Vaillant проточен бойлер работи странно...
Здравейте,
Имам проточен бойлер Vaillant на над 8 години, захранван на 3-фазен ток и обслужващ мивка и душ, който от няколко седмици ни изтормози...
Проблемът е следният: като пусна душа, трябва да изчакам няколко минути преди да дойде горещата вода. А като опитам да намаля малко горещата вода, тя става хладка към студена!!!
Освен това забелязах, че когато душът е ниско долу във ваната, горещата вода идва по-бързо, а когато слушалката е закачена горе на стената - много по-бавно!
Подобен е проблемът и при мивката, само дето там изобщо не става гореща водата!
Моля ви, кажете ми дали може да се ремонтира такъв бойлер (ако трябва ще дам точно моделът и повече подробности)?
Покупката на нов бойлер изобщо не ми е по силите в момента!
П.П. Гледам, че на Stiebel Eltron 18 kW с дебит 10 л/мин. е на цена 560 лв., а 21kW Siemens с 6 л/мин. е на цена 380 лв., откъде идва тази голяма разлика? Сименс все пак е скъпа марка - или не е произведен в Германия, може би, или пък от дебита на самия бойлер идва разликата в цената...???
Re: Vaillant проточен бойлер работи странно...
Възможно е някоя фаза да я няма,или изгорял нагревател.Натрупан котлен камък също може да е причината.
Благодаря ти за отговора!
Фаза не е, защото имах такъв случай преди няколко месеца и смених централния предпазител, тогава просто леко затопляше водата, а сега я прави непоносимо гореща, но след дъжд качулка!
Не мога да вися по 20 минути да настройвам водата...!!!!
Ако е натрупан котлен камък, така ли ще се държи бойлерът?
Спешно е! Не можем да се къпем нормално!
За 8 години е нормално да се натрупа котлен камък във водосъдържателя.Най добре да се разглоби и да се почисти .А може да се пробва промивка без да се разглобява през тръбата на душа обратно да се вкара оцет например.
Re:Vaillant проточен бойлер работи странно...
Благодаря ти за отговора!
Как се извършва тази операция? Има ли нещо специфично, което трябва да знаем?
Междувременно спря да сгорещява водата и сега е приятна като за лятно къпане, но е недостатъчно топла за зимно...
Обърни се към Газкомфорт, може да ти помогнат, макар че такива модели не внасят. Обаче може да му промият топлообменника.
Тъй като преди време (15-тина години) разглобявах един проточен бойлер (монтански) ако ми разрешите да поврачувам малко каква точно е причината, която обяснява симптомите - е поне частично ги обяснява.
Та оня монтанския бойлер имаше следното "управление" за включване на нагревателите - цилиндричен магнит, който се движи в една тръба, а отвън на тръбата има ампула с рид-контактор - когато водата има възможност да се движи в тръбата, тя избутва магнита и той включва рид-контактора, който пък вече (не си спомням как точно - вероятно с друг контактор) включва нагревателите.
// А пък самата тръба е част от "проточния канал" на бойлера - доколкото си спомням, този участък с магнита беше след нагревателите, някъде близо до изхода на бойлера
И сега какво става, ако в тая тръба а също и по магнита се натрупа котлен камък и магнита не може или пък трудно прави пълния си ход при "по-малък дебит" за да включи рид-контактора:
като пусна душа, трябва да изчакам няколко минути преди да дойде горещата вода. А като опитам да намаля малко горещата вода, тя става хладка към студена!!!
Освен това забелязах, че когато душът е ниско долу във ваната, горещата вода идва по-бързо, а когато слушалката е закачена горе на стената - много по-бавно
Видях темата и за да не отварям нова имам питане някой знае ли адреса на фирмата, която внасяше бойлери Vaillant в София, кв. Младост. Имам поблем с газовия бойлер и търся сервиз за ремонт или по-скоро доставка на резервна част.