Резултати от 1 до 13 от общо 13

Как да се достави колет 20kg от Щатите до България?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Как да се достави колет 20kg от Щатите до България?

Здравейте!

Ситуацията е следната: Закупена с фактура стока ( 2 позиции по 150бр.) за 314$ общо трябва да се докарат от Щатите у нас. Митническият им код е в графата "без мито".
    Въпросите са:
    1. Кой трябва да удостовери кода - аз (като ползвател на стоката) или продавача в Щатите?
    2. Освен евентуалния документ по т.1 и фактурата трябва ли да има още някакъв съпътстващ документ в колета - визирам някаква декларация 23 или 22 беше?
    3. Как да стане доставката - с куриерска фирма или като пощенска пратка?
    4. Къде трябва да се плати ДДС-то? И кой изобщо ще се занимава с това?

Четох какво ли не в сайта на Митници, на Български пощи, в темите на форума - съвсем се обърках: ЕОРИ, упълномощаване, EMS, без обявена стойност, с обявена стойност, по въздуха, по... какво ли не!

Иска ми се да си платя каквото трябва, но да съм сигурен, че колета ще е застрахован за 314$ и ако ми загубят пратката, ще ми наплатят тези пари и няма да ми вземат за неизпълнената услуга, като аз ще платя доставката при благополучен край. Не искам да занимавам допълнително приятелите ми в САЩ. А, да - и да дойде здраво. Много ли искам?

Моля за помощ! Употребата на стоката (може да се разглежда и като консуматив) е за съпругата и колегата й, няма да се печелят пари от нея, просто това беше минималното количество, което търговеца в САЩ предлагаше...

Благодаря предварително!

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Отговор: Как да се достави колет 20kg от Щатите до България?

Ако ползваш пощите - usps при тях и Български пощи тук ще трябва с всичко да се занимаваш ти или фирма, на която да платиш за митническото освобождаване.
    Пощите си имат вид доставка с обявена стойност и застраховка, не е проблем. Те ще си и попълнят декларация 23 и ще я лепнат на кашона.
    Какво внасяш и дължиш ли мито за него би следвало да се установява на нашата митница.
    Ако не ти се занимава с освобождаване и не ти се търси фирма, която да го направи вместо теб, избери си по-скъп куриер - UPS, FedEx - те предлагат тези услуги, пак срещу пари естествено.
    Независимо дали оттук фирма ще търсиш или ще ползваш скъп куриер - ще им трябва пълномощно за освобождаването, не помня дали нотариално заверено.
    Като цяло, каквото и да правиш, няма да е лесно и евтино, току виж си съжалил, че не си потърсил същата стока в ЕС, макар и на по-висока цена...

4. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

USPS. При куриерите нещата не стават по-лесно, нито по-евтино. Задължително да изпратят фактура с/в пратката, с указана сума за транспорт. Трябва да имаш възможност да предоставиш разпечатка на плащането, което да отговаря на стойността на фактурата ( стока + транспорт ). Това е първото което ще ти поискат. Трябва да е включен транспорта, щото лепят ДДс върху него.

ПОЩА/USPS
    0. Получаваш си пратката, пощата ти изпраща писмо да отидеш и да си вземеш документите съпровождащи пратката. Взимаш ги и отиваш до фирма за митнически услуги за да ти спретне декларацията. Преди това вадиш ЕОРИ без значение като фирма или физ. лице ще освобождаваш. Ако нямаш еори, извади си преди да дойде пратката. Безплатно е.
    1. Около митницата има фирми, които срещу 10-на лева попълват митническите декларации и ти помагат да намерите кода. Кода се установява от теб при попълване на митническата декларация на база описанието на стоката и позицията на съвпадане по митническата тарифа. Ти носиш отговорност за данните в декларацията, а не фирмата която ти ги оформя. С така калкулираните митнически сборове с вече оформената митническа декларация отиваш и внасяш авансово в банката сборовете. Банката обикновенно е около митницата.
    2. можеш да наемеш фирмата която ти попълва декларацията да те представлява, обикновенно срещу 36лв, но трябва да направиш нотариално.
    3. Нотариалното ще ти отнеме повече време отколкото ще загубиш ако се наредиш на опашка и вкараш документите на гишето - декларацията, цесия (евентуално), документите за внесените митнически сборове и дискета.

А за застрахователни събития при поща или куриери - правите протокол, който заминава по етапите за установяване на вредата/липсата, а ти чакаш от 3 до 6 месеца за да те сайдиса някой. Застраховката винаги се изплаща на изпращача.

5. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Благодаря за отговорите!

Всички тези попълвания къде стават - в София или в града, където ще се получава?
    В нашия град има представител на UPS - доколко има смисъл да посетя офиса им и да им възложа доставката?

Или ако има идващ приятел от САЩ до тук, и ако това му е единствения багаж, всички тези дейности на митница Летище София ли ще се оформят?

Но няма защо да съжалявам за покупката от щатския производител - представителите му в Германия и Италия имаха в сайтовете си по-високи цени (сега разбирам защо! ), но общо взето ни отсвириха...

6. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Уфф, не съм наясно с освобождаването на пратка извън София Тук нещата са ясни - около митница има десетки фирми, които да ти свършат работа.
    По отношение на UPS... имам малък фирмен опит. Партньорът им в България, Интайм е поне за мен най-лошия избор на куриер, всеки път е имало някакъв проблем, винаги е излизало и по-скъпо от очакваното.
    Според мен комбинацията от USPS, външна фирма, избрана на място за попълване на декларацията и малко собствен труд и загуба на време ще е най-удачна.
    Ако имаш идващ познат от САЩ... хм, какви митници, би следвало да спестиш всякакви главоболия. Най-малкото, в този случай България не е дестинацията, в която нещо ще се прави - познатият ти ще влезе в ЕС от друга страна, ако има нещо за правене - там ще се свърши. И да има процедура, предполагам е в пъти по-опростена, отколкото в БГ. Все пак, не става дума за търговия, а за стока за $300..., не виждам смисъл да се декларира каквото и да е.
    После ще пътува с вътрешен полет от страната до България, където вече няма никакво значение какво носи.

7. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Ако внасяш на частно лице може да се разминеш и без митническа декларация. Зависи от стойността на пратката според мен. Аз съм получавал десетки пъти подобни пратки. Преди беше лесно, но от няколко години затегнаха нещата. Ще ти трябва въпросния EORI номер, но може да го изкараш и в момента на освобождаване.
    Във всеки град, където има митница има и фирми за митническо представителство. Те ще ти кажат какво да правиш ако не ти се занимава да се оправяш сам. На мен обикновено ми искат да платя 20% ДДС на едно гише в митницата, да попълня един документ и това е. Но доколкото знам тази процедура на "едно гише" не е въведена навсякъде затова си приготви един ден.
    Най-евтината доставка наистина е с USPS. Ако ти го доставят TNT или DHL само им даваш пълномощно и те ще ти я освободят безплатно. Пак си плащаш всичките митнически такси и ДДС. Нищо чудно и да се окажа, че дължиш и мито ако митническия контрол реши, че стоката е с друг тарифен код.

8.  

9. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Цитат Първоначално публикувано от kod Виж публикацията
    Все пак, не става дума за търговия, а за стока за $300..., не виждам смисъл да се декларира каквото и да е.
    Изключително трудно ще е на когото и да е било, да обясни , че тези 2 позиции по 150бр не са за търговия
    Ако може да направи така, че стойността + доставката е не повече от 300лв, ще плати ДДС+мито ако има такова на гише в пощата и ще си вземе нещата без да се занимава с митници за 10 мин. Дори ЕОРИ няма да му трябва. Може би разделянето на пратката на 2 пратки ако това няма да оскъпи много нещата ще е по-удачно. Прекалено занижаване на фактурната стойност не работи. Ако преценят, че мамиш - ще ти ги заценят нещата по цена на дребно върху което ще платиш и става страшно. Не ти трябва да рискуваш да идеш до "оценка на стойността"
    Този пост е редактиран от Tommorow; 04-02-14 в 17:53.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Живее в
    София - Младост

Кога трябва да подавам митническа декларация?

Единен административен документ - ЕАД (Митническа декларация) се подава за пратки, при които не са изпълнени условията за освобождаване от вносни сборове и ДДС или са предвидени ограничения при вноса, т.е. за пратките които:

- съдържат стоки, чиято собствена стойност e над левовата равностойност на 150 евро;
    - съдържат стоки с нетърговски характер, изпратени от физическо лице от трета страна на друго физическо лице в страната над левовата равностойност на 45 евро;
    - не отговарят на всички условия за предоставяне на освобождаване от заплащане на вносни сборове и ДДС;
    - съдържат стоки, за които са въведени ограниченията дори когато подлежат на освобождаване от вносни сборове и/или ДДС.

