Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25

най-лесния начин да се науча да карам колело...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    503
    #1

    най-лесния начин да се науча да карам колело...

    добре де... на 18 съм и не мога да карам колело. реших да се науча и помолих един колега да ме научи. той ми каза "ето ти колелото - учи се". да де, ама никой не ми каза, че трябва да се пази равновесие и да се връткат педали по едно и също време. и разбира се не успях да се науча и днес се събудих с адски болки в пръстите, предмишниците и седалищната част (да не кажа гъза).
    та, въпроса ми е - дърт ли съм да се науча да карам или просто има някакъв чалъм, който никой не ми е казал??

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #2

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    :knuppel2:

    Има един чалъм... усъвършенствай се да избягваш близка среща с асфалта. Когато напълно успееш да не осъществиш контакт с него - значи караш идеално колело.

    И ако утре решиш да пуснеш тема, че не си "правил секс" - намери една мадама и ме викни - аз ще ти покажа как става (безплатно при това)...


    P.S. Всъщност IBANEZ_ - прав си, извинявам ти се! Аз също не мога да карам колело - така и не се научих...

    Но пък за сметка на това мога да карам велосипед.

  4. Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    503
    #3

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    ей сега прочетох около 10на статии "teaching a kid to ride a bike" или "how to teach a child to ride a bike" и дори прочетох някакъв форум, където някакви дъртаци на по 30-40 са се научили и им е готино... така че едва ли съм старичък за тази работа. а пък и като се замисля колко парички се спестяват от автобуси и от пушене по улицата (голям проблем - поне по 2-3 цигари в едната посока) все повече искам да се науча...

  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #4

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Цитат Първоначално публикувано от IBANEZ_
    ... а пък и като се замисля колко парички се спестяват от автобуси и от пушене по улицата (голям проблем - поне по 2-3 цигари в едната посока) все повече искам да се науча...

    IBANEZ_, тогава се научи да караш автомобил - ще спестяваш пари от по 5-6 цигари в едната посока... (по габровски виц)
    Аре стига глупости, бре! :dock:

  6. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #5

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Нека си поръча човекът помощни колелца, те ще му спестят съприкосновението с асфалта. А ако все пак няма гигантски модел такива да мине през близката аптека, да си накупи риванол, един кашон лепенки и УСПЕХ! :worry:

  7. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #6

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    IBANEZ_, понеже сме на темата, чакай да ти препиша дословно извадки от една друга тема, публикувана във вестник "Стандарт" от миналата сряда, приложение "Здраве":


    "КОЛОЕЗДЕНЕТО В ГРАДА УВРЕЖДА СЪРЦЕТО"

    "Хората, които пътуват до работа с велосипед, са по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания, установи изследване на Британската фондация по сърдечни болести, цитирано от в."Острелиън". Изследванията показват, че ако човек кара колело (велосипед, де, стига с тези "колела", бактън вече! - бел.ред.) 1 час дневно по улици с натоварено движение, микроскопичните частици от автомобилните газове увреждат кръвоносните съдове. Това създава предпоставки за поява на сърдечни заболявания. Тези, които карат велосипеда (разгеле! - бел.ред.) си бързо, за да поддържат форма, си причиняват още повече щети, защото дишат по-дълбоко и поемат повече замърсен въздух.
    ...
    По принцип няма никакъв спор, че колоезденето (и "женоезденето", бел. ред. е полезно. То подобрява кръво- (и спермообръщението, бел.ред. ), поддържа теглото в нормални граници и повишава тонуса (и обема на конуса! - бел.ред. ). Новото изследване ОБАЧЕ показва, че тези плюсове могат да бъдат превърнати в минуси от замърсения въздух по натоварените улици. Изгорелите автомобилните газове, особено дизеловите (спокойноооо, можете да си пръцкате на воля значи, бел.ред. съдържат вредни частици въглерод... (аааа, не можете, подведох ви!) и много метали... (можете, можете!
    ...
    Само на 10 метра от натоварените пътища замърсяването намалява с 90 %. Велосирапторите, пардон - велосипедистите - по улиците вдишват около 3 пъти повече въздух от шофьорите в автомобилите (егати и наглостта, разбираш ли?! - бел.ред.
    ...(и т.н.)"



    Източник (на новината, а не на замърсяването!): вестник "Стандарт", 31.08.2005 г.


    Така, че помисли си какво би спечелил и какво би загубил...

    Ти хубаво четеш американските статии, ама там си имат специални километрични паркове за велосипедисти - чисти и спретнати - и са единиците тези (най-вече които живеят наблизо до работата си или за момента не могат да си позволят собствен автомобил), които ходят на работа с велосипеди. Ако тръгнеш с велосипед в пиков час през централна зона на града, гарантирам ти, че след 5 километра правото ти черво ще се влачи на два метра зад теб, а дробовете ти ще се състезават през коя дупка на носа ти да излезнат... Не се чуди, и аз не можах да си го представя!


    Към киноманиаците: Препоръчвам ви да си купите съботният брой на "Стандарт" заради филма "Пианистът" [2002] на режисьора Роман Полански, който се нарежда с високо вдигнато чело до класиките в жанра с бруталната си автентичност и апокалиптични гледки. Уникален филм. На двуслоен носител с почти перфектно качество.

    :Super:

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    2,757
    #7

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Винаги можеш да се научиш!
    Карането на колело не изисква виртуозни умения в балансирането, като ходенето по въже примерно.
    Но няма да успееш с да го постигнеш чрез четене на статии.
    Повече време прекарвай на велосипеда - това е единственият начин!
    Трябва да знаеш, че колелото губи равновесие, ако не въртиш педалите. Дори добри колоездачи не успяват да се закрепят на него, ако то не е в движение. Така че въртенето само ще ти помага.
    Ако колелото ти има скорости (две неща при двете дръжки ги управляват), смъкни тези скорости на 1 и двете. НО го прави при движеща се гума. Понеже все още ще ти е трудно да го правиш седнал на колелото, можеш да я въртиш с ръка, докато нагласиш скоростите, или да помолиш някой друг. Иначе веригата няма да успее да застане на правилния венец.
    Когато си на скорост 1-1, колелото става по-лесно управляемо и по-малко губи равновесие.
    Последното, което се сещам да ти кажа е, че тук научаването е като при плуването - има един момент, преди който изобщо не си можел и след това О, ЧУДО! - вече идеално се справяш. Някак става не постепенно, а изведнъж. След това и сто години да не караш, никога няма да отвикнеш.
    Така че излез, упражнявай се, гледай напред, а не в гумата или педалите и скоро ще се убедиш за какво ти говоря
    Успех и после пиши какво е станало!
    (А къде се развива действието?)

    //
    Току-що проведохме "серия от изпитания" относно скоростите. Може би все пак 1-1 не е най-доброто за уроци. Пробвай 2-1 също и сам ще прецениш кое от тях ти е по-лесно.

  10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #8

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Виж сега. При въртенето на н колелата се създава т.н. жироскопичен момент който деъства в противоположна посока на тази в която искаш да завтиш колелото. Колкото по бързо се върти едно коломи жироскопичния момнет е по голям. Съответно като се вътриш педалитре по вързо и равновеси се пази по лесно. Другото нещо което участва в пазенето на равновесие е въртенето на крмилото. Трябва да завъртал в посока към която се накланяш. Между друъгото теориятата на велосипеда е доста сложна, но пък да се научищ да караш е много лесно. Е няма как да стане без падане и ставане, но за няколко дена си готов. Постепенно ще си изградиш двигателен рефлекс с който неволно ще уравновесяваш колелото.

