[quote=samboro ]
В спалня поставя ли се лъчист радЦитат:
Първоначално публикувано от samboro
Преглед за печат
[quote=samboro ]
В спалня поставя ли се лъчист радЦитат:
Първоначално публикувано от samboro
martosblack благодаря за съвета. Много ми помогна. Имало все още добри хора. Ти му викаш Кума Иване, то гледа за лъчистия ...да те хване.
Честито, колега!Цитат:
Първоначално публикувано от martosblack
Нека така да те топли винаги!!!
И три въпроса, ако е удобно:
1/ Каква беше температурата в стаята преди да го включиш, беше ли отоплена предваритено?
2/ Макар и да не ставало -15гр., но все пак позастудя, как се представя сега?
3/ Има ли някакво "пукане" след включване и изключване на радиатора?
Благодаря предварително :Drinks:
Привет и ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ !ДО Николай Стефанов-много добре се представя радиатора и в по-студеното време(всъщност във Варна имаше няколко нощи,в които температурата падна под -10) температурата в северната ми спалня бе около 8,10градуса-преди да включа радиатора-след като работи около 1 час достигна 17градуса и го оставих за през нощта-на режим ,,ЕКО''-6степен(от 9)спи си се много приятно ПРИПУКВАНИЯ НЯМА(абсолютно безшумен е )термо-релето също не ..цъка''-при вкл.и изйк. до този момент съм изключително доволен! п.с.все още не съм плащал сметката за ток,което ще стане края на януари :) тогава ще пиша,за да кажа как е и като икономичност Наздраве и Весели Празници :Drinks:
Благодаря за бързия отговор, matrosblаck!Цитат:
Първоначално публикувано от martosblack
Радвам се , че си доволен, дано да е така и за напред. :Drinks:
Интереса ми е продиктуван от покупката ми на такъв радиатор /само че е 2kW / за една селска къща, която не обитавам редовно.Имам климатици ,но не мога да спя спокойно , идват ми шумнички през ноща . :) Може би защото от години в града се отоплявам на газ. :) Та онзи ден го включих съвсем за малко, около 20 минути.Температурата в стаята беше 5 гр. и стигна до 7гр.Ще имам повече впечатления чак ...догодина :yikes напролет и ще споделя. :)
Наздраве и весело посрещане на Новата Година на всички. :Drinks:
Нямам идея как би се държал в къща.Зависи и какви топлозагуби има и от още куп неща,но когато затопляш помещението го пускай на режим ,,комфорт''на по-горните степени!Аз така правя,докато достигне температура,която да чувствам за комфортна за себе си!Но в интерес на истината всеки различно разбира понятието ,,комфортна температура'' :) Например климатика ми в хола достига 21-22гр. а на мен ми е хладно ,на жената също!Истината е,че свикне ли се да се спи на тихо-после с климатика си е направо мъчение!Не че климатика не върши работа-напротив,но за спане на него ...... :taz НАЗДРАВЕ :Drinks:
Здравейте , от 10 дни се запалих по идеята за инфрачервеното отопление заради многото му предимства . Иначе къщата която имам съм оборудвал с локално парно на дърва към което от скоро свързах и газов котел Стела 24 квт . Отделно за три стаи горе имам инверторен климатик Панасоник 12 и при целодневно отворени врати и външни температури от -5 нагоре не се налага да се използва парното но недостатъка е че долу ни е кухнята и банята и за там се налага да се ползва духалка . Впечатленията които имам е че на дърва е ефтино ама хамалогия , на природна газ е удобно ама скъпичко защото от няколкото проби показа към 10 кубика дневно , на ток с климатика е ефтино но долу за 10 квадратни метра кухничка с духалка ми е по скъпо от горе климатика за трите стаи 40 квадрата и като цяло тока отива над 240 лева за януари . И идеята ми е в банята и кухнята да сложа по един панел инфрачервен нагревател от 600 вата на тавана на помещенията със съответните термостати . До днес попадах само на скъпи варианти и това ме караше да отлагам но тая вечер попаднах на такива панели от български производител с цени в пъти по малки от западните маркови . И се оказа че производителя ми е на около 60 км и ако не тая седмица поне другата ще отида да закупя първите два панела за да проверя ефективноста им и ще споделя . Още утре може да ви дам линк на производителя но искам първо да се обадя по телефона да ми потвърдят информацията .
