Отговор: Сканирани учебници?
Не виждам разлика спрямо едно време, може би в това е драмата - че няма развитие.
Глупости са това, десетокласник да не знае какво е орбита.
Астрономия се учи, предимно като допълнителни школи - хлапето в 8 клас беше в разширения отбор на България за международна олимпиада и със сигурност знае повече за материята от мен в момента...
Да не говорим за математиката, където в 9 клас има инструментариум, който никога не съм учил.
Езици, информатика и информационни технологии са на значително по-високо ниво, отколкото преди - като цяло, всичко ми се струва нормално, разбира се, сега е необходимо повече от преди да искаш да учиш, едно време и без особено желание ставаше. И може би има по-голямо разслоение между отделните училища.
Цитат:
Първоначално публикувано от
kod
...И може би има по-голямо разслоение между отделните училища.
Според мен, може да се каже още:
"и може би има по-голямо разслоение между отделните семейства и родители ... преди всичко в желанието, а липсата на възможности (финансови) е хубава възможност за оправдание",
О, да, съгласен съм с Митко.
Демокрация, всъщност тя пречи на образованието. Едно време, щеш не щеш, покриваш някакъв минимум. Сега... правиш го ако го искаш...
Ако сте гледали тази вечер централните новини по БНТ, имаше информация за слабограмотните в няколко български градове. Уточниха какво разбират под "слабограмотни", но не го чух добре - беше или "само с основно образование", или "без основно образование".
В София е най-малък процента на слабограмотните - "само" 3%.
Най-много бяха в Разград - 40%.
Имаше още три града на дъното, с проценти над 30%, като един от тях беше Кърджали, другите два не си ги спомням.
А пък преди няколко дни, мернах в пощата едно бюлетинче от linkedin със заглавие "702 jobs in Bulgaria area" (линка не е към статична страница, в момента са 702, оня ден бяха 736, ако го отворите линка след една седмица, може и да е доста по-различна бройката).
Поразгледах заглавията на предложенията за работа и си помислих, че едва ли има такава за по-малко от 2000лв, като някои определено са си над 4000лв - висши счетоводители, софтуерни девелъпъри, търговски представители, инжинери, юридически консултанти и други подобни, като не става въпрос непременно за позиции в София.
Многото общо в тия обяви е изискването за високо образование и чужд език. Или ако не е "високо образование", то е поне "голям опит в съответната област". Това не го пише явно във всяка обява, но се подразбира при описанието на дейността.
През последните два дена, срещнах двама човека, които не могат да работят с електронна поща, не искат да се научат да работят с ел.поща, въобще не искат да учат каквото и да е, а в същото време се скъсваха да се оплакват, колко им е труден живота заради ниски доходи. Единия даже го съжалих за момент и му казах, че ел.поща е съвременен асинхронен начин за комуникация, пести време и е много ефективен и т.н ... и че ще си загуби работата когато утре се появи някой младеж със същите способности, но и с умение да "работи" с ел.поща. Нулева проактивност от негова страна, даже бих казал отрицателна. Фръцна се и заяви, че началник не може да го уплаши и не му пука чак толкоз за работата ... общо взето съжалих че ми се наложи да общувам с него (беше служебно) и още повече съжалих, че се опитах да му дам съвет.
... Що го разказвам всичко това ли ? Ми ей така, приказка за лека нощ, за който не е заспал, а се опитва ... като при мен в момента
Ооо определено не можеш да ги отделиш от игричките и фейсбука в телефоните, но не могат да изпратят емайл. нормално все пак емайлите са архаично средство за комуникация. не е месинджър, уатсап или подобно.
Чудя се как без маил имат достъп до плей стор-а... то и за това е нормално като си изтърват телефоните и да ти нямат номера.
Но това е защото ги учат на МС Уорд и ексел.
Наскоро помагах да направят тестове за училище на формите на гоогъл - за да се самооценяват тестовете. Хлапетата отказали да правят тестовете от телефоните си. Нямали право да ги изпитват електронно.
Това с разбирането също се сблъсках наскоро , седи пред монитора и отказва да прочете какво се иска от него. Когато седиш и му четеш и му задаваш въпроси и си направи емайл и се регистрира в сайта и си свърши каквото искаше - но просто липсата на внимание и на съсредоточеност - и желание да напише какво му трябва в гоогл. Ох сега поне има гоогъл...
На кантар сме с румънците в ПИСА класацията. предполагам за тези проценти става дума..
Малко като ходя по улиците и разбирам защо е така - всички говорят само на турски , а на български чуваш само някоя псувня.
чета какво искат да вкарат американците в бг образованието и все повече ми прилича на това , само са махнали вероучението от валдорв и са вмъкнали програмиране : http://socbg.com/2014/09/%D1%81%D0%B...%BC%D0%B0.html
то май и за това това поколение го няма в бг и бачка за много кинти навън.