Отговор: Енергоспестяващи лампи?
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
dwrbudr 
   Когато се нанесох в апартамента и купих едното осветително тяло ми го дадоха с енергоспестяваща крушка Е14. Не съм им привърженик, но взех още една крушка марка Мидеа за 7лв. Първата беше някаква различна марка. И двете крушки работят заедно на едно тяло и примерно се включват в 6 и гасят в 12... Изкараха точно 2 месеца, като втората изгоря един ден след първата... Не ми се занимава да горя бензин да се занимавам с гаранция на крушка от 7лв... та дотук бях с икономиите, сега халогенки или обикновени.

аз пък през 2001г смених всички крушки в нас с такива ,но друга марка ,бяха на цени от по 20-30 лв броя тогава .. до момента имам една изгоряла от около 10-12 броя ,всичко свети макар и с леко намален интензитет вече .. смених жилището ,но крушките не :)
  Аз от около 8 години използвам Флуресцентни на GE - Дженерал Електрик. Досега съм сменил само 2  от 20. Цената им в САЩ сега е супер ниска сега, заради конкуренцията на ЛЕД крушките. Осветлението вкъщи се използва доста повече от 3 часа на ден. Особено жена ми като ги забрави включени преди да отиде на работа:love:. Дълготрайността им е доста по-добра от нажежимите, а и като намериш точния цвят и яркост на светлината стават. Като изгорят ще ги сменя с ЛЕД. Аз не живея в България, но тук е незаконно да изхвърляш Флуресцентните крушки в нормалния боклук. Дори не и в този за рециклиране.  Глобите са много солени, защото се води по закона за изхвърляне на токсичните отпадъци. Магазините, които продават крушки обикновенно ги приемат наобратно като изгорят, заради живака. Те не че искат, ама закона е такъв. Така че внимавайте как и къде ги изхвърляйте и бъдете много внимателни да не ги счупите. Живака не е шега работа:evil::evil:
  У нас всичко е "според зависи".В баня, тоалетна и двете тераси са обикновени нажежаеми.Нямаше смисъл да ги сменям преждевременно, при положение, че седмицата светят най-много по 1 час тази в тоалетна и терасата на хола-трапезария, час и 30 минути тази в банята и 20-30 минути тази на терасата на спалнята.На полилея на хола и в спалнята има на първият 5 обикновени по 25 вата, а в спалнята 1 от 75 или 100 вата, но там нещата са сложни защото те са потенциометри в самият ключ който може да се управлява с всяко едно дистанционно и енергоспестяващите горят, като това ми струваше в началото 2-3 енергоспестяващи CFL крушки докато "загрея" от какво горят.Не ми се сменя ключовете, защото са много удобно-като заклюмаш хващаш което и да  дистанционно което е наоколо насочваш към ключа и натискаш за увеличаване/намаляване на звука или смяна на програмите или друго копче и лампата намалява интензитета или гасне.Сега тези гелдам да ги сменя за dimmable LED, но нещо лъжат в тези сайтове.Освен това на тези ключове неизвестно защо но CFL и LED лампите нещо не могат да гаснат докрай и "мъждукат".Ще търся решение.
В кухненската част на хола съм с CFL  и чакам да изгори, ама тя не ще вече пета година.Същото и в детската там полилея е с 3 CFL.
Последната "иновация" я направих преди 2 месеца в коридора- с 3 LED лунички, смених халогенките, че много горяха- първите които сложих уж маркови за 40-50 дни и прас-"дай 4-5 лева" за нова, а последните китайски за 90 стотинки издържаха година и  половина и изгоряха  и те.Като изгоря първата си поръчах 3 LED  от ебей, като си мислех, че са от Германия, защото са от немския И- бей, то се оказа, че китайците мамят.Луничките дойдеха и съм много доволен по 420 лумена едната са и консумират 4 вата едната луничка.Натурална светлина 4300-4500 келвина, много мека и приятна за окото  .Харесват ми повече от сините(6500 келвина) и жълтите(2700-3600 келвина).Освен това поръчах експериментално  един сензорен PIR ключ, който монтирах на мястото на единият девиаторен ключ в коридор.Стана перфектно и не търся през нощта лутайки се в тъмния коридор ключа ...
   Цитат:

kokovox 
    Така че внимавайте как и къде ги изхвърляйте и бъдете много внимателни да не ги счупите. Живака не е шега работа:evil::evil:

Тук също е забранено да се изхвърлят луминесцентни, флуоресцентни и живачни лампи в общите отпадъци, но пък и не знам обикновен гражданин къде може да ги предаде. Иначе фирмите са задължени да имат сключен договор с фирма за обезвреждане на опасни отпадъци. И само за протокола-в лампите живак НЯМА. Има живачни пари.
  Тези dimmable LED сигурно ще използват PWM (ШИМ) и ще почне едно мигане... на някои хора не им пречи, други направо ги дразни.
Аз затова допреди няколко месеца бях още с ламповия LCD монитор, докато най-накрая излезе свестен с PWM free подсветка.

