Re:Помоооощ!!! Ел. свързване на бойлер Елдом - Дипломат.
Здравейте всички!
Няма нужда да отварям нова тема,затова ще използвам тази.Вчера имаше токови удари и след тях бойлерът/Елдом/ ми не работеше.Отворих го и се оказа,че няма ток след термозащитата.Забелязах,че на нея има едно бутонче и го натиснах и всичко тръгна.Бойлерът е на 7-8 години,но се ползва от последните 2 години и за първи път ми прави този проблем,макар и преди да е имало доста токови удари.
Имам ли основания за притеснения?
Благодаря предварително и поздрави!
[quote=dudi4ek ]
/quote]
Не.Нямаш !
[quote=fikata ]
Цитат:
Първоначално публикувано от dudi4ek
/quote]
Не.Нямаш !
Благодаря много ,защото виждах няколко стотака да излитат от джоба ми.
E, чак пък няколко стотака..
Ако продължи да изключва безпричинно термозащитата се подменя с нова.За няколко лева..
Цитат:
Първоначално публикувано от fikata
E, чак пък няколко стотака..
Ако продължи да изключва безпричинно термозащитата се подменя с нова.За няколко лева..
Имах в предвид нов бойлер,а не нова термозащита.Благодаря още веднъж за успокоението!
Цитат:
Първоначално публикувано от dudi4ek
Здравейте всички!
Няма нужда да отварям нова тема,затова ще използвам тази.Вчера имаше токови удари и след тях бойлерът/Елдом/ ми не работеше.Отворих го и се оказа,че няма ток след термозащитата.Забелязах,че на нея има едно бутонче и го натиснах и всичко тръгна.Бойлерът е на 7-8 години,но се ползва от последните 2 години и за първи път ми прави този проблем,макар и преди да е имало доста токови удари.
Благодаря предварително и поздрави!
Не, напротив! Трябва да си доволен, че след 7-8 годишна работа защитата действа перфектно.
Ако водосъдържателят е здрав няма смисъл да сменяш целия бойлер от един токов удар. Най-много да се наложи да смениш една термозащита, евентуално терморегулатор или мрежов ключ, които не са проблем за смяна и не струват много. Малко проблем може да се окаже ако нагревателя е за смяна, защото заедно с него и анодната защита е хубаво да смениш, които също не са много скъпи, но ще трябва да източиш водосъдържателя и да свалиш фланеца. Задължително после нови гарнитури. Всичко това е далеч по-евтино от закупуване на нов бойлер. За сега не се налага да купуваш нищо.
3 Прикачен файл(ове)
Помощ!!! Ел. свързване на бойлер Елдом - Дипломат
Здравейте, взехме си нов бойлер за лошо или хубаво и искам да го свързвам, но специално на тези модели не пише кое е фазата и кое е нулата ( R, L ).
Затова ще се радвам някой да помогне. Прилагам снимков материал на който е дадения модел, схемата и етц.
Re:Помощ!!! Ел. свързване на бойлер Елдом - Дипломат
Колега,схемичката си приложил на втората снимка.ТР -терморегулатор К -ключ Н -нагревател и ТИ -термичен изключвател.Захранващия кабел се свързва на ТИ - на клемите N и L
Фазата е означена с L т.е live
Нулата е означена с N т.е. неутрала.
Ако им размениш местата на клемите на ТИ /термичния изключвател/ никак не е фатално..
Фатално е ако заземиш/занулиш/ металния корпус на боилера с фазов проводник или изобщо не го занулиш/заземиш/
Ако жилището ти е ново,съответно и инсталацията е по новия стандарт- трипроводна, и имашДТЗ/дефектно-токова защита/ тогава третото жило /зелено-жълтото/ го свързваш до знака с означение "заземление".При това положение няма значение фаза или нула ако са обърнати на ключа..
Ако жилището ти е с двупроводна инсталация, тогава определяш нулевия проводник още при ключа/бойлерното табло/ извън бойлера. Преди този ключ с трети проводник от нулевата клема преди ключа до боилера извършваш зануляването на обозначената клема.Идеята когато нулевия проводник се използва като защитен/за зануляване/ да не се прекъсва никъде.Нито в бойлерния ключ,нито в ключ/прекъсвач/ преди бойлера
Другите два проводника ги свързваш на L и R .....
Re:Помощ!!! Ел. свързване на бойлер Елдом - Дипломат
Колегата го е казал, но за конкретния случай на клема „А1“ закачаш фазата, а на клема „В2“ - нулата. Пояснявам това, защото обозначенията на клемите в приложената схема не отговарят на обозначенията на самия бойлер.
Отговор: Помоооощ!!! Ел. свързване на бойлер Елдом - Дипломат.
Не съм прочел постовете до сега обстойно но отворих го, махна ли фланеца и изчистили варовика схеми те на свързване ще ги оставим за след това.
Отговор: Помоооощ!!! Ел. свързване на бойлер Елдом - Дипломат.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Mirobota
Не съм прочел постовете до сега обстойно но отворих го, махна ли фланеца и изчистили варовика схеми те на свързване ще ги оставим за след това.
Сигурно е успял да го изчисти за има-няма 12 години.Но още по вълнуващо ще е със схемите.Тях наистина трябва да се оставят за после, когато му се пенсионират децата, за да разполагат с повече време.