Теч на масло от маслен радиатор Смядово.
Днес извадих от дълбокия резерв един маслен радиатор Смядово.Не е пускан от много години поради факта ,че навремето почна на капе по малко масло от него.Сега погледнах ъгъла където беше зазимен и видях ,че няколко парчета паркет са пропити с трансформаторно масло,явно през годините е продължил да изпуска.
Ичистих го с пахосмукачката,разглобен,лъснах го до блясък с мокри кърпички и го включих.
Загря бързо,работеше на маx,около 1500-1600w мисля (дават го 2000w по табела),след като загря го оставаих на най ниската степен,при която показваше 500-550w и излязох .
Когато го включих,температурата в хола (20 квадрата) беше 17 градуса.Стана бързо 20 градуса, намалих го и излязох.
След няколко часа се върнах и температурата беше 19 градуса и се чувствах комфортно в хола.За 4 часа беше изхарчил около 2 киловата ,отдаваше топлина и беше почти успял да поддържа температурата.Обаче на вестника под него бяха капнали няколко капки масло.
Въпросът ми е - долива ли се отнякъде масло на тия радиатори,че аз не видях пробка.При мен теча е долу,където е нагревателя и кабелите с крачетата,от онова нещо дето е като смола ..
Опасно ли е да се полва при това положение,и какво ли би станало ако маслото свърши,понеже все си мисля че е на критичния минимум.
Не ми се хвърля на боклука радиатора,много добре си топли,икономичен е,а е и доста запазен външно.Но не бих и рискувал с него,да направя някоя беля .
Отговор: Теч на масло от маслен радиатор Смядово.
Май се пълнеше като махнеш нагревателя. Пробвай да попритегнеш там болтчетата или гайките.
1 Прикачен файл(ове)
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=22251&stc=1Няма болтчета и гайки,в нещо като епоксидна смола направо е отливка.Пробвах с ключ гарга,да развъртя големия шестак,ама е спекъл много и не мърда,ако натегна ще скъсам заедно с ламарината усещам,трябва да го пръскам с WD ,то явно сълзи от гарнитурата,после ще трябва да правя нова от клингерит,да търся същото масло...абе май ще вдигна ръце,не си заслужават еквилибристиките
Нищо няма да му стане ако работи без масло, но няма да топли като сега. Доста по-слабо ще е.
Пробвай вместо с WD40 с Кока-Кола (нормална). Странно, аз имам такъв на 22 години,но теч не съм забелязал. Тук-там се появи ръждичка по корпуса.
Но си признавам, че се ползва интензивно от 10 години.
Защо не си купиш нов радиатор, но проверен модел, който не пука и има малък хистерезис?
Смядовските радиатори бяха по лиценз на Фогел-нот. Имахме такъв и протече като нов. Помня че всяко ребро имаше винтова връзка с другото, уплътнението изпускаше- при нас теча бе в горната част.При теб трябва да се развие гайката и да се смени гарнитурата. Идеята на радиатора е нагревателя нагрява маслото и то се вдига нагоре по малко масло ще покрие по-малка площ и ще топли по-малко.