Резултати от 1 до 14 от общо 14

Асфалт

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1

    Асфалт

    понеже не разбирам от асфалт, някой може ли да ми каже това приемливо ли е да последният, най-горен слой на много натоварен булевард:





    сигурен съм, че е последен, защото върху него е нанесен пунктирът на бъдещата маркировка на лентите...

    изглежда хубаво черен, т.е. с много смола и слепнат, но тези фуги... направо дупки

    полаган е в един от отминалите топли и слънчеви дни, газиха го два вида валяци, след което мина някакъв lite-валяк с гуми... изобщо по отношение на старание и процедура няма какво да се желае, но никога, никъде, в никоя държава не съм виждал толкова шуплест асфалт, затова питам тук, ако има някой по-сведущ да си каже мнението
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,560
    #2

    Отговор: Асфалт

    Освен, че е адски шумен и шуплите предполагат задържането на вода и замръзване с последващо разбиване по-бързо . Още преди доста години асфалтираха Прохода на републиката (и доста пътища в района) с подобно л.йно - нямам представа защо, може би си мислят, че така зимата няма да се заледява и ще има по-голямо сцепление ..., което си е пълен смях според мен

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Отговор: Асфалт

    нормалните логически изводи са ясни

    мисълта ми беше, ако има тук истински компетентен човек да се произнесе дали става въпрос за калпава суровина или има някаква нова "технология"

    по принцип в различните температурни пояси съставът е различен, но това тук... не знам дали не се разчита на последващо улягане по време на идващото лято от трафика, но това пък повдига въпроса "защо не се направи сега с тежката техника?"

  5. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,560
    #4

    Отговор: Асфалт

    Ами ако има компетентен - да коментира и на мен ще ми е интересно, но аз писах, че подобен "грапав" асфалт слагаха още преди повече от 30 години - остава си такъв грапав и шумен.
    Доколкото си спомням обясненията, които се въртяха в публичното пространство (щото по традиция в България никой нищо не обяснява официално още от соц-а) бяха, че уж за по-голямо сцепление зимата ...
    Аз лично нещо не мога да се съглася с подобно обяснение и виждам само негативи - не е добре за мен, че пак са почнали да го слагат .

  6. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #5

    Отговор: Асфалт

    Не съм "компетентен", но съм слушал такива хора.

    Това е по-добрият вариант от гладкият асфалт.За 2-4 години и той ще стане гладък.

    А експертите ги слушах след като загинаха 21 човека с автобуса в Искърското дефиле или където беше.Експерът/те бяха категорични - асфалът на дупки който е шумен е точният асфалт който е достатъчно качествен.Изрично споменаха, че е шумен поради тези дупки, но качествата му на триене с гумите са доста по-добри.


    Лично моето мнение е, че най-качественият асфалт още от времето на Живков се полага в област Благоевград.Там асфалтът от както се помня като малък когато съм пътувал с родини и както те казваха още тогава беше с отлични качества и отгоре на това не беше "шумен" като този от снимката който на практика е сигурно 95% от полаганият качествен асфалт в България.


    В Благоевградска област са най-доброто качество като нов асфалт - явно имат качествени материали и е така открай време - поне от началото на 80-те години на 20 век.

    А тези "дупки" ще се загладят както от прах и мръсотия и наслагвания, така и от оставащият от гумите на колите слой по него.


    П.П. Качеството на нашият асфалт зависи в много голяма степен от качеството на влаганият в него битум купуван от Лукоил/Нефтохим България, а той пък от качествата на внасяният изцяло руски петрол ...
    Този пост е редактиран от justify; 29-03-19 в 15:12.

  7. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,560
    #6

    Отговор: Асфалт

    Нищо не се заглажда , а нещо което опира тук-там няма как да има по-добро сцепление от нещо с по-голяма площ на контакт ... Има значение разбира се и състава/материалите, от които е изработен, но ако предположим, че асфалта е с еднакъв състав, то грапавият не виждам как ще има по-голямо сцепление освен да съсипва по-бързо гумите .

    п.п. има колеги живеещи в други страни - да споделят дали там има подобно асфалтиране

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #7

    Отговор: Асфалт

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    понеже не разбирам от асфалт, някой може ли да ми каже това приемливо ли е да последният, най-горен слой на много натоварен булевард:
    Според мен, това не е най-горния слой, а маркировката е времянка.

  10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #8

    Отговор: Асфалт

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap Виж публикацията
    Според мен, това не е най-горния слой, а маркировката е времянка.

    току що машината за нанасяне на нормална маркировка те опроверга

    освен това видях и капаците на шахтите - перфектно изравнени с асфалта, ерго: това е последният слой...

    както казвал шефът на един приятел-бригадир: "момчета, работете съвестно, но не забравяйте, че и догодина трябва да имаме работа"
    (в коренно различен бранш, но защо ли не се учудвам?)

  11. Kx
    Kx е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    968
    #9

    Отговор: Асфалт

    без да съм специалист да кажи моето мнение.
    Преди 20тина години асфалтираха с такъв асфалт св, Наум , Като го видях си казах този за една зима и ще е заминал , с тези фуги. Обаче вече 20 години си седи и единствените дупки и неравности са там дето са копали по разни причини, но дупки от изронване на асфалта няма, като няма и коловози. а не е да няма тежък трафик там. Сигурно има нещо което го прави много издръжлив.

  12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #10

    Отговор: Асфалт

    Аз съм чувал за следната практика:
    1. Строителната фирма трябва да предаде обекта много напред във времето, след което следва гаранционен период. Може например този участък да е част от по-голям проект, чието цялостно завършване е напред във времето.
    2. Едновременно с това, тя получава значителни бонуси, ако същия обект бъде отворен за експлоатация по-рано или пък поне има периоди на временно отваряне за ползване.

    Затова пътя се завършва на предпоследния слой, слага се маркировка за да може да се ползва (да отговаря на поне елементарни правила и стандарти; маркировката не е кой знае колко скъпо нещо спрямо бонусите), пуска се пътя за експлоатация, а малко преди крайния срок отново се затваря, но за съвсем кратко за да се положи последния слой асфалт, което става доста бързо. Целта е да не се износва последния слой от днес до момента в бедещето, когато обекта официално е завършен и предаден. Ако сега се положи последния слой, то на практика строителната фирма ще трябва да е гаранционно отговорна за по-дълъг период, което не е в неин интерес.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 30-03-19 в 13:04.

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #11

    Отговор: Асфалт

    Цитат Първоначално публикувано от svetlio1
    Hищo нe ce зaглaждa , a нeщo ĸoeтo oпиpa тyĸ-тaм нямa ĸaĸ дa имa пo-дoбpo cцeплeниe oт нeщo c пo-гoлямa плoщ нa ĸoнтaĸт ... Имa знaчeниe paзбиpa ce и cъcтaвa/мaтepиaлитe, oт ĸoитo e изpaбoтeн, нo aĸo пpeдпoлoжим, чe acфaлтa e c eднaĸъв cъcтaв, тo гpaпaвият нe виждaм ĸaĸ щe имa пo-гoлямo cцeплeниe ocвeн дa cъcипвa пo-бъpзo гyмитe .

    п.п. имa ĸoлeги живeeщи в дpyги cтpaни - дa cпoдeлят дaли тaм имa пoдoбнo acфaлтиpaнe

    Заглажда се.Не си забелязал.

    Ето мнение на експерти:


    https://m.webcafe.bg/article/576642924

    https://www.vesti.bg/bulgaria/incide...aha-17-6085959

    https://www.mediapool.bg/varovik-v-a...ews283244.html

    След инцидента при Своге където загинаха 21 пътника, на държавните служители започна "да им идва акъла" под силата на обществения натиск и е взето решение пътните участъци с най- много ПТП или най-много жертви да се правят с асфалт с максимално сцепление - такъв с набита фракция, който е най - ефективен при всякакви атмосферни условия.

    Вместо набита фракция при Своге е вложен варовик, каменно брашно и разни отпадни строителни продукти с цел по-добро голяма печалба.

    Както изглежда не само се "заглажда", а направо се полира:

    https://m.novini.bg/bylgariya/obshte...13?comment=new
    регионалният министър Николай Нанков коментира, че в асфалта, където стана инцидента с автобуса, се съдържа варовик, а той има свойството да се полира с времето. За направата на износващия пласт на асфалтовата настилка се използват камък, пясък и каменно брашно, в повечето случаи от варовикова скала. Към сместа се добавя и битум, който е като лепило и съединява материалите
    Този пост е редактиран от justify; 30-03-19 в 17:10.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #12

    Отговор: Асфалт

    Най-добрият материал за асфалт е натрошен гранит, но е скъп и поради тази причина масово слагат варовик и други евтини заместители. Доколкото помня според различни стандарти битума трябва да е между 6 и 9%.
    Като малък по времето на соца, много обичах да се навъртам покрай асфалтиращите машини и тогавашният асфалт изглеждаше доста по загладен след валирането.

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2014
    Мнения
    162
    #13

    Отговор: Асфалт

    Снощи минах по новооткритото платно срещу базар Левски във Варна. Мнооого подскача колата от неравности! Сигурно е нарочно , за да се поддържа скорост от 50км.ч.
    Ще видим асфалта колко ще изкара.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #14

    Отговор: Асфалт

    Булевард Варна/Аспарухов мост - улица Девня - бул. Христо Смирненски - разклона за Виница/ е следващия мега проект с включена реконструкция от Девня до 2-3 етажното кръстовище което ще се получи между цар освободител, смирненски и булевард Варна.
    https://www.google.bg/maps/@43.22783...8,18.21z?hl=bg

    бул. варна - в тъмно червено
    http://agup.varna.bg/oup_downloads/3...0000_sreda.jpg

    https://www.skyscrapercity.com/showt...#post157894422

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе