Проблем със заваръчен апарат.
Заваръчният апарат е от тези, който наричаме "аргонов" или "телоподаващо у-во". Марката му мисля е "МАГ 2000" - българско производство. След като поработи по-дълго време и според майстора започва да накъсва. Ходът на телта е равномерен и газта също не спира. Остава нещо да става и насича дъгата. Доколкото знам тези апарати работят на постоянен ток. Възможно ли е да се загряват много изправителните диоди или да са им малки радиаторите. От самото начало така си е работил. Някой да е имал подобен проблем или да има нещо в предвид?
Re: Проблем със заваръчен апарат.
Прегледай и притегни всички електрически връзки. Много е възможно да има разхлабена връзка или окислени контакти.
Цитат:
Първоначално публикувано от taralion
Заваръчният апарат е от тези, който наричаме "аргонов" или "телоподаващо у-во". Марката му мисля е "МАГ 2000" - българско производство.
Използвания газ е e CO2 , не е аргон. Само като се отвори капака и се попритегнат връзките може да се поправи.Ако има гаранция го носи в сервиз.
Гаранцията му е изтекла отдавна и проблема си е от самото начало. На един приятел е, на който съм му задължен понеже ми е правил множество услуги. Използваният газ е СО2, но най-добре работел с каргон, смес с още някакъв газ. Проверих бегло връзките клатейки ги, а също няма нагорели връзки по пакетния ключ и не нагряваше. Модела е "МАГ 200" и е закупен преди няколко години от пловдиския панаир.
Този апарат сигурно има и вентилатор за обдухване на радиаторите на тиристорите. Почисти го от прахта, почисти и радиаторите виж вентилатора добре ли върти иска ли смазване и както ти казаха до сега провери си всички силови връзки.
Ако си от София ми драсни ЛС да ти кажа къде да го занесеш за да не правя реклама тука.