Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 84
Like Tree24Одобрявам

Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2008
    Мнения
    341
    #1

    Пониженото напрежение не повишава сметките за ток


  2.  
     
  3. Member Аватара на zhelko
    Тук е от
    Apr 2006
    Мнения
    300
    #2

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Прав е.
    Относно коментарите под статията: След 13.8 % увеличение на тока се очаква зимата сметката да е с около 13.8 % по-висока (а и този декември си беше малко по-студен). Протестите трябваше да почнат лятото.

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #3

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Цитат Първоначално публикувано от TUISTERa Виж публикацията
    Е как да не е прав! То си следва от законите на физиката и не трябват специални експерименти за доказването им.
    А твърденията, че чрез понижаване на напрежението се манипулирали електромерите е пълна глупост.

  5. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #4

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Хайде да видим и тази статия в ДойчеВеле. Проблема е, че плащаме най-скъпо. Из нет-а има снимани фактури за ток в Женева за два месеца е към 90 лв. В Цюрих парното за година е колкото за месец в София.


    Това го има само в България | България | DW.DE/BULGARIAN | 12.02.2013

  6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #5

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Най големият проблем и на тия протести е, че те се плъзгат в непродуктивна посока. Реално енергията се насочва във фалшива посока и елементарното следствие е постепенното им затихване, вследствие отчаянието на хората.
    Според мен, основнте проблеми са в загубите, които ни калкулират, в рамера на инвестициите, които също ни калкулират и които са многократно завишени, в цените на ел енергията, които компенсират ниските цени на централите по договорите за износ с огромни маржове, в гарантираните високи нива на печалби на ЕРПтата.
    С една дума - държавна далавера с цената на ел. енергията и липсата на каквато и да е регулаторна функция на един изцяло регулиран пазар. ЕРП тата не са виновни - така са намерили, така доят. И аз да съм и аз ще доя.
    Протеста трябва да е насочен към политиците и да им бъде ясно показано и заявено, че ще се гласува само за този, който вкара ред на този пазар и респективно намали цените. Приказки от сорта, че резервите били около 5% са за лековерни. Цените могат да паднат, според мен, около 30% - пък на който не му харесва прав му път. Веднага ще се намери кой да заеме мястото му!
    zhelko, IvoSI, Mega и 2 други харесват това.

  7. Senior Member Аватара на jonov
    Тук е от
    Dec 2009
    Живее в
    Лом
    Мнения
    1,203
    #6

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Напрежението ще го вкарат в норми когато решат да сложат от тия електромери които не отчитат консумираната енергия щом напрежението е извън границите на 215 - 225 V . Аз нямам отклонение във сметките но като гледам хората с двойни и тройни сметки , а оправданието е че били засичани за 40 дни Мой случай , нанасям се в квартира преди 3 години и случайно погледнах на UPSа - входно напрежение 247 волта изход 220 - викам си това не мери вярно , изваждам мултицета и 245 волта . Обадих се на ЧЕЗ и до час време изпратиха техник - забележете САМ . Човека измери напрежението и установи че вече беше паднало на 242 волта , гледа по таблото на блока и каза нищо не мога да направя . Аз му казвам - че как да не може , доколкото зная в трафопоста може да се коригира а той , а това не става така , трябвало от подстанцията да се спира тока . Та и до сега сме си с такова напрежение , просто това е квартален трафопост с 4 блока и когато е строено , всички са били на отопление с ток , сега заради безработицата 80% от хората вече не живеят там и просто няма товара за който е предвиден :D и хората които живеят се отопляват на въглища - ей това бих го забранил - не се диша

    Не съм се ровил в нета да търся има ли нещо по въпроса - Ами ако подават напрежение с различна честота от 50Hz - дали влияе на показанията ???

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    1,150
    #7

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Цитат Първоначално публикувано от Mega Виж публикацията
    Хайде да видим и тази статия в ДойчеВеле. Проблема е, че плащаме най-скъпо. Из нет-а има снимани фактури за ток в Женева за два месеца е към 90 лв. В Цюрих парното за година е колкото за месец в София.


    Това го има само в България | България | DW.DE/BULGARIAN | 12.02.2013
    Няма такова нещо, че плащаме най-скъп ток. Най-евтиния ток ползваме в Евросъюза, както и едни от най-евтините цени на дизел/бензин. Проблема е, че заплатите като цяло са много ниски!
    За справка тук -> Europe's Energy Portal

  10. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #8

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Според мен - определено ги повишава!
    Да пренебрегнем опастността от запалване на печки - духалки, поради спиране на вентилатора.
    Ами какво ще кажете за пералнята, която сте включили сутринта и по обед си мислите, че дрехите са изпрани?
    Ами какво става с компресора на хладилника, на климатика?
    Един кекс нормално се пече за час /примерно/ на 200 градуса. опитайте да го печете 4 часа на 50 градуса!
    Нали консумираната енергия е същата! Но резултатът - не е!
    Само за импулсните захранвания не е толкова важно напрежението, но и за тях важи правилото - ниско напрежение/голям ток!
    Всички домакински електроуреди са оразмерени за някакъв, номинален ток.
    Така, че да не ни залъгват, а да спазват стандарта!

  11. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #9

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Цитат Първоначално публикувано от jonov Виж публикацията
    Аз нямам отклонение във сметките но като гледам хората с двойни и тройни сметки , а оправданието е че били засичани за 40 дни
    Всъщност оправданието е съвсем логично. моята сметка е двойна спрямо декември. Във фактурата за декември са отчетени 21 дена, а в тази за януари 41. Това е проблема на 99% от скачащите пред централите.
    А тия от ЕРП-тата са много смешни. За чий им е било да правят тази разбивка във фактурите? Много ясно, че тези допълнителни такси и разходи се включват в цената. Така само дразнят потребителите.
    jonov одобрява това.

  12. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #10

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    +1 tanatos

    От друга страна Бг политиците се чувстват доста комфортно, тъй като българския народ за разлика от други(гръцкия) е свикнал, та чак му е станало навик да скланя глава и да го мачка всеки който има възможност по стечение на обстоятелствата и иска да го мачка.

    Това е една от причните политици да "си разиграват коня както искат" и да се подиграват отгоре на това прикривайки подкупи от 2 милиона лева под предлог че били "хонорари" за геоложка или някакво друго съветване/експертиза без изобщо да имат и понятие от работата за която са им платили "хонорара" ...Отгоре на всичко и се подиграват от телевизионния екран на обикновенниоте хора(народа) ...

    Аз считам , че моята сметка е реална(близо 200 лева за 37 дни).Факт е обаче че правилата не са равнопоставени за потребител и ЕРП.Законодателно трябва да се уреди по искане на потребителя-абонат да се прави независимо замерване от независима лаборатория, като това става като към електромера се предвиди да може да се монтира допълнителен уред с който да се засичат както дали електромера отчита правилно консумацията на ел.енергия, така и дали ЕРП-то доставя ток съобразно изискванията за качество посочени от закона- волтаж, колебания във волтажа и т.н.Това трябва да става без предварителното знание на ЕРП-то, тъй като то може временно(само докато трае проверката/замерването) да манипулира-започне да подава ел.енергия според качеството посочено в закона и така на практика да заблуди всички с чел да не бъде санкционирано или изобщо да не понесе каквито и да негативни последици от това свое неизпълнение на закона. Освен това трябва да бъде предвидени сериозни санкции за неизпълнение на закона за ЕРП-тата- да кажем от по 50 000 лв за всеки ден некачествено доставена ел.енергия, а на потербителите да се даде възможност да заплащат при напрежение под 210 волта и над 230 волта само 50% от потребената еленергия, а при отклонения по-голями от 15% от волтажа(220 волта) да не заплащат нищо, доколкото те нито могат да контролират нито могат да влияят по какъвто и да е начин на качеството на доставената им ел.енергия, а в същото време нямат и интерес от толкова ниско/високо напрежение което може само да доведе до повреда на ел.уреди.

    Що се отнася до това дали ниското напрежение води до големи сметки, ами който е имал климатик, печка на електричество или скара знае, че при по-нисък волтаж от този за който е предназначен да работи уреда той не работи добре- климатика не топли и не толкова силен, със скарата е същото нещо-на вилата на един познат по-някой път като падне напрежението пържолите може да ги "печеш" и по три часа.
    Та това което имаха предвид хората е че дори по-ниското напрежение да не отчита по-висока консумация, то като зададеш на климатика вместо 23 градуса 28 градуса, защото "на жената и е студено" и "се е настудувала" това ти става навик и в един момент го правиш превантивно с цел да няма скандали (когато жената види, че на дистанционното на климатика пише "23" градуса) и дори напрежението в ел.мережата да е нормално и да не е необходимо задаване на 28 градуса на климатика то по-добре да е на 28 за да няма "напрежение с жената" и мъжа да не го "удари" някое "късо съединение" или както българския народ казва "Парен каша духа", та така и хората...

    Истинската причина обаче се корени в българските политици, макар че "български" е силно казано за хора които дали поради некадърност, дали поради продажност и защита преди всичко на личните си интереси и домогване на най-различни благинки за 23 години не успяха да доведат икономиката и заплатите на обикновените хора поне до 1/3 от средната за Европейския съюз ...

    България има нужда от нови политически лица, но "старите муцуни" не допускат нови и в това отношение мисля, че направеното от Енимехмедов по отношение на А.Доган е показателно докъде му е "стигнало" на обикновенния човек и отразява в значителна степен безизходицата в която се е озовал народа, за да се наложи да слага пистолет на главата на политик или да излиза по улицата да хвърля снежни топки по министри, да им гори чучела и по този начин "да разговаря с тях". Това казва само едно : липсва диалог и разбиране от политиците на проблемите на обикновения човек, а последният вече не вярва, че с думи може да постигне каквото и да е с тези лица в политиката, а още по-малко, че точно те ще му защитят интереса...
    periel одобрява това.

  13. Senior Member Аватара на jonov
    Тук е от
    Dec 2009
    Живее в
    Лом
    Мнения
    1,203
    #11

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18 Виж публикацията
    За чий им е било да правят тази разбивка във фактурите? Много ясно, че тези допълнителни такси и разходи се включват в цената. Така само дразнят потребителите.
    Ама аз на много хора съм казвал , за какво е тази фактура с ценообразуването ? и се започват еди спорове - ама аз съм изгорил ток за еди колко си пари като смята цената на тока от първоизточника . Нима като отиде да пазарува цената в магазина е написана - производител, търговец на едро , магазин + ДДС .
    Изобщо не им е трябвало да показват тия тънки сметки - има си кой да ги контролира а на чичо на бележката да пише
    изразходени киловати дневна Х 020 = ?
    изразходени киловати нощна Х 014 = ?
    Не съм съгласен със зелената енергия която европейци ни я набутват - да си я използват при тях тая пустинна технология .
    А пък нашите хубавци гледат да гушнат проектите , а кой ще ги плаща - народа по 82 ст . киловат - ай честито

    //mod edit
    За реклами във форума си има правила и тарифи!
    Този пост е редактиран от Lupus; 13-02-13 в 19:39. Причина: Реклама
    zxc0 одобрява това.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #12

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Нищо няма да се промени. Ненормално е да си мислим, че политиците не знаят какво става и защо. На кого мислите, че са фирмите накацали ЕРП-тата за аутсорсинг и подизпълнители - мои? твои? на другия съфорумец? Едва ли...
    Противно ми е да слушам как видите ли, това трябва да се промени онова и то трябва да се промени, давали един фактури за по 100 милиона и там някой ги приемал ей така: без коментар дори. За послето ще мислим после, айде да видим какво е ставало през изминалите години, ЩО НЕ ? ревизия на всичките разходи на ЕРП-тата за 5 години назад и каквото се установи ( на принципа не можеш ли да го покажеш значи лъжеш ) - в десетократен размер. Значи на мен като фирма ми гледат разходите буквално по стотинка и ми късат гъза от глоби за всеки лев, а ония 100 милиона - няма проблеми, било каквото било - сега ще си говорим за бъдещето, същото онова бъдеще дето не идва и за което само се говори вече 25 години.
    Lupus одобрява това.

  16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #13

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    +1
    Има и друго:
    Истината е проста, но никой не иска да я каже, защото е неудобна. Краде се ток на поразия! И някой трябва да го плати! За това се товарят тия, които си плащат, за да се покрият загубите от кражбите, иначе ЕРП-тата наистина ще фалират.

  17. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #14

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    здравейте не знам дали не е офф топик,

    не смениха ли БДС и от 220 не стана ли 230 или 235 волта?
    знам че имаше промени в границите в които можеше да варира. по спомен бяха завишили вариациите и можеше да стига 265 волта, това след като продадоха ерп-тата и влязохме в европата.

    при мен е твърдо 234-235 волта, колкото пъти съм го мерил главно зимата.

    те профилактитките които правят на трафопостите са главно това : набримчват на по-висока мощност за да може да издържи трафото, а пролет ги намалят за да не прегрява. - може да съм в заблуда за това де все пак ми е като градска легенда.

    ха намерих всичко тук в форума.
    http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/rule_el_16.pdf

    честота : може да варира до 4%

    Чл. 17. (1) Номиналните напрежения на електроразпределителната мрежа са в
    съответствие със стандарт БДС IEC 60038:
    1. за мрежа ниско напрежение - f 230/400 V;

    какви са допуските не намирам но знам че ги повишиха - 215 до 265 волта нещо от сорта.
    Този пост е редактиран от estqwerty; 14-02-13 в 09:20.

  18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #15

    Отговор: Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

    Профилактиката представлява 6ч. чистене на паяжини, което предполагам се фактурира, като високотехнологична и високоотговорна дейност, на доста висока стойност. Дейността най вероятно е аутсорсвана на някоя дъщерна на фирмата майка фирма. Това си е част от начините за изнасяне на печалбата извън страната, които обаче имат своя си принос в надуването на цената.
    Всъщност тази дейност се изразява в спиране на тока за 6ч, почистване на помещението и трафа с метли, от двама работника, за около 30мин и сядане в близката кръчма за хапване и пийване на биричка, докато изтече определеното врема. В нашия малък град има около 80 трафопоста и тази операзия продължава 2 седмици, като всеки ден спират тока в 9.00ч и в 15,00ч за по 2мин, а в един ден за цялото време.
    Представете си какво би станало в някоя друга европейска страна, ако им спрат тока за 6ч. - не им минава през ума такава идея даже.
    Този пост е редактиран от tony34al; 14-02-13 в 09:31.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти
    От zdravko_1 във форум Отопление
    Отговори: 56
    Последно: 15-09-11, 19:04
  2. УСТРОЙСТВО ЗА НАМАЛЯНЕ НА СМЕТКИТЕ ЗА ТОК??
    От tanito1886 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 29
    Последно: 15-07-10, 18:58
  3. Отговори: 2
    Последно: 26-02-06, 11:27
  4. Отговори: 1
    Последно: 16-09-05, 19:21
  5. Въпрос за напрежение
    От dimi във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 06-05-04, 19:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе