Здравейте!
Ситуацията е следната: Закупена с фактура стока ( 2 позиции по 150бр.) за 314$ общо трябва да се докарат от Щатите у нас. Митническият им код е в графата "без мито".
Въпросите са:
1. Кой трябва да удостовери кода - аз (като ползвател на стоката) или продавача в Щатите?
2. Освен евентуалния документ по т.1 и фактурата трябва ли да има още някакъв съпътстващ документ в колета - визирам някаква декларация 23 или 22 беше?
3. Как да стане доставката - с куриерска фирма или като пощенска пратка?
4. Къде трябва да се плати ДДС-то? И кой изобщо ще се занимава с това?
Четох какво ли не в сайта на Митници, на Български пощи, в темите на форума - съвсем се обърках: ЕОРИ, упълномощаване, EMS, без обявена стойност, с обявена стойност, по въздуха, по... какво ли не!
Иска ми се да си платя каквото трябва, но да съм сигурен, че колета ще е застрахован за 314$ и ако ми загубят пратката, ще ми наплатят тези пари и няма да ми вземат за неизпълнената услуга, като аз ще платя доставката при благополучен край. Не искам да занимавам допълнително приятелите ми в САЩ. А, да - и да дойде здраво. Много ли искам?
Моля за помощ! Употребата на стоката (може да се разглежда и като консуматив) е за съпругата и колегата й, няма да се печелят пари от нея, просто това беше минималното количество, което търговеца в САЩ предлагаше...
Благодаря предварително!![]()