените кислородни атоми унищожават гадините зимата и лятото.
  В режим отопление няма как да се развиват тия бацили там питата е нагрята до 60 градуса. 
  За това майката му е профилактика на климатик ,ако не на 6 то поне на 12 месеца 1-път.
   Цитат:

Първоначално публикувано от Mega  
 ... Само цитирам.

При 4-5 години лежах във Военна болница, лекарите там ми казаха, че единствените случай не легионела са от туристи върнали се предимно от Турция и още 1-2 страни. Сега може да е друго положението.

И най-вероятно са си я хванали по хотелите. Това ме наведе на мисълта да поставя един друг въпрос:
 Има ли нормативен документ, който да задължава собствениците на хотели да провеждат ежегодна профилактика на климатиците си?
Миналата седмица бях три дни в командировка в Пловдив. Настаних се в хотел в центъра, точно срещу панаира. Едната сутрин беше станало доста хладно и излизайки от банята реших да пусна климатика да се постопли. Направи ми впечатления много слабата струя въздух, макар че сложих вентилатора на мах. Погледнах вътре и се ужасих от видяното - дебел слой прах и умрели насекоми по филтъра и турбината. Този климатик имаше вид на непипан поне 5 години! Спрях го веднага, за да не разнася праха из стаята.
  Вероятно - НЕ.
Но ако си държат на звездите би трябвало да правят профилактика .
На повечето хора обаче не им се дават пари !
 :2guns: