1 Прикачен файл(ове)
Смяна на доставчик на ток за физически лица. Ще се възползвате ли?
Отговор: Смяна на доставчик на ток за физически лица. Ще се възползвате ли?
бе имаше интервю с един,който каза че кат излязъл на свободния пазар и взел да плаща повече.дали е вярно не знам,но ако наистина цената падне,това означава че бая сме били лъгани с едва ли не оцеляването на ЕРП-тата
M/у другото, в момента, самите търговци на ток съветват физическите лица да си стоят на регулирания пазар, да изчакат, да не бързат да минават на свободно договаряне.Това го казвам след разговори с такива търговци.
За физическите лица въобще не съм сигурен дали ще има файда.
В България всички ЕРП-та са монополисти и затова могат да ни цакат както си искат. При когото и да се местим винаги ще сме прецакани.
Слънчевият колектор вече работи със 100% капацитет, така че до края на есента въобще не ми дреме за тези хиени. Ако щат да увеличават тока и с 50%.
Хм, то на мен не ми дреми и без слънчеви колектори, ама темата не за това.
Нашето, българското физическо лице обича да му е трудно....сега ще трябва и да следи котировките на тока на свободния пазар.
Доколкото знам подписваш договор за определено време на определена цена. Гледаш цените преди да подпишеш договора.
обяснете по-подробно,че нещо не вдявам.значи ставаш абонат на една фирма,после на друга и т.н..как става електромера ли ти сменят,кабелите ли с които доставят ток или начина е друг...............наистина не мога разбера
Не бе човек - купуват си тока, плащат на ЕРП-тата и ти пускат фактура.
Значи тези ЕРП-та си остават, просто се намесва 3ти играч по веригата който ти продава тока, като допълнително и той трябва да папа парички. Един вид като прекупвач-доставчик се явява... май.
Логически поевтиняването е невъзможно, на практика пак така. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от
tony34al
Не бе човек - купуват си тока, плащат на ЕРП-тата и ти пускат фактура.
ТОНИ тогава от къде ще дойде поевтиняването............или ерп-тата наистина са на ОНОЖДАЛИ без вазелин или тез прекупвачи ще са на някъв минимален процент и пак нещо не вдявам.купуват си тока,но как точно техния или на който искам ток ще ползвам..наистина не схващам схемата...........а и явно ЕРП-тата добре печелят,ми тогаз да направим кат АЛБАНЦИТЕ,гоним ги и национализация
МНяма поевтиняване, за домакинствата в Испания от както е влязла тази норматива за либерализиране на пазара цените скочиха с 80%. Ползваш не ползваш плащаш един минимум от 40€ и в тях не влиза потребление. Тортата е разпределена между ерп-тата, обаче за да си хапнеш и ти малко ще ходиш до магазина с надценка. Кво излиза, имаме си хора които произвеждат ел енергия, такива които ни я пренасят от производителя за директна консумация и сега идват и други пиявици които пък ще я купуват от вторите и някак ще се конкурират помежду си залъгвайки теб и мен по такъв начин, че винаги си на....н. И няма да го правят за нищото, щото са добри християни, а за кинти - съответно повишение на цените и пак гюрултия по улиците( в което няма нищо лошо).
Няма трима играчи. Само двама са, както аз го разбирам: производител и доставчик. Ако доставчика няма собствено трасе да ти транспортира електроенергията плаща наем, за да използва мрежата на друга компания. Но с това се знанимава доставчика, не крайния потребител. Крайния потребител гледа само крайната цена на кв/ч. Ако ЧЕЗ, ЕВН, Енергопро ти предлагат най-ниска крайна цена, няма смисъл да си сменяте доставчика. Ако друг доставчик ви предложи по-ниска крайна цена се сменяш. Подобно е с договорите за мобилните оператори. Подписваш договор за определено време 6 месеца, година, две и знаеш какви са тарифите. По време на договора цените не се променят (КЕВР спира да определя крайната цена, когато им падне). Обикновено по-дълъг договор=по-ниска цена. Разбира се нашите политици най-вероятно ще оставят огромни врати в закона(колко поради некадърност, колко от чиста корупция), за да працакат крайния потребител, но да не забравяме, че живеем в България.
Ако греша моля поправете ме.
- - - - - - - - - -
Тук са описани стъпките една по една, от човек, който си е сменил доставчика и има обяснения, отностно процедурата.
Натиснете върху всяко зелено поле, за да видите написаното в него:
https://energienpazar.bg/index.php/s...dostavchik-tok
Именно, по този начин Чез и компания вдигат и те цените и всички се гушат. Измислено е вече и то за съжаление в ущърб на крайния потребител.