Цитат:

justify 
   У нас всичко е "според зависи".В баня, тоалетна и двете тераси са обикновени нажежаеми.Нямаше смисъл да ги сменям преждевременно, при положение, че седмицата светят най-много по 1 час тази в тоалетна и терасата на хола-трапезария, час и 30 минути тази в банята и 20-30 минути тази на терасата на спалнята.На полилея на хола и в спалнята има на първият 5 обикновени по 25 вата, а в спалнята 2 от 75 или 100 вата, но там нещата са сложни защото те са потенциометри в самият ключ който може да се управлява с всяко едно дистанционно и енергоспестяващите горят, като това ми струваше в началото 2-3 енергоспестяващи CFL крушки докато "загрея" от какво горят.Не ми се сменя ключовете, защото са много удобно-като заклюмаш хващаш което и да  дистанционно което е наоколо насочваш към ключа и натискаш за увеличаване/намаляване на звука или смяна на програмите или друго копче и лампата намалява интензитета или гасне.Сега тези гелдам да ги сменя за dimmable LED, но нещо лъжат в тези сайтове.Освен това на тези ключове неизвестно защо но CFL и LED лампите нещо не могат да гаснат докрай и "мъждукат".Ще търся решение.
В кухненската част на хола съм с CFL  и чакам да изгори, ама тя не ще вече пета година.Същото и в детската там полилея е с 3 CFL.
Последната "иновация" я направих преди 2 месеца в коридора- с 3 LED лунички, смених халогенките, че много горяха- първите които сложих уж маркови за 40-50 дни и прас-"дай 4-5 лева" за нова, а последните китайски за 90 стотинки издържаха година и  половина и изгоряха  и те.Като изгоря първата си поръчах 3 LED  от ебей, като си мислех, че са от Германия, защото са от немския И- бей, то се оказа, че китайците мамят.Луничките дойдеха и съм много доволен по 420 лумена едната са и консумират 4 вата едната луничка.Натурална светлина 4300-4500 келвина, много мека и приятна за окото  .Харесват ми повече от сините(6500 келвина) и жълтите(2700-3600 келвина).Освен това поръчах експериментално  един сензорен PIR ключ, който монтирах на мястото на единият девиаторен ключ в коридор.Стана перфектно и не търся през нощта лутайки се в тъмния коридор ключа ...

Justify - какви пари бяха Ледовете от германския Ибей? В САЩ качествени dimmable LED започват от $8 до $30 за бройка. Има и по-скъпи разбира се. За повечето гаранцията е 10 години.

- - - - - - - - - -

Цитат:

SPSt 
   Тук също е забранено да се изхвърлят луминесцентни, флуоресцентни и живачни лампи в общите отпадъци, но пък и не знам обикновен гражданин къде може да ги предаде. Иначе фирмите са задължени да имат сключен договор с фирма за обезвреждане на опасни отпадъци. И само за протокола-в лампите живак НЯМА. Има живачни пари.

"Всички граждани могат да предават отпадъци от този тип при закупуване на нови или на общинските пунктове за събиране. Местоположението на мобилните пунктове се определя за всяка година поотделно с утвърждаване на график за организиране на кампании за събиране на ИУЕЕО. Освен на тези места газоразрядни лампи могат да се предават и на площадката на фирмата подизпълнител на организацията находяща се на ул. „Васил Левски” № 242."

Това е от сайта на Община Пловдив. Това което разбирам, е че в магазините, които продават Флуресцентни крушки могат да се дават старите изгорели такива. Също всяка община трябва да има специялни пунктове за такъв вид отпадъци.

http://www.plovdiv.bg/jivak/

http://eco-proect.com/otpadyci/181-%...%B0%D0%BA.html
  Благодаря за информацията! Не съм пробвал още да предавам като гражданин, защото и личните ги предавам чрез фирмата в която работя. Силно се съмнявам, че в някой магазин ще ми вземат старите лампи, понеже след това те ще трябва да платят на фирма да им ги вземе. Това с предаването в магазин би било най-лесно и логично, понеже едва ли някой ще се напъне да отиде на края на града, за да предаде 1-2 енергоспестяващи лампи.
  В Кауфланда който е наблизо до нас на входа му точно има обособени няколко коша за разделно събиране на отпадъци - един от тях е за такива крушки (поне такова има нарисувано на него).
   Цитат:

kokovox 
   Justify - какви пари бяха Ледовете от германския Ибей? В САЩ качествени dimmable LED започват от $8 до $30 за бройка. Има и по-скъпи разбира се. За повечето гаранцията е 10 години.

4.20- 4.40 лв.При тази цена много не ми пука дали ще издържат 5 или 10 години, но след като ги получих НАЙ-ВАЖНОТО за мен е че занапред винаги ще купувам LED  лампи с натурален цвят на светлината.Много е мек и по-приятен от жълтият или синият цвят.Луничките мисля са марка EPISTAR.Ето линк: 4W LED Lampen
 Три такива лунички са достатъчни за коридор  с дължина 3.5-4 метра и широчина 1.5 метра.Светлината е мека  и приятна.Този търговец обаче е в Китай и изпраща лампите от там, макар че се е регистрирал в немският е-бей.

Сега имам друга дилема - от 16 пури в  4 осветителни "тела" -квадратни конзоли с по 4 пури всяка в едното ми изгоря една луминисцентна(CFL) пура и задачата е да я заменя с пура с LED осветление, но повече от 3 вата консумация не ми трябва, тъй като и сега тези 16(вече 15) пури светят силно.Тоест трябва ми не повече от 150 лумена на пура.По-важна е консумацията, тъй като има LED пури за заместване на луминисцентни, но са с 9 и повече диоди, като на мен не са ми необходими толкова.Един познат ел.техник ми казва-направи ги през една, тоест вместо по 4 пури в тяло да слага по 2, но мен това не ме удовлетворява.Искам да са си по 4, но с по-малка консумация, като 150 лумена ми стигат.

Отделно една такава LED пура ще ми струва около 30 лева, което не е оправдано засега.
  Можеш да си направиш от канали с капак и лед ленти.
   Цитат:

justify 
   .Освен това на тези ключове неизвестно защо но CFL и LED лампите нещо не могат да гаснат докрай и "мъждукат".Ще търся решение.

Ако ключовете ти имат лампичка/глимка/ затова лед и енергоспестяващите мъждукат.Махни глимката и сложи лед примерно-няма да мъждука.
  Отмъстителю уцели десетката.С червен диод/лампичка/глимка са тези ключове в средата, която светва когато лампата е изгасена.Сега се сетих - странното е сложа ли LED лампа на мястото на обикновена и нещо ключа не може да изгаси, тоест не светва лампичката/глимката...

Не ми е ясно как се сменя глимката, но благодаря за съвета или ще попитам или ще сменя ключовете с други. такива.
   Цитат:

justify 
   като си мислех, че са от Германия, защото са от немския И- бей, то се оказа, че китайците мамят

Item location: CN, China

не е измама .. чете се внимателно описанието че много китайски стоки се появиха из ибей
   Цитат:

justify 
   У нас всичко е "според зависи".В баня, тоалетна и двете тераси са обикновени нажежаеми.Нямаше смисъл да ги сменям преждевременно, при положение, че седмицата светят най-много по 1 час

Ти си добре. Ние в банята сложихмв една 100w след като изгоря енергоспестяващата, която сеяти по 24 часа, а жената ае чуди що сметката е по висока, и като и обяснявам, че крушката харчи по 15 лв не вярва [emoji1]
   Цитат:

justify 
   Отмъстителю уцели десетката.С червен диод/лампичка/глимка са тези ключове в средата, която светва когато лампата е изгасена.Сега се сетих - странното е сложа ли LED лампа на мястото на обикновена и нещо ключа не може да изгаси, тоест не светва лампичката/глимката...

Не ми е ясно как се сменя глимката, но благодаря за съвета или ще попитам или ще сменя ключовете с други. такива.

На базата на собствен опит,препоръчах да махнеш глимката-в коридора имах такъв ключ и преди да се махне лампичката/става бързо,но трябва електричар да го направи/,всяка енергоспестяваща или лед лампа,страдаше от недоизгасване и затова ползвах обикновена,която много ме дразнеше с жълтата си светлина.