Всичко без пломбирането можеш да си направиш сам, стига да имаш уменията и инструмента.Цитат:
Първоначално публикувано от muchoto
Преглед за печат
Всичко без пломбирането можеш да си направиш сам, стига да имаш уменията и инструмента.Цитат:
Първоначално публикувано от muchoto
Ми то да почна да си го засичам сам да останат съвсем без работа.Би трябвало техен водопроводчик с мобилен уред за метеорология да дойде на място и да замери/смени водомерите.След това дружеството да плати разходите по процедурата или поне да си ги поделим като заинтересовани лица.Не да ме пращат на майната си да тичам с проклетите водомери защото не ми е работа пък и нямам такова свободно време.Предполагам никой германец не бяга от работа да си носи водомера на проверка на всеки 5 години.Що за глупости?Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
и още нещо ако ще купуваш нов водомер,гледай отстрани на водомера има оловна пломба ,там трябва да е щампована годината на производство -тоест трябва да пише 08.
защото понякога отгоре на водомера пише една година а на пломбата друга.мен така менакараха да сменя чисто нов водомер туко що купен и монтиран заради тази неугледица :RTFM:
а за общия (централен)водомер какво ще кажете !това вече си е чист рекет.след като си имате домашни водомери проверени сертифицирани и пломбирани,защо трябва да плащате и някаква разлика която забележете е винаги положителна.ми утре и енергото може да си сложат по един общ електомер????? :095:
Именн защото е общ.Цитат:
Първоначално публикувано от marto68
Загубите в сградата я плащаме ние, а тази в мрежата - ВиК (пак ние) - все сме е.ани, но все пак така е по-приятно.
Изборът да живееш в обща сграда с други хора обикновено е съзнателен, но както доста разходи са по-ниски, така и други са по-високи...
Не виждам никакъв рекет в общия водомер. Нали има вода за общите нужди - за чистачката, евентуално чешма в мазето, за поливане на градинката пред блока, за пълнене на абонатната станция.Цитат:
ти може и да невиждаш но аз виждам!Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Общия водомер винаги показва повече от сбора на апартаментните водомери, защото вторите не хващат малките течове. При общия водомер течове от цялата сграда се наслагват и се отчитат. Освен това по този начин ВиК-тата се застраховат при евентуална кражба на вода.
А на въпроса дали е законно това нещо- има го в наредбата за проектиране на ВиК.
Тоя аргумент, съм склонен да го приема. Все пак собствениците на сградата са тези които могат да оправят течовете, които са вътре в сградата, но са преди техните водомери.Цитат:
Първоначално публикувано от ViK
Този аргумент обаче хич не съм склонен да го приема. Надявам се, че си го казал по инерция, а не го мислиш сериозно.
Откъде накъде ВиК-тата ще са в такова привилегировано положение. Да си намерят друг начин да се застраховат при евентуална кражба на вода. Например в застрахователно дружество. А не с разпределяне на кражбата по сметките на другите живеещи в сградата.Цитат:
Първоначално публикувано от ViK
@MitkoS Говоря основно за течовете от санитарните арматури(това са течове след водомера). Не съм адвокат на ВиК-тата, просто работя в тази област и обясних защо това нещо е вкарано като изискване в нормите за проектиране на ВиК на сгради.
ще се наложи да повторя, че по тази логика и енергото може да си поставят по един общ (централен електромер) щото нали се сещате че домашните електромери също не улавят малки консумации.
Електромерите са си техни, колкото искат, толкова слагат.Цитат:
обаче парите са си мои.не обичам да плащам чужди сметки! :)