Днес попаднах на една препратка към една статия според която въпросния човек от заглавието на темата е бил тиранин, масов убиец и милионите тениски с неговия лик са носени от идиоти.
Интересно ми е Вие на какво мнение сте?
Днес попаднах на една препратка към една статия според която въпросния човек от заглавието на темата е бил тиранин, масов убиец и милионите тениски с неговия лик са носени от идиоти.
Интересно ми е Вие на какво мнение сте?
Ми портрета на Ботьов, дето виси навсякъде?
П.С. Поредната спам-тема...
Тук забавното в темата е, че става въпрос за едни времена които някои хора само като чуят бълват змии и гущери. Изобщо без да се позоват на изобщо каквито и да е било исторически източници. Изумявам се от слепотата на хората, в същото време обаче ми е интересно да ги изслушвам. Ако за теб съвременната история е спам тема, спокойно можеш да я подминеш.
Глупаво е да се обсъждат действията на хора извън контекста на времето и конкретиката на събитията. Аналогията на Че Гевара с Ботев е много точна. И двамата не са били "цвете за мирисане", но и двамата са загинали в името на някаква идея. От гледна точка на европейските и американските "ценности" на консуматорското общество това е много глупаво. А от гледна точка на грубия материалист, егоист, глобалист и атеист това е много, много глупаво.
"По-лесно се умира, когато нямаш какво да губиш, а още по-лесно се умира, когато децата ти само ще спечелят от това."
Моя Милост
Има голяма разлика между двамата по отношение националност и място на дейност.
Че Гевара е роден в Аржентина, занимава се с революция в Куба, пак там през 1959 година е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим (аналог на съдия в Народния съд в България след 1944г) и след това се занимава с "революционната дейност" в Конго и Боливия. Не претендирам да съм съвсем точен биограф на Че Гевара, искам само да подчертая голямата разлика в това отношение, пък всеки сам да си прави изводите.
Защо е напуснал Куба, след като е станал министър на промишлеността там ? Чувал съм различни версии, най-достоверно ми звучи, че им е станало тясно на двамат с Фидел Кастро, да покажат кой е "по-по-най", та са го поизгонили от Куба.
Така е Ботев не е доживял да докопа властта та да има сходство евентуално...
Аз не говоря за власт, а за "мястото".
На единия мястото е страната в която е роден, а за другия страните са няколко и в тези няколко не присъства тази в която е роден.
Би трябвало това да определя някаква разлика в мотивацията ?
Разликата между терориста и героя (бореца за свобода) е че на втория каузата му е успешна. Дали в Турция гледат на националните ни герои като такива ?, силно се съмнявам.
Да напомня особено на тези ,които смятат Че Гевара за герой,че днес се навършват 50 години от убийството му от боливийските слуги на империализма.
След като се налага да се напомня, то значи историята го е "отхвърлила", ... т.е. не е герой.
Някои го помнят, даже един се смята за негов наследник.
Evo Morales: El mejor homenaje al Che es continuar su lucha