Резултати от 1 до 3 от общо 3

Идеи за ел. нагревател за алуминиев радиатор.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2015
    Мнения
    51
    #1

    Идеи за ел. нагревател за алуминиев радиатор.

    Здравейте! В къщи сме с климатици, имаме и поставени радиатори алуминиеви, с изход за камина в хола. Бръмнала ми е една муха в главата. На радиатора в едната спалня да сложа ел. нагревател, така за проба. Трябва ли да напълня цялата система и после да затворя крановете на радиатора или може да напълня този радиатор самостоятелно, с някакви шишета? Радиатора е със 16 глидера на h500, някакви италиански уж. Какъв нагревател да взема, искам да е с регулатор, но колко вата да е? Дайте линк за някой от който сте доволни ( ако ползвате).
    И другият въпрос е- трябва ли обезвъздушителя да се махне и да сложа някаква открита капачка или може да остане?
    Благодаря!
    Този пост е редактиран от ivopicha; 17-12-23 в 10:16.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2023
    Мнения
    20
    #2

    Отговор: Идеи за ел. нагревател за алуминиев радиатор.


    Аз само на едно място съм виждал да се топлят с такива нагреватели. Това върши работа само в случай, че имаш инсталация за парно, която категорично никога няма да се използва по предназначение. И пак не си струва занимавката, предвид, че със същия успех можеш да сложиш и една печка-духалка. Ако те притеснява, че духалката е пожароопасна, (въпреки всичките си защити) - може да избереш друг вид отоплително тяло на ток, също толкова неикономично. Например онзи ден в Лидл гледах едни конвектори, оформени като вътрешно тяло на климатик, но по същество представляваха печка-духалка с ел.нагреватели и вентилаторна турбина, предназначени за монтаж на стената.
    Ако все пак ти се занимава непременно да го правиш в радиатора за парното, то се предлагат много и разнообразни нагреватели за водни радиатори /радиатори за парно/, с различна мощност за различни размери на отоплителното тяло. Всичките са термостатирани. Радиаторното тяло се откача от системата и се пълни с вода, а нагревателите се настройват да поддържат дадена температура, например 40-45 oC така, че водата да не заври. Системата задължително е отворена, за да не става бойлер-бомба. Оставяш една тръба да стърчи над височината на радиатора и периодично я доливаш с вода. Мисля, че не изпарява много от водата, но все пак нещо изпарява. Ето така бяха направени радиаторите на въпросните ми познати, но мисля, че няма никакъв смисъл от това. Според мен, ако се налага да дотопляш климатика в най-студените дни, по-добре ще е да се прави с нещо портативно - печка, радиатор. А системата с вградените радиатори за парно да си я ползваш за камината или за някоя друга интересна идея: Например ако си в къща, може да монтираш на покрива соларни вакуумно-тръбни колектори и когато има слънце да доподгряваш чрез тях.

    p.s. Сетих се да добавя, че нагревателят се монтира в долната част на радиатора, а отгоре тръбата се оставя отворена за доливане.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2015
    Мнения
    51
    #3

    Отговор: Идеи за ел. нагревател за алуминиев радиатор.

    Благодаря за отговора! Няма да го ползвам за доотопляне на климатика, той се справя отлично и на - 15С°. Камина мислех да взимам преди 2 години, но с тези цени на пелетите... и да и слугувам през ден, не благодаря.
    Цените на багревателите са от 90лв до 300+ за 900w, та се чудя каква е разликата. Другото което е, едва ли може да се сравнява вентилаторната печка на 2000w и това на 900w.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 3
    Последно: 11-01-20, 15:58
  2. Продавам алуминиев радиатор
    От rhadjinikolov във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 12-12-18, 06:50
  3. алуминиев радиатор по поръчка?
    От FearMe във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 18-08-12, 13:35
  4. Освежаване на алуминиев панел
    От iwan33 във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 2
    Последно: 10-01-12, 12:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе