Защо на малките американчета трябва да ..
.. се забрани да играят на компютърни игри.
След случая в онова училище където тинейджър обладан от идеята че е главен герой в Quake застреля 23-ма души включая себе си ето поредната подобна случка
[url="http://theregister.com/content/54/32765.html"]тук{/url]
Говори се че са виновни кървавите игри подтикващи към насилие. Само че за момента не съм чул за такъв случай извън щатите (може и да греша) Кой ли е виновният в случая...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">.. се забрани да играят на компютърни игри.
След случая в онова училище където тинейджър обладан от идеята че е главен герой в Quake застреля 23-ма души включая себе си ето поредната подобна случка
[url="http://theregister.com/content/54/32765.html"]тук{/url]
Говори се че са виновни кървавите игри подтикващи към насилие. Само че за момента не съм чул за такъв случай извън щатите (може и да греша) Кой ли е виновният в случая...
<div align="right">оргинално мнение на fori</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
<font color="yellow">Quake + свободна продажба на оръжие = инцидента в САЩ</font id="yellow">
Че къде се продава другаде свободно оръжие? В Р.Б. ти искат около 30 !!! документа + около 1000 лева разноски. При тази бедност в Р.Б. само бандитите си позволяват оръжие, но те пък не играят Quake. [:)]
Колкото и да не ни е иска е истина, че прекаленото игане на някаква игра психира човек и го кара да извършва доста глупости от рода на тази по - горе . Преди имаше случай пък с counter strike . Едно момче избило 7 учиника май беше с калашник да види какво е усещането . Преди време четох, че в гърция е излязал закон за компютърните игри да бъдат махнати от залите и, че се забранява игрането на всякакви 3-д шутари. Не ми се иска да го казвам ама май така се получава от многото игране на такива игри. И децата и игрите са виновни за тези случаи . Все пак това са игри с убйства и подтикват към такива работи понякога.
И аз не съм чувал за друг случай извън Щатите, но не мисля, че причината е в по-малката склонност към насилие в другите страни. Най-честата гледка в нашите клубове (при игра на цитираната GTA) е хлапе на 10-12 години, което трепе наред пешеходците и идея си няма какви мисии може да изпълнява...
Съществените проблеми на американците в случая са най-малко три:
1. Изключително либералното законодателство по отношение притежаването на оръжие.
2. Параноята на повечето американци, която ги кара да се въоръжават.
3. Чувството им за превъзходство над останалите (нещо което се формира в резултат на държавната им политика), оттам и очакването за безнаказаност, което от своя страна води до отпадане на сериозна задръжка - страхът от възмездие.
И трите гореизброени проблема не съществуват едновременно в никоя друга страна, ergo...
с вси4ко което казахте съм съгласен ! но я поглденнете от кой е създанена америка ?!?!? Колумб е патъвал с банда жадни за богатство пир и разврат "свои колеги" които ги е намерил из между стотиците разбоиници из Европа ! и кво е станало после тия бандити са избили изтинските американци/ индианците / и тези потомци които днес живеят в америка за неиволюирали наследници на банда разбойници и убици ...! вие каквоо4аквате от тях ?!?!? освен това което се слу4ва .... насилие от всякакъв род и срещу целия свят ..........
Аз съм виждала и игра и филми с основен елемент - разбиването на самолет в единия от близнаците. Дори мисля, че на "Умирай трудно 2" го има на като реклама - на обложката на касетата и ДВД-то, както и на плакати. Американците просто сами си дават идеите..[:(!]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">с вси4ко което казахте съм съгласен ! но я поглденнете от кой е създанена америка ?!?!? Колумб е патъвал с банда жадни за богатство пир и разврат "свои колеги" които ги е намерил из между стотиците разбоиници из Европа ! и кво е станало после тия бандити са избили изтинските американци/ индианците / и тези потомци които днес живеят в америка за неиволюирали наследници на банда разбойници и убици ...! вие каквоо4аквате от тях ?!?!? освен това което се слу4ва .... насилие от всякакъв род и срещу целия свят ..........
<div align="right">оргинално мнение на mxkolev</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
mxkolev, тук не съм съгласен с теб . Искаш да кажеш, че цялото многомилионно население на САЩ е дело на разплода на някакви си разбойници и жадни за пари европейци ? Не мисля така . А това, че Америка е можеби страната с най-силноизразеното насилие е вярно . И според мен едни от главните причини са тези които посочва Раид по-горе. Колкото до инцидентите породени от 3-д шутарите ... в това не са виновни само игрите - главна роля имат и самите АМЕРИКАНЦИ . Те до такава степен глезят своите "мили рожби", че в даден момент американските пикльовци си мислят, че всичко им е позволено и по-лошото, че могат да го правят безнаказано ... ! Това ще продължава докато продължава и безотговорното поведение и разпуснат контрол на повечеро америкаснски родители . Накрая ... дано повече няма такива инциденти и да не се вземат човешки жертви заради болните геймарски мозъци на изрудясали келешчета независимо от народността им . Амин !
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Преди време четох, че в гърция е излязал закон за компютърните игри да бъдат махнати от залите и, че се забранява игрането на всякакви 3-д шутари.
<div align="right">оргинално мнение на CreatoR</div id="right">
Верно е Creator, но причината е съвсем друга. Гърците са болни мозъци на тема хазарт. Залагат на невъобразими неща, включително и на PC Games. Та в тази връзка е забраната. И е за всички, на само за шутърите. Имам приятел [силно казано] в данъчната им полиция, които се грижат за финансовата дисциплина, та той ми каза ...
Ето една статия по-въпроса (дано не ме съдят от списанието :) , статията е много добра прочетете я (сканирах я грубо сигурно има разместване на текста -специални благодарности на автора- Иван Георгиев :
""Тийнейджърът Робърт Щайн-хойзер, който уби 16 души щ бив-шето си училище (преди около месец - бел. ред.), след което се самозастреля, си падал по игри с насилие, посещавал курсове по стрелба и държал родителите си в неведение за унизителното си изключване от училище, обяви полицията..."
Из статия на Уапоо относно наско-ро разигралата се трагедия в гер-манско училище.
Иван Георгиев
Р
обърт си падал по компютърни игри, в които има много стрелба. Съществена информация ли е това? Може би да, а може би просто напоследък стана практика в медии-те да се представя виртуалната ре-алност като източник на всеки грях сред подрастващите. Вероятно има някаква доза истина. Аз обаче не съм убеден, че само игри като Оиаке и екшън филмите са в дъното на всич-ки трагедии, разиграли се пред пос-ледните години, в които нееднократ-но американски (а отскоро и евро-пейски) тийнейджъри трепят като пилци своите учители и съученици. Има нещо гнило, нещо неизказано и е глупаво да си мислим, че с прокар-ването на закони, с които се забраня-ва продажбата и даването под наем на малолетни на игри с бруталности ще се решат проблемите.
19-годишният Робърт Щайнхозер имал игри с насилие, харесвал филмите за Терминатор и посещавал курсове по стрелба преди да си от-мъсти за изключването от училище като застре-ля 16 души, сред които учители, съученици, един полицай и накрая себе си.
Частично... да, но изцяло никога!
Преди да изложа тезите си, ис-кам още от началото да стане ясно, че не съм на ничия страна, не обви-нявам никого и не се смятам за ме-сията, който ще донесе мир и лю-бов на земята. Тъй като четете то-зи материал в геймърско списание, е логично да смятам, че, също като мен, харесвате игрите и всякакви нападки в медиите към нашата об-щност ви карат да се чувствате ка-то, едва ли не, второ качество хо-ра. Но никога няма да се стигне до-ри до наченки на консенсус, ако геймъри и не-геймъри водим абсо-лютно безцелни дискусии, озагла-вени "За и против игрите". Компю-търни игри има и ще продължава да има, поне докато бизнесът с тях е печеливш, а това значи още дъл-го време, като се има предвид, че гейм-индустрията вече носи не по-малко приходи от киното.
Да се върнем към темата! Защо е всичката тази агресия и нападки към виртуалните стрелби и насилие? Моето мнение е, че това е най-еле-ментарният метод
да се избяга
от отговорността,
която носи всеки родител към своето дете - за неговото възпита-ние и изграждането му като норма-лен член на обществото. Прави ми впечатление в историите на всички трагични случаи, че в един момент майките са изпуснали юздите и
СагтадеМоп 2 бе цен-зурирана до неузнава-емост в страни като Германия. Пешеходци-те бяха заменени със зомбита, а кръвта бе зелена и приличаше повече на слуз. Подоб-на цензура застига по-вечето продукти с на-силие в някои страни от Европа и Южна Америка.
после не са могли да си върнат кон-трола. Казах майките, защото е ин-тересен и фактът, че в повечето случаи бащите на тийнейджърите-убийци са престанали да бъдат част от живота на децата си в мно-го ранна възраст или никога не ги е имало. Там, където ги е имало пък, може би са дърпали юздите в неп-равилна посока като са поощрява-ли уроците по стрелба на синовете си и не са възпрепятствали по ника-къв начин достъпа им до оръжие. Съществува твърдение, че момче-тата, които растат без баща около
Мог(а1 КотЬа! бе първата игра, която събуди интереса на политиците в САЩ и стана причината за основаването на рейтинг системата Е8ЯВ, използвана за определяне на най-подходящата аудитория на даден продукт от развле-кателната индустрия. Е8НВ продължава да има по-скоро препоръчителен, отколкото задължителен характер.
Соип1ег-81пке и всички останали игри, в които има интензивна стрелба, са сочени от морализаторите като "тренировъчен софтуер за убийци".
себе си, стават или прекалено сви-ти, или прекалено разюздани. И в двата случая развръзка от типа на училищно клане не е особено изне-надваща. Родителите обаче не мо-гат да бъдат изцяло отговорни за изграждането на младия човек, за-щото не са единствените влияещи фактори. Не по-малък ефект оказ-ва средата в училище и на улица-та. Негативният им ефект може да бъде поне намален, но това рядко става, особено при самотните рабо-тещи родители, при които трудното изхранване и обличане на децата "изяжда" времето за приятелски разговори и споделяне на пробле-мите. Къде е мястото на игрите с насилие във всичко това? Ролята на кървавите игри е съвсем малка или почти никаква. Вярвам, че е на-пълно разбираемо тийнейджър, който е неуправляем снаряд още от "първите седем години" и показва афинитет към насилието като цяло, да харесва и да се интересува от всичко свързано с него - продукти на гейм-индустрията, филми, ко-микси, в които има много кръв и въ-обще графично изобразяване на нещата, които го вълнуват. Също така вярвам, че
игрите с насилие не са "школи за убийци",
нито пък продавачите на такива продукти са "търговци на смърт". Подобни крилати и необосновани фрази са чисто словесно ръкоблу-дие, зад което в повечето случаи се крият финансови интереси. Казано на езика на математиката, някои хо-ра се опитват да измъкнат шест-цифрени обезщетения от гейм- и филм-студията, а за целта са заве-дени съдебни дела, чиито брой е трицифрен и нараства... Нима пари-те ще донесат търсената утеха?
Майката на Шон Уоли смята, че синът й бил така обсебен от играта ЕуегОие$1, че след двугодишна изолация в непрестанна игра, изпаднал в депре-сия, развил шизофрения и накрая се самоубил. Тя съди 8опу за голямо обезпечение...
Докато от едната страна геймъри-те се опитват да защитят достойнс-твото си и да докажат, че "незаслу-жено са представени като лумпени, които се редят на опашки, за да се-ят ужас в училищата, стрелят по учители и полицаи и ограбват стар-ци", от другата страна на барикада-та се
събират подписки за забрана на игрите
с насилие и демонстративно се чупят компакт-дискове с провока-тивна музика и "софтуер за трени-ровки на убийци".
Властимащите пък са се хванали за главите и се чудят как да решат най-елегантно проблема с недовол-ствата на двете страни. В Европа, най-вече във Великобритания и Гер-мания, отдавна тегне цензура. В иг-
рите се лее зелена кръв, стреля се по зомбита или роботи, променят се неудобни сюжетни линии и какво ли още не. След последната касап-ница в Германия се заговори за още по-строга цензура. Това е неп-равилният подход. Дори лаиците вече знаят къде в Интернет да си изтеглят патчове, с които да закър-пят окълцаните от цензурата еле-менти.
В консервативна Америка предло-женият проектозакон е значително по-смислен и либерален. Той гласи, че е нелегално да се продават или отдават под наем на малолетни (оп-ределението за малолетен варира в различните щати на Америка и от-делните държави, но средно това е възрастта до 14 години - бел.ред.) игри, в които има обезглавявания, всякакви ампутации на крайници, убийства на хора с хладно оръжие или чрез битка, изнасилвания, ка-тастрофи с превозни средства и други углавни престъпления. Игри с насилие могат да бъдат продавани на непълнолетни лица (над 14 г.), стига да не са маркирани за про-дажба само на възрастни.
В съдилищата на САЩ обаче имат смесени мнения за подобни проектозакони. В щата Мисури той бе отхвърлен още на първо четене, докато в Индианаполис разисквани-ята дори стигнаха във върховен съд, но и там предложеното бе сметнато за неуважително с довод, че "нормалните младежи могат да правят разлика между реалност и измислица".
