Реших да си автоматизирам осветлението и вентилацията у дома. Китайските PIR (Passive Infra Red) сензори за движение вече могат да се намерят и под 10 лв парчето.
Всички имат 2 настройки с потенциометри:
- (LUX) за задействане при каква осветеност - тоест може да се на настройват да си активират изхода само в тъмното или при всякакво осветление;
- (TIME) времезакъснение на изключване на изхода след последно регистрирано движение в рамките от 10 секунди до 10 минути;
- (SENS) има и модели с 3-ти потенциометър за настройка на обхвата, който е макс. 12 метра и за тях и за моделите без такава настройка.
Изхода е релеен и превключва до 1000W.
По всички тези параметри, както и по цената си, един PIR сензор е идеалното решение за включване на някакъв консуматор от присъствието на човек и изключването му определено време след последното регистрирано движение. За сравнение един стълбищен автомат има подобно времезакъснение на изключване, но не се задейства безконтактно и цената му е към 15 лв.
Банята и тоалетната ми са отделно, с вентилатори, така че за тях предвидих по една двойка сензори - единият командва осветлението с малко времезакъснение, по малко от минута, а другият - вентилатора с почти максималното времезакъснение. Още 1 сензор за лампата в предверието пред баня & wc, 1 за лампата в антрето и 7-ми сензор, който тепърва ще се монтира - за кухненският бокс.
Първата проба беше в антрето с нова голяма луминисцентна лампа 2 x 36 W на тавана. Вярно, че след изключването на сензора лампата леко премигва, но много слабо, а това го бях забелязал и преди да бъде свързана към сензора, когато се командваше от нормален ключ за осветление. Останах доволен от работата на сензора, тогава купих и останалите 6 бр. И разбира се щом въвеждам нови технологии у дома - хвърлих се и на последният писък енергоспестяващи лампи на Philips от серията Tornado, които също така предизвикват нервен писък и с цената си. Консумират 20W, светят за 115W. Идеално!
И тогава започнаха проблемите. При задействане на сензора лампите грейват с хубава бяла силна светлина. След изключване на релето на сензора (което отчетливо се чува да прещраква) лампите си изгасват, но тогава започват да святкат точно като светкавица, макар и с малко количество светлина, с честота около 2 Hz. И се чува някакво тихо пукане, по-тихо от прещракването на релето. И 3-те лампи святкат с различна честота, което изключва възможността това да е под влияние на мрежовата честота от 50 Hz. В тъмното това прилича на дискотека. Когато поставих обикновенни крушки - мигането спря. С някои стари енергоспестяващи крушки които имам също направих проби. Някои от тях мигат, други не.
Сензора има 3 клеми за свързване: фаза, нула и фаза за свързване към консуматора, комутирана от релето на сензора. Лампите са свързани с нула към сензора и към фазата след релето. Възможно ли е да оправя проблема, ако свържа лампите с нулата, която не преминава през сензора?
Други мнения, съвети, предположения защо се получава това идиотско святкане и как да го избегна?