Re: Прав или Постоянен ток?
Цитат:
Първоначално публикувано от Tommorow
... но ако заменим "изправител" със "стабилизатор", всичко се оправя...тогава пък разбираме че имало стабилизатори на ток и стабилизатори на напрежение...
Тука не мога да се съглася. Изправител в никакъв случай не може да се замести със стабилизатор. Доста хора бъркат понятието ТОК с НАПРЕЖЕНИЕ. Променливия ток е ясен, той си има и честота с която се променя. За да стане той постоянен (нестабилизиран или пулсиращ) се изправя с ИЗПРАВИТЕЛ, така тока вече не си променя поляритета, но продължава да има пулсациѝ със същата честота с която е бил птреди това. За да се избегне това се слага и СТАБИЛИЗАТОР (за напрежение)за да изглади тези пулсациѝ до определена граница. А че има и стабилизатори за ток също е вярно, но тяхното предназначение е друго.
Цитат:
Първоначално публикувано от Egu
но продължава да има пулсации със същата честота с която е бил преди това.
Аз пък тук не мога да се съглася. Вярно е само за еднопътен изправител.
Цитат:
Тука не мога да се съглася. Изправител в никакъв случай не може да се замести със стабилизатор. Доста хора бъркат понятието ТОК с НАПРЕЖЕНИЕ. Променливия ток е ясен, той си има и честота с която се променя. За да стане той постоянен (нестабилизиран или пулсиращ) се изправя с ИЗПРАВИТЕЛ, така тока вече не си променя поляритета, но продължава да има пулсациѝ със същата честота с която е бил птреди това. За да се избегне това се слага и СТАБИЛИЗАТОР (за напрежение)за да изглади тези пулсациѝ до определена граница. А че има и стабилизатори за ток също е вярно, но тяхното предназначение е друго.
То става малко дуплика на дупликата, ама аз не съм съгласен с така описаната роля на стабилизаторите.
1. Изглаждането на пулсациите след изправяне се прави с филтри (RC. LC, активни), а не със стабилизатор. Ролята на стабилизатора на напрежение е да поддържа постоянно напрежението на изхода си при промяна на входното напрежение или товара.
2. Понятието "стабилизатор на ток" не е особено популярно в електрониката. Ползва се понятието "генератор на ток".
И аз да се включа,че то може да не остане място за мен. :)
Във френският език, на всички имена, ударението е на последната сричка, т.е. би трябвало да е на Е, но в крайна сметка чуждите думи, можем да ги произнасяме "побългарени", като че ли даже Париж , не звучи така на френски..
Генератори, стабилизатори, на ток, на напрежение, почнах и аз да се мъча, да се сетя какво са ме учили.. Трудна работа.
Генератор на напрежение: напрежението не се променя(щях да напиша "трябва да е постоянно" :) ) при промяна на товара.
Генератор на ток: тока не се променя(не, че е постоянен) при промяна на товара.
Стабилизаторите , като че ли правят същото, "държат" величината без промяна, но може би се отнася за постоянен ток и напрежение.
Т.е. контакта в къщи, би трявало да е: генератор на напрежение. Сещам се за старите, лампови телевизори по селата... Привечер(като се натовари мрежата) не работеха. Слагаше им се един Стабилизатор и нещата тръгваха.
Стабилизатор на ток: ами това е зарядното за акумулатори...
Общо взето в главата ми е каша, след толкова мислене, ама де да знам къде са ми учебниците... :)
.
Общо взето в главата ми е каша, след толкова мислене, ама де да знам къде са ми учебниците... :)
[/quote]
И аз така мисля... Че ти е каша,де.........
:))
Цитат:
Първоначално публикувано от Cvetanov
Не е така, при еднопътния само едната полувълна се пропуска, а другата просто не се пуска. При двупътния и двете полувълни се пропускат, като едната се обръща.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
То става малко дуплика на дупликата, ама аз не съм съгласен с така описаната роля на стабилизаторите.
1. Изглаждането на пулсациите след изправяне се прави с филтри (RC. LC, активни), а не със стабилизатор. Ролята на стабилизатора на напрежение е да поддържа постоянно напрежението на изхода си при промяна на входното напрежение или товара.
2. Понятието "стабилизатор на ток" не е особено популярно в електрониката. Ползва се понятието "генератор на ток".
Съгласен съм с теб. Тъй като самите пулсациѝ са напрактика променя на напрежението затова и намесих стабилизатора.
Цитат:
Цитат:
Не е така, при еднопътния само едната полувълна се пропуска, а другата просто не се пуска. При двупътния и двете полувълни се пропускат, като едната се обръща.
Cvetanov е прав в случая. Честотата на пулсациите се удвоява.
Цитат:
Цитат:
Първоначално публикувано от Cvetanov
Цитат:
Cvetanov е прав в случая. Честотата на пулсациите се удвоява.
постоянен значи постоянно има ток - но може да има постоянно променлив ток :yikes
според мен са прав и променлив