Дори да бъде приет подобен за-кон, убеден съм, той няма да възпре формирането на масови убийци. Тях ги е имало много преди киното, те-левизията и компютрите, а и е вре-ме да признаем пред себе си, че светът, в който живеем, с нищо не е по-добър и от най-бруталната ком-пютърна игра. Като геймър мога да кажа, че ужасиите по новините вся-ка вечер ме влудяват много повече от Оиаке, Мог(а1 КотЬа! и СагтадесУоп, взети заедно, защото виждам как шепа властолюбци и фанатици играят Соттапд & Сопдиег с живи хора и не им пука, че хората умират, но не като им се пръскат пикселите и разчленяват полигоните... а истински!
В статията са използвани цитати от публикации по темата в Интернет."
"Майката на Шон Уоли смята, че синът й бил така обсебен от играта ЕуегОие$1, че след двугодишна изолация в непрестанна игра, изпаднал в депре-сия, развил шизофрения и накрая се самоубил. Тя съди 8опу за голямо обезпечение..."
А тази майка къде е бляла, докато синът и е играел денонощно и защо не е взела никакви мерки - то после е лесно да съдиш някоя компания..поне пари ще изкараш, а и прехвърляш цялата отговорност върху друг. А и колко психопати има дето и без игри са си такива и колят и убиват невинни хора. Според мен ако се оказва по-строг контрол в къщи - тоест да няма висене с часове пред компютрите и повече разговори с децата и вникване в техните проблеми, мисля, че нещата няма да са чак толкова зле. Просто е адски лесно да се обвиняват другите за проблемите, особено ако са големи компании, разполагащи със солидни средства.
MEPHISTO, има една приказка "кръвта вода не става" ....... така 4е синовете и внуците на разбойници са възпитавани като такива в семействата си ! и проблема в самото общество се корени именно там !!! и докато ти и аз мислим за житеиските си проблеми и сядаме да игаем някой шутър за да се разтоварим американците им е интерсно какво ше стане ако го пробват на живо ....
Очаквайте статия в 24 часа:
Геймър вдига мъртви из Орландовци
Не ще има вече покой за мъртвите - споделя 50-годишния гробар Бай Григор от траурната агенция "Последен Полъх" в ЦСГ. Всичко започнало преди 2 седмици, когато в агенцията постъл служителя Д.К. Бай Григор бил крайно против, понеже горепосочения бил бивш компютърджия и страстен почитател на Diablo 2 - Дяволска му работа. Всичко вървяло добре, но след няколко дни колегите намерили няколко отворени гроба и нечисти символи написани около тях. Пръв ги видял Манго - копача и веднага доложил на командването. Д.К. отрякъл всякаква връзка с инцидента, докато не преровили раницата му и намерили 2 книги със заклинания. Тогава започнал да беснее и да заплашва с мъчителна смърт тружениците. В разразилата се схватка Бай Григор останал на 3 кръв, а останалите били помляни. Пред очите му бившите клиенти започнали да се измъкват от гробовете. Ужасен той побягнал...
Това е живото доказателство, колко опасни са компютърните игри. В много от тях се стимулират действия като кражби, убийства, изнасилвания и т.н. Опастността идва, че играещите се един вид "специализират" в тези действия и знаят как да действат в подобни ситуации, като например сблъсък с полицията. Това едва ли е и единственият случай на усвояване на тъмни ритуали от геймър.
Аз защитавам другата теза - по принцип човека е склонен към насилие. По един или друг начин той намира начин това насилие да го изразходва - скандали, спорове, побоища ... убийства. Тези които го трупат в себе стигат до другата крайност - шизофрения. Игрите са просто един от многото начини за изразходване на насилието. Обаче хехе.. това е само ако печелиш, ако губиш ефекта се индуцира и е точно обратния.
Back to the primitive, back to the primitive... Кръв, игрите показват кръв? Брей, колко кръв, черва и размазан мозък съм виждала по тези игри. И какво. Един ден виждаш кръв, черва и размазан мозък на паважа пред къщи - ето тогава идва нещото, което те "уврежда". О, повярвайте, има разлика между оцветените пиксели и това, което преживяват т.нар. "увредени деца" всеки ден. Катастрофи, линейки... кръв. Трупове, рани... кръв. Пред къщи, пред училището, пред болницата, пред дискотеката.
Игрите ли са виновни... ?
"Дори да бъде приет подобен закон, убеден съм, той няма да възпре формирането на масови убийци. Тях ги е имало много преди киното, телевизията и компютрите"