Първо да попитам, в другите градове и градчета също ли се лепи като за последно по стълбове, знаци, фасади, трансформатори, водостоци, ел.табла и др. обществени площи? Преди година - две ми се наложи да отида в няколко по-малки градчета и се изненадах колко са чисти и без "окраса" и се оказа, че тази дейност не е позволена и някой служител се грижи своевременно налепените материали да бъдат премахвани.
Та по темата, от около половин година някой гений е забелязъл, че във Варна стволовете на дърветата са все още девствени откъм рекламни материали и обяви и от тогава постепенно взеха да никнат като гъби всякакви обяви, като в момента, в централната част наблюдавам пик. Всеки ден на път за работа си почиствам маршрута, но за сега губя войната- хората стават все по креативни, вече използват големи телбоди за закрепване на листите, вместо кабърки, като това ускорява работния процес и затруднява цялостното премахване на хартията, но с малко практика оцелих начина на хващане на листа и осткубването му. Днес минах по друг маршрут и се ужасих как на дърво има по 3-4 различни листа формат А4 с различни "примамливи оферти". Напоследък вече листите са цветни, за да привличат повече вниманието... НАй- новия "тренд" е изписването на текст на обява направо на пода. Предстои да разберем дали ще се увенчае с успех.
Защо? Само мен ли ме отвращават всичките тези комерсиални, никому не нужни, търговски послания, навсякъде на където се обърна, поставени по възможно най-наглия начин, където има свободна вертикална повърхност? Осъзнах, че не мога да се боря с лепячите по гладките повърхности, понеже използват тежката артилерия - C 200 и то няма махане, но виж с обявите по стволовете на дърветата борбата е лесна и с висока производителност. Хората ме гледат, как минавам от дърво на дърво; навярно някои одобряват почистването, други ме мислят за луд. Само една пенсия беше против, явно намира написаното за мъдро или шаренийката й харесва: "Защо ги късати, 'звинети?"
Призовавам всеки, на който не му харесва тази цигания, ходейки по улицата, да се протегне към дървото покрай което минава и след като откъсне рекламния материал да го хвърли в коша или да си прави голяма хартиена топка (като мен) докато стигне казан или кош.
Керативността /наглостта / на българина не знае граници. На едно място има заварена скоба около дебел клон с табела, ей срещу това нещо нямам шанс с голи ръце. Иначе други си мислят, че като завинтят на 2 м височина на някой ствол, фазер с ламиниран лист с реклама върху него, с винтове по 4-те края, тази конструкция ще бъде вечна, а точно такива предизвикателства най-ги обичам. Като подскокна елегантно и докопам с лапи фазерчето и увисна със 115-те си килца се чува само едно ХРУСТ и от цялата работа остават само винтовете.
ПОМАГАЙТЕ