Резултати от 1 до 2 от общо 2
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By stfn

23andme.com

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

23andme.com

Чували ли сте (чели ли сте) за 23andme.com ?
    Аз малко, но вече имам регистрация и DNA анализ там. Вероятно на сайта им пише какви са и що са, но ме мързи да се ровя чак толкова.

Накратко, това е някаква глобална база данни с ДНК на отделни индивиди. И по всичко изглежда, че количеството индивиди е доста сериозен обем, щото ми показа стотици четвърти и пети братовчеди в САЩ и Канада и още толкова в Европа.
    Дори се оказа, че и с жена ми вероятно сме пети братовчеди. (тя си посочи моминското име, в случай, че някой реши да я търси, за да му е по-лесно, а пък като моя съпруга децата я регистрираха, така както си е по документи).

Да кажа няколко важни думи защо го направих - аз, който винаги съм държал на "затворени лични данни граничещи с анонимност".
    Още повече, че това е скъпа услуга и съвсем парадоксално в моя случай хем давам пари, хем разкривам лична информация.
    Както знаете, сегашното поколение Z има мания към здравословен начин на живот. Моите двама синове, съвсем набързо и самостоятелно
    си направиха такъв ДНК-анализ, с цел да проверят какви вероятности ще им даде за тяхна склонност към различни заболявания.
    После купиха същото и за жена ми и изведнъж всички около мен почнаха да се ровят в резултатите си.

Аз самия имам тежко заболяване, което много се влоши през последната година, като през последните няколко месеца ми се струпаха
    четири усложнения едно върху друго, като всяко едно от тях самостоятелно може да ме убие. Така че мисълта, че скоро ще умра, съвсем не ми е чужда.
    От една страна, искам да бъда кремиран, а от друга страна, като човек на точните науки все пак
    искам да оставя малко ДНК на тоя свят в който съм живял.

И изведнъж тази база данни почна да ми изглежда като перфектното решение. Още повече, че можех да се сдобия с пакета на една трета
    от цената му, заради предишните покупки от семейството и без скъпи транспортни разходи. И отделно от това, беше важно за децата ми да знаят, какви вродени дефекти има баща им - оказа се, че няма такива, а тежкото ми заболяване не е заради генна предразположеност.
    Та така, направих теста, който като произход веднага ме определи или като българин, или като северномакедонец.
    И ми показа още много неща, като например, че имам около 20% неандерталски гени (при жена ми са 2% повече
    )

Всичкото това да не се счита за реклама. Целта ми е да посоча какви услуги има на тоя свят (за които си нямах идея, ... това не е единствената такава DB).
    Целта ми също е да посоча мотивите с които го направих и как те се появиха изведнъж в моята глава.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 24-05-24 в 09:58.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Отговор: 23andme.com

Съжалявам да чуя за здравословните ти проблеми и състояние.
    По темата: в един идеален свят звучи чудесно - здравна информация, по-добра диагностика, наследство, търсене на роднини. От друга страна обаче, съм абсолютно убеден, че тази огромна база данни, която 23andme имат, в един момент ще бъде употребена (ако вече не е) за некоректни цели. И веднага филмът Гатака ми идва на ума.
    Аз лично не бих го направил (макар че никога не казвай "никога", кой знае какво ще ми дойде на главата). Ако пък ми се наложи, бих го направил в малка, специализирана клиника, несвързана с такива глобални бази с данни.
    tanatos одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе