..занимаващи се или занимавали се с проектиране и изработка на озвучителни тела или поне някой, който би могъл да ме насочи към източници на информация относно тази тема?
..занимаващи се или занимавали се с проектиране и изработка на озвучителни тела или поне някой, който би могъл да ме насочи към източници на информация относно тази тема?
скромният ми опит в направата на около 10 такива посочи, че е много по евтино и качествено да си купи човек ! За направата на добро озвучително тяло се изискват най-малкото добри инструменти, литература и достатъчно свободно време....
много добра литература имат руснаците за целта
...а пък Jamo продават страхотни колони !
Ако държиш само на силата на звука но не и на качествотото може да си направиш колони но ако искаш и да свирят качествено трябва да си купиш готови колони. Пък и незнам да има в България толкова добри специалисти че да напрявят колона като някоя маркова.
Оооо има има Юлиане. :-) Всичко е възможно. Стига човек да има необходимите познания и подходящия софтуер и става. Аз имах някъде по харда такива програми за изчисляване, ама нещо не мога да ги намеря :-/
Julian, предполагам не си правил такива неща
kakpukne, благодаря за отговора. С един приятел се занимаваме и имаме известен опит, но ни куца теорията. Това е проблема.
Намерили сме в момента едни говорители (басове, с огромен ход), които свирят идеално (пробвани са в кутия за колона 200 W).
Сега целта е да ги сложим в отделни кутии и да ги направим като woofer-и, но искаме малко теория, за да не объркаме кутията.
Знаеш, че конструкцията й е много важна
П.С. Ето ти снимка на един луд вуфер, изработен от нас (за съжаление вече
маломощен за новия amp ) - http://rack4.free.evro.net/server25/wireman/woofer.jpg
Боби - карай
огато аз съм се занимавал с говорители вие предолагам сте ходили под масата[:D]
като ти гледам говорителя ми се плаче...
1.Никой претендиращ за добър говорител в днешно време не е без ускоряваща тръба!просто,лесно,и имате усилване от въздуха поне 6дб!Стига дефазирането да съвпадне точно
2.никой уважаващ себе си говорител НЕ Е квадратен или правоъгълен!Най оптималната форма е призма:това е така тъй като при твоята конструкция се губят четните хармонични съставни,и дефакто поне -10дб от звъковата мощност
3.Наистина:вместо да си губите бремето вземете си купете ИЛИ поне прочетете точно за какво става въпрос преди да се действа сляпо
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">3.Наистина:вместо да си губите бремето вземете си купете ИЛИ поне прочетете точно за какво става въпрос преди да се действа сляпо
<div align="right">оргинално мнение на DPetrov</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
е да де...къде?[][][]
Вместо да четеш отивай в техномаркет, технополис и други подобни магазини и си купи едни хубави колони. Забрави да направиш колони с такова качество. Както се вижда не са кой знае колко много фирмите коити правят наистина качествени колони. По това си прави изводи колко е просто сам да си направиш.
стига с това "купи си"...
Някой няма ли да каже нещо по конкретно (като ДПетров[])
Аки кажи с кави пари разполагаш и ще ти кажа каво да си купиш.
Бооже, Julian, нищо против копуването, но все пак... Аз не знам и затова питам.. Та ако можете, помогнете, ако не..
DPetrov:
1во: Ако под "ускоряваща тръба" разбираш басрефлекс, то има (вярно, оказа се, че не е достатъчно голям, но пък изгежда фазите съвпадат. Малко теория относно това би ми била полезна.
2ро: Нямаше да питам за форма на кутия, ако знаех. Нямам намерение да ви губя излишно времето Затова сега, преди да се захвана наново, питам. И тук се нуждая от теория, 100% сигурно е..
3то: Въпроса с купуването на готови отпада (Julian ), а за прочитането.. Нали това питам
Приятен ден
http://xsspl.tripod.com/Audio/AudSoft1.htm Aide lapaite .Ako ste vuv varna call me ili edno icq imam priatel dj koito poznava hora tehnici deto praviat dosta dobri koloni.