Отговор: Замерване на конвектор
Зависи какво е "измервателното" устройство.
Не съм запознат с конкретната технология на измерване. Но в общия случай без да е проверено в специализирана лаборатория, никога не можеш да си сигурен, че измерва правилно и с какво отклонение. Този тип уреди са само грубо да се ориентираш за измерваните параметри.
Щом Adax са написали 2000W Heater Output (изходна мощност) на опаковката, значи е толкова.
Нормално показва, според сервиза на ADAX за България. При мен Glamox 1,5kW показва около 1380W при 221V в мрежата. Маркираната мощност 1,5kW е при 230V, но и при такова напрежение не достига написаната мощност. След лек спор със сервизния спец получих признание, че всички екземпляри са така. Според мен написаната мощност е за мрежа с 240V, ама знам ли техническия гений каква идея е имал.
OK.
За да няма съмнения, нека питащия да зададе въпроса си към вносителя за България - Berg.
Интересно ми е какъв отговор ще му бъде даден? Mоже и директно Adax Норвегия да пита.
В Ръководството за инсталация на схемата за свързване към електрическата мрежа е посочено 230V AC.
Това, че нашите "не-монополисти" не предоставят стандартно напрежение до крайния потребител е вече е друг въпрос.
Цитат:
Първоначално публикувано от
boje
Нормално показва, според сервиза на ADAX за България. При мен Glamox 1,5kW показва около 1380W при 221V в мрежата. Маркираната мощност 1,5kW е при 230V, но и при такова напрежение не достига написаната мощност. След лек спор със сервизния спец получих признание, че всички екземпляри са така. Според мен написаната мощност е за мрежа с 240V, ама знам ли техническия гений каква идея е имал.
Много ми е чудно за какво сте спорили. В електротехниката си има закони и основния е закона на Ом. Казано е "1,5kW е при 230V". Хайде да погледнем формулите:
P=U*I
I=U/R
следователно: P=U*U/R
R (съпротивлението на нагревателя) е константна величина.
От тук следва простия извод, че отделената мощност зависи от квадрата на напрежението, а то както е известно в нашата мрежа никак не е константна величина!:(
Закона на Ома ми е познат от миналия век и още го ползвам. Написал съм, че дори и при 230V не достига номиналната мощност. Отдавам го на толеранс на съпротивлението на нагревателя, но отклонението е винаги към по-малка мощност, както потвърдиха и от сервиза. А енергокуриерите са ясни :smiley:
Поправям се за 240V - множко са, ама който не ползва закона на Ома да си оди у дома. Виноват съм
Върху показанията, които ти виждаш има още два фактора, които влияят - производствените толеранси на нагревателите и точността на измерването.
На последното и аз обърнах внимание на колегата в първия си пост!
Проверих специално - в Норвегия също са на 230V AC.
за мен важното е да топли, да е безшумен и да не се разваля за 7-те години гаранция.
Останалото са бели кахъри.
Е, при 230V прави почти 1495W - даже е невероятно точен. И то ако другите измервания са много точни.
" показва около 1380W при 221V " - Ако напрежението реално е било 220V, то при 230V ще харчи 1508W. - Дет се вика "Да го видя - не вярвам да е толкова точен тоя нагревател".
А това означава ли,че харчи по-малко при 220V.Да приемем,че уреда е долу горе точен и ми показва,че уреда консумира 1750вт.в момента означава ли,че макар и нагревателя да е 2000вт. един вид той ми прави икономия от 250вт.Реално консумира 1750вт и ще заплатя 1750вт?Малко объркано го написах,но дано ме разберете.
Цитат:
vaniosl
А това означава ли,че харчи по-малко при 220V.Да приемем,че уреда е долу горе точен и ми показва,че уреда консумира 1750вт.в момента означава ли,че макар и нагревателя да е 2000вт. един вид той ми прави икономия от 250вт.Реално консумира 1750вт и ще заплатя 1750вт?Малко объркано го написах,но дано ме разберете.
Да, това означава.
Цитат:
vaniosl
в момента означава ли,че макар и нагревателя да е 2000вт. един вид той ми прави икономия от 250вт.Реално консумира 1750вт и ще заплатя 1750вт?Малко объркано го написах,но дано ме разберете.
Ако нагревателят ти е 2000, то той ще консумира точно толкова. Това, че консумира 1750, означава, че толкова му е мощността. Прави ти икономия ,защото ти си мислиш, че е 2000W.
Цитат:
SPSt
Ако нагревателят ти е 2000, то той ще консумира точно толкова. Това, че консумира 1750, означава, че толкова му е мощността. Прави ти икономия ,защото ти си мислиш, че е 2000W.
Това е абсолютно погрешно твърдение!!! 2000W е номиналната мощност измерена при някакви стандартни условия. Виж формулите , дадени по-горе.
Ако ги захраним с 110V пак ли ще консумира 2000W???
Прав си естествено. При различно напрежение, мощността ще е различна. От цялото упражнение става ясно, че е възможна разлика от 250W, която ще се получи при разлика в напрежението в рамките на стандарта - +/- 10% от 220V. Дано този път съм се изразил по-ясно. :)
Цитат:
SPSt
Прав си естествено. При различно напрежение, мощността ще е различна. От цялото упражнение става ясно, че е възможна разлика от 250W, която ще се получи при разлика в напрежението в рамките на стандарта - +/- 10% от 220V. Дано този път съм се изразил по-ясно. :)
Това вече е друго!:thumbup