Здравейте на всички майстори,
Доста четох из форума както и на други места но явно или съм карък или не открих каквото ми трябва. И понеже знам, че за климатиците давате много съвети в този форум /благодарение на вашите съвети си купих климатик и съм много доволен/, реших да попитам и по този въпрос.
Та, отнася се за стара кооперация, кажи речи 20 - 30 годишна да не говоря и повече. Старият гръмоотвод, е с разни ръждясали арматури, изкривени и ходещи накъдето си искат. Има два спусъка надолу по фасадата които разбира се са замазани отдолу и се вижда само в горния край как се мята едно парче арматура, а долу се вижда връзката с поцинкована лапа с два болта.
Тъй, като хората от входа са пощурели по някаква причина, че трябва да се оправи гръмозащитата на блока, искам да попитам, какво да очаквам от фирмата изпълнител. Искам да се образовам малко за да не си чупя после главата и аз, както и другите хора от блока.
Трябва ли да се забиват колове в земята. старите арматури трябва ли да се махнат от схемата или и те трябва да се свържат към новата гръмозащитна мрежа.
Виждал съм по покривите на някои нови здания, изведени високи пръчки, които предполагам са гръмоотводи. Има ли значение от какво са самите гръмоотводи и съответно връзката която се прави с коловете забити в земята.
Другото което искам да попитам е, понеже около самият блок, навсякъде има бетон, следи от бетон и асфалт, съответно много кабели и газ отдолу. Дали ако фирмата изпълнител поиска да ползва старите заземителни колове, трябва да се съгласим или да ги караме да забиват нови колове.
Другото, което ми идва на ум, е дали за подобна инсталация трябва да се иска разрешение от община, или няма нужда. Или пък как да съм сигурен, че гръмозащитата е добра. Трябва ли да се мери с нещо. С мултицет едва ли става.
Дано не съм прекалил с въпросите, но утре ще идват да ни дават оферта и ако някой знае за какво иде рече и ак оможе да помага.
Благодаря Ви предварително