Резултати от 1 до 5 от общо 5

Заземление на стара сграда - спешно моля

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    3
    #1

    Заземление на стара сграда - спешно моля

    Здравейте на всички майстори,

    Доста четох из форума както и на други места но явно или съм карък или не открих каквото ми трябва. И понеже знам, че за климатиците давате много съвети в този форум /благодарение на вашите съвети си купих климатик и съм много доволен/, реших да попитам и по този въпрос.

    Та, отнася се за стара кооперация, кажи речи 20 - 30 годишна да не говоря и повече. Старият гръмоотвод, е с разни ръждясали арматури, изкривени и ходещи накъдето си искат. Има два спусъка надолу по фасадата които разбира се са замазани отдолу и се вижда само в горния край как се мята едно парче арматура, а долу се вижда връзката с поцинкована лапа с два болта.
    Тъй, като хората от входа са пощурели по някаква причина, че трябва да се оправи гръмозащитата на блока, искам да попитам, какво да очаквам от фирмата изпълнител. Искам да се образовам малко за да не си чупя после главата и аз, както и другите хора от блока.

    Трябва ли да се забиват колове в земята. старите арматури трябва ли да се махнат от схемата или и те трябва да се свържат към новата гръмозащитна мрежа.
    Виждал съм по покривите на някои нови здания, изведени високи пръчки, които предполагам са гръмоотводи. Има ли значение от какво са самите гръмоотводи и съответно връзката която се прави с коловете забити в земята.

    Другото което искам да попитам е, понеже около самият блок, навсякъде има бетон, следи от бетон и асфалт, съответно много кабели и газ отдолу. Дали ако фирмата изпълнител поиска да ползва старите заземителни колове, трябва да се съгласим или да ги караме да забиват нови колове.

    Другото, което ми идва на ум, е дали за подобна инсталация трябва да се иска разрешение от община, или няма нужда. Или пък как да съм сигурен, че гръмозащитата е добра. Трябва ли да се мери с нещо. С мултицет едва ли става.

    Дано не съм прекалил с въпросите, но утре ще идват да ни дават оферта и ако някой знае за какво иде рече и ак оможе да помага.

    Благодаря Ви предварително

  2.  
     
  3. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #2

    Re:Заземление на стара сграда - спешно моля

    Разгледай тази Наредба, може да ти бъде от полза.

  4. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    3
    #3

    Re:Заземление на стара сграда - спешно моля

    точно нея разглеждам. тъкмо я намерих.

    Идеята ми беше по скоро практически съвети отколко тези наредби. Някъде даже прочетох, че съществуват несъответсвия между тази номер 3 и друга номер 8. Ще прочета и двете.

    И все пак ако някой може да ми даде практически съвет моля за помощ

    Благодаря отново

  5. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #4

    Re:Заземление на стара сграда - спешно моля

    Пусни едно търсене във форума на НаправиСам.bg, има полезна информация. Личния ми съвет е да потърсиш познат електротехник - някой, който се е занимавал с промишлени електроинсталации, например. Може да се намери информация в нет-а, но човек с опит в съответната област винаги е от полза.
    Трябва ли да се мери с нещо. С мултицет едва ли става.
    Доколкото си спомням, точно с мултицет можеш да измериш заземяването - единия извод на уреда свързваш със "заземяването" на сградата, а другия - с надеждно заземена точка. Включваш уреда в режим за измерване на съпротивление - трябва да отчете не повече от 8 ома.

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #5

    Re:Заземление на стара сграда - спешно моля

    С мулицет не се мери заземление има си специални уреди за целта. Викаш лаборатория за измерване по електробезопасност - казват се "Орган за контрол от вид С" Те ще разкачат въпросните клеми и ще ти измерят заземленията да ли отговарят на изискването. Ако отговаря няма нужда от нови заземители. Ако не те ще ти кажат какво да правиш. Също така при откачена клема трябва да се измери целоста на линията към гръмотводната мрежа нагоре като мерят заземление през гръмотвода към други заземители. Защото може някъде по покривите да са нарязани арматурите.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Моля за съвет за LCD ! Спешно
    От manikaaa във форум Телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 30-07-13, 08:23
  2. Спешно моля за съвет за samsung ue-40f6400
    От kaki във форум Samsung телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 19-03-13, 08:17
  3. Моля за помощ СПЕШНО!!!!
    От Kremena PP във форум Телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 05-08-10, 22:46
  4. СПЕШНО моля за съвет - изчезна десктопа
    От Jenny във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 4
    Последно: 01-04-04, 13:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе