Въвеждане на нов модел ценообразуване на електроенергия за битови абонати
Аз не разбрах следното. Ако изгориш примерно 1000kWh, плащаш цялата консумация на високата цена или 800kWh - на ниската тарифа, а останалоте 200kWh в случая, на високата? Моят апартамент е голям, външен, без топлещи съседи и консумацията ми в най-студените месеци стига 1000-1100kWh. С две малки деца съм и бойлера си лапа немалко. С този праг от 800kWh директно отивам в графата с "топлещи си басейните". Топля се с климатици висок клас и висок COP, но въпреки това не успявам да се впиша. Поддържам съвсем нормална температура, около 23гр.
Отговор: Въвеждане на нов модел ценообразуване на електроенергия за битови абонати
Само разликата от 800 до 1000.
Отговор: Въвеждане на нов модел ценообразуване на електроенергия за битови абонати
Цитат:
Първоначално публикувано от
gurcayy
Само разликата от 800 до 1000.
И аз така го разбирам. Ако в действителност е така, ще е приемливо.
Приемливо ли, цената на "свободния пазар" е 1.15 приблизително, а следващия месец се очаква още по- висока. Смятай 300 KW колко ще ти излязат. Аз съм впрочем в същото положение .
Цитат:
eleena
Приемливо ли, цената на "свободния пазар" е 1.15 приблизително, а следващия месец се очаква още по- висока. Смятай 300 KW колко ще ти излязат. Аз съм впрочем в същото положение .
Я дай информация къде ги виждаш тези 1,15 за киловат, щото аз виждам друго - средната цена за ден от доста време е 0,60 лв ! Само да не ми цитираш някакви пикови цени важащи един час, говорим за СРЕДНА цена !
Цитат:
stivi
Я дай информация къде ги виждаш тези 1,15 за киловат, щото аз виждам друго - средната цена за ден от доста време е 0,60 лв ! Само да не ми цитираш някакви пикови цени важащи един час, говорим за СРЕДНА цена !
И моята информация е около 60ст./kWh средно.
60 е след приспадане на компенсацията. Ама за битовите не са казали че ще има... Иначе, ето справка за цените: https://www.evn.bg/Files/NotCategori...esArchive.aspx
Не следя особено темата, затова моля някой ако знае да ме осветли:
- След въвеждане на тези прагове ще продължи ли да има и делене на дневна и нощна тарифа? Ако има ще стане доста… сложна сметката?
- Чух, че това било временно решение само за 1 година, а от 2024 трябвало цялото битово потребление да е от свободния пазар, без евтини киловати? В това има ли истина?
Всъщност никой не може да ти каже реално какво ще стане, защото първо трябва да се внесе в парламента и да се приеме.
Към горните въпроси да добавя и това:
Къде виждате праг от 800 кв?
В кой законопроект, подложен на обществено обсъждане?
Изпратено от моят SM-G973F с помощта на Tapatalk
Чакай де, още мътят водата.Рибата после ще я ловят.
Цитат:
kod
Очаквано, вдигнаха мизата на 800, но мрънкащите изначало намериха други негативи.
Ако няма мрънкане нямаше да се стигне и до тия 800квт, които ако се броят само за астрономическата зима три месеца са нищо за отопление на жилище в студените райони, топлите ще го духат лятото с охлажането. Отделно неяснотите дето споменаваш относно нощната тарифа и дали въобще ще я има и на каква цена е също от значение за крайната цена. Трябва да има обществен дебат иначе ще слушат лобитата.
Не мисля, че заради нечие мрънкане е последното предложение.
Аз и куп още хора си мрънкаме за трамвай 5. Аз вече не мрънкам да го пускат, а само за да кажат защо не го пускат… Без успех, никой нищо не казва :)
ПП - това е в пъти по-голямо и скъпо осиране от прословутите жълти павета, много повече хора мрънкат, но не са правилните хора явно…
Паветата ги политизираха и смениха, трамвай йок :(
Цитат:
kod
Не следя особено темата, затова моля някой ако знае да ме осветли:
- След въвеждане на тези прагове ще продължи ли да има и делене на дневна и нощна тарифа? Ако има ще стане доста… сложна сметката?
- Чух, че това било временно решение само за 1 година, а от 2024 трябвало цялото битово потребление да е от свободния пазар, без евтини киловати? В това има ли истина?
Наличието на две тарифи за бита и три тарифи за промишлеността е въведено не по икономически, а по технически причини. Консумацията през деня, когато всичко работи е много по-голяма от тази през ноща по очевидни причини. За да не се разбалансира мрежата и да не се налага всекидневно изключване от нея на големи мощности, с нощната тарифа се стимулира консумацията през ноща. Вземат се мерки на различни организационни нива за да има някакъв приемлив баланс: различно начало на работния ден, трисмеменен режим на работа, движвнив на товарните влакове през ноща и др. Един любопитен факт - най-големия акумулатор и балансьор са големите промишлени хладилници за дълбоко замразени продукти. На месото му е все тая дали ще стои на -18°С или на -24°С. Хладилните агрегати се проектират така, че да могат да достигат по-ниска температура от допустимата по стандарт. През ноща те се пускат на пълна мощност и на евтин ток да свалят температурата колкото могат, а след 6ч сутринта се спират. и се пускат в поддържащ режим едва когато температурата се покачи до максимални допустимата.
PS Да ме забравяме, че мрънкането постепенно преминава в ръмжене, а после тълпата грабва тоягите, кърти павета и започва масов пердах и чупене на глави. Както и че тълпата никога не е измислила нещо градивно. Пример - лятото на 2020г.
Цитат:
Lupus
PS Да ме забравяме, че мрънкането постепенно преминава в ръмжене, а после тълпата грабва тоягите, кърти павета и започва масов пердах и чупене на глави. Както и че тълпата никога не е измислила нещо градивно. Пример - лятото на 2020г.
Мисли реалистично...
Първо в БГ става много трудно.
Второ - единствено в София може да стане.
Трето - решенията за тока касаят много по-малко софиянци, отколкото другите - в София ключът е ТЕЦ, а не ток.
Четвърто - би следвало да няма политическа сила, която да подпомогне подобен протест, защото после ако дойде на власт ще се наложи да изпълнява европейски споразумения.