Отговор: Кой ток е по-лошо да те удари?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lupus
Хайде една задачка за "знаещите".
Кой токов удар има най-голяма вероятност да доведе до фатални последици:
1. Дясна ръка - лява ръка
2. Дясна ръка - десен крак
3. Лява ръка - десен крак
4. Лява ръка - ляв крак
5. Ляв крак - десен крак
Предполагам този, при който преминаването на тока през сърцето е гарантиран. Лява ръка десен крак и обратно...все пак да не забравяме, че говорим за вероятност, а не за нещо задължително.
тъкмо прочетох темата: високата честота е по-безопасна най-вече заради принципите на протичане на променлив ток и т.н. скин ефект - Скин-ефект или повърхностен ефект се нарича ефекта на намаляване на амплитудата на електромагнитните вълни в зависимост от честотата при тяхното проникване в дълбочина на проводящата среда. Като резултат от този ефект, променливият ток с по-висока честота при протичането си не се разпределя равномерно в цялото сечение на проводника, а се разпределя със значителна плътност предимно в повърхностния слой (в нашия случай кожата)
Затова ток при ток с висока честота опасността за сърцето е многократно по-малка, а от там и шанса да си жив след това. Отделно човешкото тяло не е меден проводник, влияние оказват и електрохимичните процеси получаващи се при протичането на тока ( някои разглеждат човешкото тяло като своеобразен многокомпонентен електролит който има киселинност, алкалност и т.н. ), където волт/амперните характеристики не са линейни, а доста по-сложни и затова твърдения от типа "този ток за мен е опасен, а този не" са много субективни и невярни или ако са верни касаят само твърдящия и не са правило. Затова е е приета една доста предпазлива граница, над която нещата могат да бъдат опасни.
Браво! Имаме познал верния отговор!
Лява ръка - десен крак
1 Прикачен файл(ове)
НЕ Е сигурно това. Сърцето е по-скоро в средата на гръдния кош и лява ръка десен крак или дясна ръка ляв крак не би трябвало да има разлика. Някой да пробва и да каже :)
Прикачен файл 14659
Няма толкова значение къде се намира мускулът, а синусовият възел.
Мен доста ме е "бил" 220 v,но 2 пъти ме е удрял ток от автомобилните свещи-е няма такова усещане,220 волтовия е като гъделичкане!:)
- - - - - - - - -
само че от автомобилна свещ не можеш да загинеш ,просто тока е много малък :)
Хората бъркат понятия ток и напрежение.
Ами напрежението е към 18000!!! волта,ампеража не го знам.
мда де .. ама от напрежение не се загива .. загива се от ток и то от доста по малко от колкото си мислим ,една утечка от бойлера или пералнята от 10-20мА може да бъде смъртоносна за това непременно занулявайте уредите си особено в мокри помещения
Ето от укито малко инфо:
"Физиологично действие на тока - това е действието върху живи същества, което е твърде сложно и многообразно. Токът засяга белите дробове, сърцето и нервната система. Може да доведе до спиране на сърцето и смърт. Пораженията зависят от силата на тока, от продължителността на действието и от това през коя част на тялото преминава. Сила на тока от порядъка на 10-20mA трябва да се счита за опасна за здравето и живота на човек"
Електрически ток — Уикипедия
Обаче ДТЗ сработват близо до 30мА и не повече но за достатъчно кратко време за да не е смъртоносен тока протекъл през организма...
Дефектнотокова защита — Уикипедия
| Сила на тока | Физиологично действие на тока |
| 0,5 mA | усещания |
| 10 mA | свиване на мускулите |
| 30 mA | спиране на дихателната дейност |
| 75 mA | разстройване на сърдечния ритъм |
| 100 mA | спиране на сърдечната дейност |