Здравейте.От около 2 години живеем в жилището,и от тогава се сбъсквам с този проблем периодично.От определени ел.уреди ,,бие''ток, но не постоянно а от време на време
1.Пералнята-но не по корпуса и ,а като се отвори за да се вземат изпраните дрехи.
2.Готварската печка-навсякъде
3.Парти грила-стой върху печката.
Проверих контактите,вързани са правилно.Дайте някакъв съвет.
1) Или някои от контактите са с объркано зануляване. (Проверява се като с фазоуказател(фазомер) провериш на всики контакт защитната клема за наличие на напрежение);
2) Липса на зануляване на някой от контактите, и свързани дефектни уреди или такива с голяма утечка!Уредите с голяма утечка са готварски печки, бойлери и т.н.(мощни нагревателни уреди); Ще трябва да провериш за всеки контакт дали има електрическа връзка между нулевия проводник и защитната клема, а при трипроводна мрежа, трябва отделен проводник да отива на защитната клема;
3) Слаба нула както беше написал колегата по-нагоре. Може да е на твоето табло или дори в главното табло на сградата; При този случай, проблема с неизряден бойлер примерно може да е в комшиите ти и пак да те бие теб тока.
В момента се продават и бопйлери, при които контактния ключ изключва както фазовия, така и нулевия проводник, а зануляването на бойлера е след ключа. Това също е изключително опасно, тъй като при залепване на фазовия контакт на ключа, при изключен бойлер по корпуса му напрежението става опасно(офазява се), Тогава всичко зависи от това дали тръбите са метални или PVC. И в двата случая има опасност, ако се пластмасови има опсаност да пипнеш бойлера и да те удари тока, ако са метални, то 4ешмите и всички уреди имащи контакт с водопровода в блока придобиват опасно напрежение.Затова провери си зануляването на бойлера и ако е след ключа го премести преди него!!
Това „биене“ на ток само в първия момент при докосването на съответния уред ли е или е постоянно. Ако е само при първи досег, то тогава е статично напрежение, но ако е постоянно, значи имаш проблем с ел. инсталацията. По корпуса на пералната не усещате може би защото е нова или е със запазено покритие боя и тя се явява изолатор.
Те колегите по-горе са описали възможните причини, но да си кажа и аз.
1. Не занулени контакти или офазени такива.
2. Не добра нула в инсталацията (било то при теб в апартамента или в главното табло с електромерите).
Тези изброените уреди, а именно готварска печка, парти грила и пералнята в един общ разклонител ли са включени? Ако да, провери цялостта на „третия“ защитния проводник и правилното зануляване на контакта в който е включен. Възможно е при не добър контакт (или пълната липса на контакт)на защитния проводник, да получаваш „офазяване“ в защитния проводник от включените в разклонителя уреди с утечка.
Ако имаш лоша нула в инсталацията това „биене“ може да се получи при по-силна консумация на ток при включен бойлер, готварска печка и др.такива.
Забележи тези неща и пиши тука. И едно важно допълнение - ако пробваш с ръка дали те бие ток, пробвай с външната част на дланта, а не с вътрешната!!!
Благодаря на всички .Но да карам по ред.
1.Сигурен съм че не е статично електричество,мога да го разпозная.
2.Да чукна на дърво до сега бойлера не ми е правил проблем
3.Подовата настилка е теракот
Пералнята е отделно от другите уреди.Неиния контакт нямаше ,,мостче"" между 0 и земя.Сложих днес ,и ще видя дали ще се оправи.Но другия контакт си имаше.Конкретно там уредите ги включвам през разклонител,но откакто почна проблема смених поне 3 ,така че не мисля че те са виновни.Определено ще проверя контактите отново, а даже мисля и да ги заменя.Ако и това не помогне ще търся причината в главното табло на апартамента.