LordOfTheRings Dvete kuli?
филмът е екранизация => за по-широката публика => по-лесносмилаем => повечко храна за очите и по-малко за ума.
много неща от книгата са орязани, някои са и променени, доста от любовните интрижки са само загатнати, някои и от баталните моменти хич ги няма... все пак ако всичко си беше като по книгата трябваше да са 10 епизода, не 3. аз съм доволен от филма, по-добра екранизация не мисля че може да се направи, без да се претовари сюжета и без да се отегчи масовия зрител. толкин е много труден за задълбочено четене - повечето хора го "джиткат" по диагонал, да не говорим и че повечето не са чели "предания"-та и "силмарилион"-а. отново казвам, че според мен филмът е много успешен като реализация: визия, режисура, операторско майсторство и сценарий най-вече.
...да не говорим, че "Силмарилион" започва да му харесва на човек чак след седмото прочитане...
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by FearMe
филмът е екранизация => за по-широката публика => по-лесносмилаем => повечко храна за очите и по-малко за ума.
много неща от книгата са орязани, някои са и променени, доста от любовните интрижки са само загатнати, някои и от баталните моменти хич ги няма... все пак ако всичко си беше като по книгата трябваше да са 10 епизода, не 3. аз съм доволен от филма, по-добра екранизация не мисля че може да се направи, без да се претовари сюжета и без да се отегчи масовия зрител. толкин е много труден за задълбочено четене - повечето хора го "джиткат" по диагонал, да не говорим и че повечето не са чели "предания"-та и "силмарилион"-а. отново казвам, че според мен филмът е много успешен като реализация: визия, режисура, операторско майсторство и сценарий най-вече.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
A ti 4al li si knigata?
[:)] "книгата" е в идейна последователност: недовършени предания, силмарилионът, билбо бегинс или дотам и обратно, трилогията властелинът на пръстените. иначе аз съм ги чел в последователност билбо бегинс (баба ми го четеше като малък преди да заспя), властелинът, недовършени предания 2, силмарилионът, недовършени предания 1 (защото не можах да си го намеря като излезе първото издание). преданията са недовършени, защото толкин умира и те са съставени от сина и жена му по оставените нахвърляни записки. но то си личи и по малко по-различния стил.
та с други думи, да, чел съм ги [:)].
p.s. не обичам фентъзи и всичко на всичко съм чел толкин, хрониките на амбър на зелазни и войната на безсмъртните на фармър. за мен фентъзито се изчерпва с тези три саги и всичко друго е помпане на гуми и плащане на кг.
Феарме да не сме връстници, че и аз май точно в такъв ред съм ги чел, с тая разлика, че Билбо Бегинс сам съм го чел
look @ my profile, dude [:D]
I az trqbva da q vzema taq kniga da q read- na. Ot kude moga da si q drupna?