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    215
    #9

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Е това едва ли е научна конференция?
    п.п
    Въпрос към Julian:-))
    може ли да се приеме че пумпъла е жироскоп:-))))))))))))))), може и да не отговаряш на въпроса!
    Шегувам се:-)
    теорията на жироскопа няма нищо общо с карането на колело , гарантирано:-))))))))))

  12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #10

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    При карането на колело има жироскопичен момент макар и той да не съществения при пазенето на равновесие.
    Пумпала стои прав и не пада точно заради жироскопичния момент.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #11

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Въпреки базиците c IBANEZ_ ще му отговоря аз как се научих да карам колело - просто следвах съветите на баща ми: "Върти педалите и гледай право напред!"
    Баща ми побутваше колелото 10-на метра, аз въртях педалите, гледах право напред, и ... така и не разбрах кога ме е пуснал. Когато осъзнах това, разцепих въздуха с "Аз карам колелооооо, аз карам колело!!!" Чак не вярвах, затова погледнах дали наистина въртя педалите и .. паднах! Това са ми спомените отпреди 30-на години
    Колегата по-горе е абсолютно прав - след един момент вече можеш (макар, че с плуването при мен не беше толкова бърз прехода). Борис Полевой много добре го е описал в "Повест за истинския човек": "... и в един момент той осъзна, че се е слял с машината и тя му се подчиняваше на всяко едно негово желание." (цитат по спомени).
    Защо става по-лесно при децата - ами защото психиката им е такава, търсят постоянно новото и интересното. Това е улеснено от по-малкото им килограми и меки кости - паданията при тях не са толкова травмиращи и постоянното попиване на нови впечатления от заобикалящия ги свят им пречи да си запазят лош спомен от паданията. Както и по-лесно се създават причинно-следствените връзки, както при подсъзнателното "управление" на опорно-двигателния апарат, така и при напълно съзнателната мисловна дейност (децата учат езици с пъти по-бързо от възрастните).
    Дано съм ти помогнал! Възхищавам се на превъзмогването на "срама" от годините ти и желанието да усвоиш нещо, присъщо за повечето от нас...
    Успех!
    А, да, ако може, прави опитите на равна тревна площ, чиста от бабуни на къртици и кучешки фекалии. Просто по-малко ще боли - асфалта е идеална шкурка за лакти и колена А за петната от тревата по дрехите има и Тема, и ЕХО, и какво ли не вече!

  14.  
     
  15. Gadget
    Guest
    #12

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Чрез форума нищо няма да научиш. Някой трябва да излезе с теб, да ти даде няколко указания, да потичка с теб малко и си готов... мога да ти помогна, ако почерпиш биричка и картовки след това

  16. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,440
    #13

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Най-добре някой да те държи в началото, а ти да се опитваш да караш напред и да пазиш равновесие така, че на човека да не му се налага да те вкарва много в правия път. За всеки случай си сложи наколенки и налакътници-така няма да те е толкова страх да падаш, а по този начин ще добиеш увереност. А добиеш ли увереност ще се научиш по-лесно. Успех!

  17. Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    503
    #14

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    след като научихме толкова за теорията на жироскопа, пренесена в реалния живот на средностатистическия младеж, чрез простотата на конструкцията на най-обикновен велосипед, искам да благодаря на всички за отговорите и напътствията, но мисля, че най-добрият отговор на моите притеснения е "много мислиш, много те е шубе и си гледаш в краката постоянно". следващият път като се кача на колело, ще гледам да съм мъртво пиян - нищо да не мога да мисля и нищо да не усещам...

  18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #15

    Re: най-лесния начин да се науча да карам колело...

    Идеята си има своите недостатъци...Представи си, че мъртвопиян се научиш перфектно да караш колело и после се окаже, че не помниш как става номерът. Ще трябва само къркан да ходиш на работа с колелото

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Продавам колело Sprint Apolon
    От ivanxxx във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 31-01-13, 19:59
  2. Детско колело 20"
    От ivanxxx във форум Приключили продажби
    Отговори: 0
    Последно: 20-05-12, 16:47
  3. Спирачки за колело - КАКВИ ?
    От ivanxxx във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 3
    Последно: 07-04-12, 16:53
  4. Продавам колело 100лв
    От ivanxxx във форум Приключили продажби
    Отговори: 3
    Последно: 02-04-12, 16:22
  5. Заключване на колело
    От eror във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 14
    Последно: 04-11-08, 08:45

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе