Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток
Страшно се дразня, като се споменават доходи. Какво общо имат доходите, които имате, ако ви лъжат и крадат най безочливо. Плащате ли си такса за присъединяване, плащате ли загуби в размер на 20-25%, плащате ли т.н. "инвестиции", които моментално се изписват и влизат в цената на тока, плащате ли гарантираната печалба. И това само за ЕРПтата, без да се връщам още назад по веригата. На вас, ако имате някакъв бизнес, някой признава ли ви ако си калкулирате в цената загуби под формата на инвестиции, някой позволява ли ви да си калкулирате всичките инвестиции като разходи и на всичкото отгоре да ви формират 100% цената. Къде отиват, счетоводно/ всички такси и таксички по присъединяването, по разрешителните, по изграждането на "частните" трафопостове, по изграждането на мрежите НН, след като тези разходи изцяло са включени в цената на тока.
Та да попитам пак: Ако имате 10 000лв. месечен доход ще си купите ли сирене за 50лв/кг, след като много добре знаете, че цента е нереално висока и някой просто си прави гаргара с вас.
Ами има 1 вариант за мен да се изравнят всички цени с стандарта на българина или стандарта на българина с цените.
Цитат:
Първоначално публикувано от
tony34al
Страшно се дразня, като се споменават доходи. Какво общо имат доходите, които имате, ако ви лъжат и крадат най безочливо.
Всъщност, защо все пак тока ни е най-евтин в Европа? В другите държави е по-хубав ли, че е по-скъп (донякъде е така) или пък ЕРП-тата в другите държави крадат повече?
Цитат:
p0ckata
Ами има 1 вариант за мен да се изравнят всички цени с стандарта на българина или стандарта на българина с цените.
Остана да добавиш и това, че и заплатите на всички ни трябва да се изравнят. :))
Цитат:
raziel66
Остана да добавиш и това, че и заплатите на всички ни трябва да се изравнят. :))
Това няма как да стане.
Цитат:
kod
Всъщност, защо все пак тока ни е най-евтин в Европа? В другите държави е по-хубав ли, че е по-скъп (донякъде е така) или пък ЕРП-тата в другите държави крадат повече?
не знам как е с тока, но ако приложа дългогодишния си опит с чужди контрагенти в огромно разнообразие области, мога да пренеса заключенията и върху енергийния сектор, а те са 2 основни:
1. нормалната норма на печалба е далеч по-голяма от нашето погрешно допускане, че там работят през 2-3%
2. обемът парични знаци в оборот е далеч по-голям от нашите си левове, т.е. не само високият стандарт дефинира по-големи доходи, но и за тях покупателната способност на единица валута (да речем евро), е далеч по-ниска от въпросното евро за нас.
иначе съм категорично съгласен с tony34al, че фактът "кражба" е ирелевантен към възможностите на окрадения да понесе бремето, че е бил окраден, както и с калкулациите и изводите му
държа обаче да стане едно нещо ясно - самите ЕРП-та са само "фронтмените" на ограбването, което в същността си дължи по-скоро на подписите, които лобиращите политици са положили под "едни" договори. кеф ти зелен ток на 80 стотинки мегавата, кеф ти частни марици, кеф ти фиктивни инвестиции, кеф ти преноси по отдааавна изградени трасета...
искам да кажа, че преди време сам си направих горната таблица (м/у др., те я на е-он/енерго-про) и си мислех какво може да се резне в нея....
върху базова цена н/дн : 3/9,5 ст/кВ има горница от 8,14 ст/кВ
разбира се, че има стоки, чиято себестойност EXW е в пъти по-ниска от, да речем, CIF, но те са свързани със специфичния характер на стоката
не можем да сравним мраморни плочи от китай, тежащи майка си и баща си, пълнещи контейнера <1 метър, но достигащи лимита на тонажа, свързани с транспорт от другия край на света, с електричество, минаващо по вече изградена инфраструктура, чиято поддръжка се свежда до сервизиране, като загубата при преноса при високо напрежение е наистина 2-3 %
накратко, мисля си, че тези 8,14 стотинки спокойно могат да се преполовят, като цената падне с едни 4+ДДС стотинки...
