Отговор: Ел котле с акумулатори ?
Почти е сигурно, че парите за акумулаторите /батериите/ ще изядат икономията от нощната тарифа. ......и няма да карат дълго.....
Смени си климатика с два от по топлещите.:)
могат да се сметнат и акумолаторите, но 100% ще е по евтино ако топлиш вода. предполагам ще отнеме и същото място като обем заемана жилищна площ.
иначе почваш наобратно - 1000 киловата на месесец / 30 дни = 35 киловата на ден , ако ще циклиш батериите на 50% значи чи трябват 70 киловата ... трябва да си избереш волтаж примерно 48в че се намират китайски щуротии... от там се мяташ колко ампера клетки ти трябват... ама отивам да пия кафе сега.
топли вода на ток, по-евтино ще е.
Това е идеята, ел. котел да подгрява водата, която циркулира в отоплителния кръг, но през деня да работи на акумулаторите. 70 киловата са 70 000 вата 12. волта по 150Аh = 1800 вата ... т.е. ми тярбват 38 акумулатора ? ... хммм или бъркам в сметките ?
Цитат:
Първоначално публикувано от
lordged
Това е идеята, ел. котел да подгрява водата, която циркулира в отоплителния кръг, но през деня да работи на акумулаторите. 70 киловата са 70 000 вата 12. волта по 150Аh = 1800 вата ... т.е. ми тярбват 38 акумулатора ? ... хммм или бъркам в сметките ?
Как ги сметна тия 5500 за газ. Котела с бойлер и управление са 2500лв, радиатори/тип 22/ още ок.500лв. Останалите 2500лв за какво са?
Тая идея съвсем спокойно може да се запише в категорията "безумни".
Аз бих заложил на една по-малко безумна идея - слънчев панел и климатик Gree.
Цитат:
milanov
Аз бих заложил на една по-малко безумна идея - слънчев панел и климатик Gree.
Какъв "слънчев" панел имаш в предвид - фотоволтаичен или за топла вода?
Фотоволтаичен. Имаше го коментирано във форума. Стара тема от преди няколко години. Сега може технологията да се е развила още малко. Има слънце - панела захранва климатика, няма слънце от преносната мрежа.
Ако някой я намери, може там да покоментираме.
Цитат:
Lupus
Тая идея съвсем спокойно може да се запише в категорията "безумни".
Защо да е безумна. Кажи какви конторлери, акумулатори и елементи трябва да използвам, каква им е цената и къде е безумното на идеята.
Мяташ в ефира и беш ...
- - - - - - - - - -
Дойдоха 4 фирми, огледаха и казаха от 4100 до 5600 за котел, 3 радиатора и монтажа на котела + газовата арматура. + присъединителните такси към овъргаз станаха и около и над 6к.
Цитат:
tony34al
Как ги сметна тия 5500 за газ. Котела с бойлер и управление са 2500лв, радиатори/тип 22/ още ок.500лв. Останалите 2500лв за какво са?
Температурни загуби 2,7kW, за едно денонощие стават 24h*2,7kW=64,8kW/h. Цена на тока дневна 0,20лв, цена на тока нощна 0,10лв. /примерно, може да са други цените при тебе/. Приемаме, че батериите са екстра и заредени на нощна тарифа след това изкарват целият ден. Т.е. топлиш се само на нощна тарифа - 0,10лв. 64,8*0,10=6,48лв. за денонощие.
Ако няма батерии - дневна: 16h*2,7kW=43,2kW/h 43,2kW/h*0,20=8,64лв нощна: 8h*2,7kW=21,6kW/h 21,6kW/h*0,10=2,16лв. или общо за денонощие 8,64+2,16=10,80
Икономията от ползването на батериите е 10,80-6,48=4,32лв. за денонощие. Ако зимата трае 100дни, то икономията е 432лв. за година като в примера месечната консумация е 2,7*24*30=1944kW/h
Твоята консумация е наполовина и следователно и "икономията" ще е наполовина от примера, т.е макс 250лв. на година. Е кога ще изплатиш акумулаторите....след 10 години...
38 акумулатора от по 150Ач струват някаде около 11780лв :081:
На колата ми акумулатор най-дълго е издържал 6 години (Варта), но се ползва само за стартиране на ДВГ.
Ти ще ползваш акумулаторите 16 часа в режим разреждане, със сигурност няма да издържат дълго.
Да предположим, че 38-те ти акумулатора издържат 3 години, ще ти трябват около 4000лв на година за акумулатори. Това са 20 000kwh ел. енергия на дневна тарифа.
Цитат:
lordged
Защо да е безумна. Кажи какви конторлери, акумулатори и елементи трябва да използвам, каква им е цената и къде е безумното на идеята.
Мяташ в ефира и беш ...
milanov и biro са ти го обяснили, аз само ще добавя, че акумулаторите, които трябва да ползваш са доста по-скъпи от стартерните.
Те Тесла произвеждат и домашни акумулаторни блокове като тези в колите им, но там е още по-интересно като цена