Увлечението по sms-и-нов тип психично разстройство
"Британски психолози, по думите на The Independent, са уверени, че увлечението на мнозина притежатели на мобилни телефони по изпращането и получаването на кратки текстови съобщения е начин за бягство от действителността. По точно това е страх от по-близки отношения с адресата, което приема клинични форми. Лечението на тази зависимост ще бъде в клиники.
Това е заявил д-р МАРК Колинс, оглавяващ в клиниката Priory Hospital отделение, в което вече много години се лекуват звездите на шоу-бизнес от пристрастяването си към алкохола, наркотиците и други продукти на съвременната цивилизация. Според него, SMS-манията не е едно невинно увлечение, а пример за нов тип психични разтройства, породени от повсеместната употреба на електронни средства за комуникация. За невротиците, смята д-р Колинс, SMS-ите не се средство за общуване, а инструмент за създаване на техен собствен илюзорен свят."
Аз например имам приятели които се ожениха покрай тези sms-и. Аз самата доста съм изписала, но не ми се вижда да съм чак толкова психически разстроена[] Освен. че вчера един участник във форума, който не ме познава лично изрази съмнения, че съм жена и да не се окажело накрая, че съм някой травестит[:D][][][8D]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Освен. че вчера един участник във форума, който не ме познава лично изрази съмнения, че съм жена и да не се окажело накрая, че съм някой травестит[:D][][][8D]
<div align="right">оргинално мнение на Sunny</div id="right">
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Освен. че вчера един участник във форума, който не ме познава лично изрази съмнения, че съм жена и да не се окажело накрая, че съм някой травестит[:D][][][8D]
<div align="right">оргинално мнение на Sunny</div id="right">
Аз смятам, че имат право в известен смисъл. Разликата е, че при нас подобни психични разстройства са често срещани и не ги причисляваме към сериозните, нуждаещи се от лечение случаи. В развитие на тезата, аз лично смятам хората прекарващи в чата повече от час на ден (ако не вършат работа), за комплексирани и нямащи необходимите минимални качества и самочувствие за контакт с хората ”очи в очи”. Иначе не им се впечатлявайте за грижовноста - на запад са малко изнежени за добро или зло. Чувал съм от приятели, че има хора, които смятат рязането на нокти за операция и не позволяват нито на себе си, нито на когото и да било друг , освен специалист, да извършва необходимите манипулации. В този ред на мисли е резонно да се смята, че за ”чатоманите” е необходима хоспитализация. [:D][:D][:D]
Може би хората имат известно право, въпреки, че обикновено се прави от мухата слон. Заради няколко изолирани случая на хора, които действително са минали границата и пишат по 200 sms-а на ден. Мисля, че проблема с чатовете е доста по-сериозен, защото с очите си съм виждала хора, които буквално рухнаха от постоянното и денонощно висене в чата. Всяка свободна секунда се прекарва пред компютъра, като дори и часовете за сън отиваха в чат. Ето това вече не го разбирам чак в такава степен. Не, че и аз самата не съм прекарвала часове в чатене, но това беше в самото начало и сега осъзнавам колко близо съм била и аз до тази болест (ако може така да се нарече) Просто по този начин човек се лишава от сън, здрава храна и чист въздух, както и от ползотворен, жив контакт с хората. Мисля, че това просто увлича и ако човек не се осъзнае навреме си води своите отрицателни последствия. И Киранде е много права за това, което каза:
"Все едно да кажеш: "Това, че съществуват пияници, е пълна глупост. Пия доста и още не чувствам някаква нужда от лечение."
Аз си продължавам с паралелите с алкохола... (кой с каквото може [])
Чисто хипотетично - всяко нещо, с което се занимава човек и влага в него повече от инстинкт, би могло да се превърне в мания. По същия начин и към всяко нещо може да се развие алергия - разликата е, че тук става въпрос за съзнание, а не за организъм и физиология. Просто that's the way it works []
Мога да изпиша тонове за разните му там адикции, обаче май няма смисъл от такива изцепки.
Колкото до чата... сетих се за един откъс от "Малкият принц" (много неточен, нямам книгата пред себе си):