Re:маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
Вариант 4 най-добрия - дръвца с камина (може и метална) - от това по-хубаво отопление няма...
Да идеално е ама да си имаш иконом да ти мъкне дръвцата и да ти почиства по 5 пъти на ден. А нощем като ти се спи и дръвцата изгорели кво прайм?
Цитат:
Първоначално публикувано от glowndark
Вариант 4 най-добрия - дръвца с камина (може и метална) - от това по-хубаво отопление няма...
Много ще си ходи на новия пряснобоядисан апартамент. Може и малко кюмюр за по-добър ефект. Напролет човека ще има дизайнерско градиентно оцветяване на помещението съдържащо цялата сива гама.
На мен пост #10 на bobivg ми звучи доста резонно.
Отговор: Re:маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
Цитат:
Първоначално публикувано от
biro
Ползвал съм и трите вида отопления в новия си апартамент и според мен най-добре е климатик. Имам адакс в спалнята, където имам изолация на стените вътрешна+външна и на тавана, пвц, последен етаж, север с голяма тераса с алуминиева дограма. Та тоя адакс го пускам през деня на около 21 градуса и вечер засилвам до 23 и за 3 дни ми е издухал точно 51kwh. Което по груби сметки е около 90-95лв на месец. В другите 2 стаи имам климатици и общата им консумация е по-малка от на адакса :) Първоначално като се нанесохме ползвах маслен радиатор за спалнята, който топлеше само него си.
Сега ако трябва да се смята тия 95лв на месец (3 месеца отопление, защото ноември и март харчи по около 6-7kwh на денонощие) като се съпоставят към цената на хубав климатик 1500-2000лв (все пак стаята ми е 14м2) излиза, че ако сложа климатик няма да се избие скоро. В същата тази спалня имах и климатик и след втората седмица го махнах, защото климатик за спалня не е добра идея, има си шумове, размразяване и т.н.
И така - като ми дойде сметка от 150-180лв. за ток псувам адакса, но това е само 3-4 месеца.
Здравейте, аз имам маслен радиатор Делонги, където имаме "коминен" ефект на топлия въздух. Не е ли почти същото и при конвектора? Климатик няма как да сложа.
Отговор: маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
30кв.м. е голяма площ за отопление с конвектор, само един конвектор няма да се справи, трябва да са два мощни конвектора поне по 2000 вата.Адакс 2000 вата го дават да отоплява до 18 кв. метра.Ако са Адакс най-евтиния с мощност 2000 вата е 400 лева. Проблема при теб е, че нямаш комшии които да ти помагат с отоплението острани, отгоре и отдолу. Това означава, че ще имаш много големи топлозагуби. Разхода на ток с конвектор при теб ще е много голям а и се очаква повишаване на цената на битовия ток. Според мен е най удачно да вземеш качествен мощен марков климатик с който да отопляваш без проблеми хола си и с него ще можеш да подпомагаш и отоплението на съседните помещения при нужда.