Цитат:
p0ckata
Сега ако кажеш и как може да стане това аз ще съм първия, който ще те предложи за премиер или поне за финансов министър.
tony34all, тези разходи е съвсем логично да се включват. Спорен е въпроса защо са толкова високи и какво може да се намали. За мен все още е загадка защо ги разбиват по този начин във фактурите. Само дразнят населението и рискуват да свалят "вожда".
Цитат:
FearMe
кеф ти зелен ток на 80 стотинки мегавата,
Де да беше толкова. А е 800 лева за мегаватчас. или 80 ст. за киловатчас.
Цитат:
lazarus18
Сега ако кажеш и как може да стане това аз ще съм първия, който ще те предложи за премиер или поне за финансов министър.
tony34all, тези разходи е съвсем логично да се включват. Спорен е въпроса защо са толкова високи и какво може да се намали. За мен все още е загадка защо ги разбиват по този начин във фактурите. Само дразнят населението и рискуват да свалят "вожда".
Определено с мисълта, че която и партия да барне властта и ще почне да краде от народа няма да стане. Може би ако си върнем производството селското стопанство и привлечем инвеститори с цел не да си укрият данъците и да експлоатират работната ръка може и да се получи но едва ли ще доживеем.
Цитат:
lazarus18
Да логично е, но когато става дума за придобиване на ДМА, под формата на инвестиции е ненормално ако целия раход формира цената. Би трябвало в цената да се включват само амортизациите. Оперативните разходи са друго и те наистина участват 100% във формирането на цената. Друг въпрос е колко са коректни.
Нормалната икономическа логика говори, че печалбата на една фирма осигурява възможността за инвестиции. Каква е икономическата логика ние да плащаме инвестициите на една фирма която работи с дори ГАРАНТИРАНА печалба. Разбирам, че става дума за регулиран пазар, но това не променя икономическите правила.
Цитат:
FearMe
накратко, мисля си, че тези 8,14 стотинки спокойно могат да се преполовят, като цената падне с едни 4+ДДС стотинки...
Аз пък съм на противното мнение - не трябва да се съкращават, а да се харчат както е записано.
В тези 8.14 стотинки трябва да е включена поддръжка на преносната мрежа. Айде, какво се прави вътре в трансформаторните ние не виждаме. Ама аз не съм виждал и някъде в България да се боядисват стълбове, а като гледам, че не са боядисвани от поне 20 години, след няколко години ще започнат да падат. Парите за това сигурно се калкулират в крайната цена. Та аз съм "за" тези пари да се харчат по предназначение - за поддръжка на линиите, а не само за замяна на българските електромери с чешки и консултантски услуги каква марка лаптопи да купят на директорите.
Цитат:
fbr
Де да беше толкова. А е 800 лева за мегаватчас. или 80 ст. за киловатчас.
my bad!
Цитат:
tony34al
Каква е икономическата логика ние да плащаме инвестициите на една фирма която работи с дори ГАРАНТИРАНА печалба. Разбирам, че става дума за регулиран пазар, но това не променя икономическите правила.
Икономическата логика на частна фирма, отнасяща се до печалбата й, за мен също е мистерия.
Като бивш служител в ТЕЦ Варна ще дам пример.
Както беше печеливша централата, докато беше държавна, година - две след продажбата й на ЧЕС стана губеща.
На една от срещите с ръководството, представител на борда на директорите ни обясни, че сме на загуба защото цитирам - "планирахме печалба от 100 милиона, примерно, а реализирахме само 70 милиона, примерно, чиста печалба".
Ако има икономист сред колегите ще съм благодарен да ми обясни за каква загуба става дума и каква е икономическата полза за държавата ни от такива фирми, изнасящи капиталите си в чужбина.
Централата има цена, която би следвало да се изплати за N на брой години. Ако печалбата е недостатъчна за да възвърне инвестицията за заложения период, то от гледна точка на инвеститора той е на загуба.
Примерно: ако дадено предприятие струва 100 000 000 и има годишна печалба 1 000 000, едва ли ще се намери инвеститор.
Благодаря, zhelko, за разяснението.
Каква годишна печалба имат и каква обявяват, само те си знаят. На база тази, според тях само загуба, искат увеличение на изкупната цена на ел. енергия, която продават на енерго-разпределение. Те пък от своя страна, ще искат по-високи цени от енерго снабдяване. Ако си ми проследил правилно мисълта, значи ти е станало ясно, последните от кого ще си вземат разликата. Плюс печалба, разбира се, колкото там решат да си планират.