Re: Защита от токов удар?
Ролята и задачите на UPS и стабилизатора на напрежение са съвсем различни!
1. UPS има за основни задачи:
- да осигури резервно захранване за един относително кратък период от време, за да може компютърът да завърши коректно своята работа
- да осигури по-дълговременната работа на сървъри или друга електронна апаратура, която по никакъв начин не бива да прекъсва, докато се възстанови повредата или се осигури друг алтернативен източник за захранване
- да предпазва чувствителната електронна апаратура от пикове (отскоци и падове) по захранранващата мрежа вследствие включване и изключване на мощни консуматори.
2. Стабилизатора на напрежение е предназначен за:
- дълговременно поддържане на стабилно и в границите на стандарта напрежение в мрежи, където по някакви причини то е по-ниско (в селата и вилните зони) или по-високо (близо до трафопостове)
- при отпадане на напрежението да задържи за определен период от време повторното включване. Това се налага, защото понякога има кратковременни включвания и изключвания на трафопоста от АВР при продължаваща повреда. При включване и изключване на много консуматори под товар, пиковете в мрежата са ужасни и пагубни за чувствителната електроника.
АПС Смарт серията имат стабилизатор на изходящото напрежение ,даже от софта може да се задава колко да е номинално в тесни граници 220-240 В .Скоро сменях батерии на 2200 ВА много читава машина разглобих го от любопитство .. има 2 отделни стабилизиращи трафа може би повишаващ и понижаващ ,много бързи релета управлявани от микропроцесор
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
@dsnakov, измерването на дължини в "подложки за мишки" е подходящо само за собствена консумация - примерно да измериш дължината на бедъра на приятелката си, но не и за публикации! Както и измерването на излъчена светлина в "реални ватове"(сигурно има и нереални?):
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg212607
Като начало ти препоръчвам четенето да е повече от публикациите.
По отношение първо да чета и после да пиша - ще си замълча....
По въпроса за лампата 75Вт *5 и се получават реалните ватове /за светлина/- аз така го знам, както и знам че светлината не се мери с ват, както и знам че ват , волт и ток са различни неща.....
Дори имам една Филипс опаковка на лампа на която има нарисувана Филипс лампа после знака = /равно/ рисунка на обикновенна лампа вътре в която пише 100ВТ.
Колкото за мерните еденици добре см запознат с тях - това с подложките на мишка беше за груба представа, защото ако твоята подложка е от70лв като моята/говорех за обикновенни пад-ове по 1-2лв:)/, определено съм дал грешни размери - трябваше за да разберат другите форумци за какво става въпрос , или да бях извадил шивашкия метър в магазина за такива като теб?
@Алекси
Да по скъпичките Юпс-и имат защита от пик и стабилизатор ;)
Искам да попитам тук за следния проблем: Имаме познат, на който помагам при някои софтуерни, а и не само проблеми. Компютърът му е свързан към UPS APC Back 650VA, който е изправен според фирмата, от която е закупен. Проблемът е, че понеже обектът му се намира в краен квартал на града (по-точно в бивше село впоследствие придъединено като квартал) напрежението в мрежата е крайно ниско, мисля, че проблемът е в локалния трафопост. Човекът има и производствен цех за парни котлета и основно там работят електрожени, ясно е, че при включване има огромен пад на и без това недостатъчното напрежение, при което този марков UPS сдава багажа - просто РС-то гасне, а и да не угасне не държи повече от минута. Дадох му моя UPS за проба - той е Мустек, 800 VA, но резултатът е идентичен, няма промяна.
Не съм спец, но ми се струва, че му е нужен стабилизатор на напрежение с много малко време на реакция и като порових в нета видях, че АРС предлагат такива:
http://www.apc.com/resource/include/...0I&tab=compare
два модела, според мен LE 1200I e по-подходящият. Още инфо - http://sturgeon.apcc.com/techref.nsf...7_RU_REV02.pdf
Та въпросът ми е: Дали това устройство ще му помогне?
Ако някой може да предложи нещо по-добро - нека сподели.
:help
Най-лесно и с подръчни материали става с един контактор и бутон с които затваряш веригата на бубината през един от контактите и при отпадане на напрежението контактора изключва и предпазва апаратурата при повторното идване на напрежението от пикове и пренапрежения.
Цитат:
Първоначално публикувано от DEF
Най-лесно и с подръчни материали става с един контактор и бутон с които затваряш веригата на бубината през един от контактите и при отпадане на напрежението контактора изключва и предпазва апаратурата при повторното идване на напрежението от пикове и пренапрежения.
Значи не става въпрос толкова за предпазване при повторно пускане на напрежението, а по-скоро за възможност за регулирането му. Там напрежението което се подава от локалния трафопост поначало е винаги по-ниско от нормалното, затова и от години се ползва UPS. Именно поради много ниското и лошо като качество напрежение предлагам да се поставят стабилизатори на напрежение.
Въпросите ми са конкретно за изказване на мнение за посочените от мен устройства на АРС - стабилизатори на напрежение.
Има и едни модели на MGE от Франция, но цените им са учудвашо високи според мен.
Онзи ден при една позната имах малък проблем с UPS-а й - включих в него свободен разклонител, на който щепсела беше окъсил вътре - ел"техника", дето го е "ремонтирал" си беше оставил ръцете, и вътре изгоря един резистор - 0,1ома / 5W. Та оттам се сетих за нещо - какво може да предпази РС и битова електроника от две фази, защото като гледам новините, при повечето пострадали точно това става...
За защита от токов удар Ви препоръчвам "ACP-02"- представлява щепсъл с монтиран в него мощен варистор (издържа пиков ток до 6000 А), включва се в свободен контакт и защитава всички уреди наблизо(които са на същаия предпазител). Имаше случай при ремонт на трасфопост подават много високо напрежение и целия щепсъл се беше стопил, но въпреки това ограничил напрежението, докато сработил автоматичния предпазител - някакъв много стар модел бавнодействащ.
Защитата струва 5,00 лв., адреса е wwww.artcom.bg.