Единствените предимства на отоплението с лъчение са, че не се изсушава въздухът, като и това е относителен плюс, тъй като понякока отнемането на влага е търсен ефект.
Второ - малко по-малка е температурнат разлика в слоевете въздух. Трето- малко по- топли са предмети и стени, ако обаче говорим за самото начало на отоплетелния сезон. В голяма сепен този положителен ефект се достига в последствие и при другите видове отопление, тъй като с времето /от няколко часа до няколко дни в зависиост от особеностите на помещението/ всичко в стаите се затопля.
От последния ефект ефект възниква и друг плюс - по-малко движение на въздуха /течение/.
Разходът на ток е един и същи почти, стига лъчист уред да не се сравнява с някой радиатор на 30 години.
Като се има предвид, че лъчист радиатор за едно помещение струва 800-900 лв,то това за мен е една съмнителна сделка.
Всичко друго е дрън-дрън.
Здравейте, искам да кажа и моето мнение. Закупих си инфрачервена печка на руската фирма "Almac" в края на януари и имах възможността да я тествам през най-студения месец тази зима и останах доста доволен. Модела е IK 11 тоест 1 кW, а стаята която отоплявам е около 18 кв.м. в апартамент които е изцяло външен и на последния етаж. Поддържах си 19-20 градуса, чуствах се доста конфортно и накрая платих 35 лева. Има също и още няколко фирми които предлагат на нашия пазар инфрачервени печки.
Тези на Almac най-скъпия им модел е около 310 лева. За тези които не вярват на руските неща има една фирма www.pestimenergia.bg която предлага италианските печки InfraHEAT на цени до 600 лева. Има и австрийски и швейцарски, но те са малко скъпички за нормалния българин.
Накрая бих казал, че съм доста доволен от този вид отопление и след като го пробвах, мисля да обзаведа апартамента на родителите ми с този вид отопление, защото в момента са на Adax и като дойде сметката на края на месеца е малък кошмар.
Надявам се да съм бил полезен на някой. :)
ВЗабравил си да посочиш че в поста ти има продуктово позициониране.Цитат:
Първоначално публикувано от Asmodai
Дали не видях,но за Аирлек не прочетох нищо?
Здравейте!
Имам кухня с една тераса с итонг иззидана ,с дограма + изолация 5см и след ремонта размерите на кухнята са 340 х 331 х вис 245 въпросът ми е искам да ми е топла кухнята/когато съм в нея/,пари в момента нямам излишни за климатик кой модел бихте ми препоръчали?
Искам или да я топля и да не плащам големи сметки ,мога да се топля по един от следните начини вариант 1-/непрекъснато/ или вариант 2-/от 07 до 21,30/ или вариант 3-/за по 1 час 4 пъти на ден/ ?
Посочете точен модел и за кой/и вариант/и е подходящ.
Поздрави
п.п.Проблема е следния сега когато не е студена навън една духалка стопля бързо искам и когато е -15-20 градуса да си купя нещо дето да стопля за поне 10/15 минути и да харчи по малко пари/в ток измерени/ от една духалка.
Срещнах информация в нета за т.нар. "Енергоспестяващи радиатори" на принципа на акумулиращата печка, с някакви тухли отвътре, страшно тежки. Пише, че работят на ток 10 минути, и отдават топлина 50 минути. Немски. Някой запознат ли е, ползвал ли е такова чудо? Цената им е доста.....солена, а и са страшно тежки. Имам едно помещение, в което няма как да сложа климатик и го отоплявам с конвектор. Та ако може да спестя ток с такъв радиатор ще е супер.
....Съмнявам се!......Подобни уреди на времето им викахме "акумулиращи печки"/правилно е отбелязано/....Немски,френски...топлината ,която отдават,не може да дойде от нищото,или по простичко казано-от нищо нещо не става!Е,сигурно са по красиви от едновремешните "Изгрев",но се съмнявам и то силно,че ще спестиш ток с подобно начинание!..Това е личното ми мнение,но мисля,че съм прав......Добре ще е и други колеги да изкажат становище!
имам адакс от 3 години и не го заменям за климатик!
който няма такъв конвектор само той може да го плюе и да хвали бръмчащите климатици!