За стоки, съдържащи се в пратки, изпратени от физическо на физическо лице, при изявено желание от получателя, може да бъде приложена единна ставка съгласно разпоредбите на Приложение І, част първа, раздел ІІ, точка Г от Регламент (ЕО) № 275/2008, изменящ Регламент (ЕИО) № 2658/87.
    Вносът с нетърговски характер се облага с мито с единна адвалорна ставка в размер на 2.5 % при условие, че действителната стойност на стоките, предмет на вносното мита, не превишава 700 EUR за всяка пратка.
    При деклариране на стоките към митническата декларация следва да бъдат приложени всички изискуеми документи (включително издаден EORI-номер).
    Клиентът получава писмо-покана с всички необходими документи, които трябва да предостави за освобождаване на съответната пратка.

11. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
    Изключително трудно ще е на когото и да е било, да обясни , че тези 2 позиции по 150бр не са за търговия
    Ако може да направи така, че стойността + доставката е не повече от 300лв, ще плати ДДС+мито ако има такова на гише в пощата и ще си вземе нещата без да се занимава с митници за 10 мин. Дори ЕОРИ няма да му трябва. Може би разделянето на пратката на 2 пратки ако това няма да оскъпи много нещата ще е по-удачно. Прекалено занижаване на фактурната стойност не работи. Ако преценят, че мамиш - ще ти ги заценят нещата по цена на дребно върху което ще платиш и става страшно. Не ти трябва да рискуваш да идеш до "оценка на стойността"
    Обсъждам друга ситуация, вметната от emos - доставка на стоката от познат, който ще влезе със самолет в друга европейска държава. Какви гишета в пощата и 300лв стойност в този случай, ситуацията е коренно различна и да, независимо от бройката съм 99.9% уверен, че пратката ще си остане в чекирания багаж без въобще да се коментира стойност. Ако се стигне до останалия 0.1%, показването на фактура за $300 в например летищен клон на лондонска митница би следвало да прекртати всякакви последващи въпроси и човекът да си продължи по живо, по здраво.
    Все пак, тук коментираме не точно как седят нещата по закон, а какво е реалистично да се случи.

12. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

На полет с прехвърляне, ако междинното кацане е с продължителност по малка от 24 часа, и авиокомпанията е редовна,а не нискобюджетна, основният багаж се регистрира на летището на мястото на отпътуване, прехвърля се автоматично за следващия полет на летището за междинно кацане, и се взема при пристигане на крайната точка на пътуването. Така, че в твърдението "познатият ти ще влезе в ЕС от друга страна, ако има нещо за правене - там ще се свърши" не отговаря на реалността. Ако е спазено горното - основния си багаж ще го види на летище София. Тук, ще си го посещнат с нещо за деклариране, ако каже няма и мине - ок, ако каже няма и му кажат "отворете си багажа за проверка ей там" - това което носи и не е декларирано ще се конфискува с прилична глоба. Разбира се може да каже и има - но нашия митничар, който принципно много обича пристигнали от извън ЕС, на 99,9% няма да приеме, че 300 бройки нещо си е за лично полване, и следва освобождаване както си му е реда.

доб: да в предното говорих за пощенска пратка, а не за носене от познат - извинение.

Абе с две думи раделяне на нещата в две пратки със стойност по-ниска от 300лв с транспорта и USPS/Булпост си е начина с най-малко главоболия и формалности.
    Този пост е редактиран от Tommorow; 04-02-14 в 20:16.

13. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
    На полет с прехвърляне, ако междинното кацане е с продължителност по малка от 24 часа, и авиокомпанията е редовна,а не нискобюджетна, основният багаж се регистрира на летището на мястото на отпътуване, прехвърля се автоматично за следващия полет на летището за междинно кацане, и се взема при пристигане на крайната точка на пътуването.
    Хмм, да, май е така, не съм пътувал през океана. Кофти, пропадна стратегията.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Благодаря за отговорите!

Донякъде ми се изясни ситуацията. Намерих и митническа агенция, за 20лв ще ми оформят всички документи и др. под.
    Но от страничен разговор научих, че за мога да обмитя пратката, на всеки предмет в нея трябвало да има отпечатан знака сϵ
    csm_CE_3700f0eba5.png
    Още не съм проверил - ами ако няма?!?

16. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Хмм. Какво ще да е това дето е по долар и иска се маркировка. Може и на лични.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Кандидатстване в щатите.
    От GATER във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 02-02-22, 22:38
  2. EON България
    От mitko715 във форум Черен списък
    Отговори: 8
    Последно: 31-01-12, 12:35
  3. Кой в България?
    От dedo pop във форум Общ - софтуер
    Отговори: 5
    Последно: 30-12-06, 21:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе